Raionul Cantemir este cel mai slab promovat din punct de vedere turistic. În raion găsim numeroase obiective turistice care nu sunt cunoscute sau sunt vizitate de foarte puțini turiști. În acest scop, blogul Tartaul vine cu o propunere de traseu turistic pentru administrația raionul Cantemir. Raionul Cantemir are un potențial turistic foarte mare si diversificat: turism religios, turism cultural, silvoturism și turism vinicol. Vedeți mai jos propunerea noului traseu turistic în raionul Cantemir:
#1. Rezervatia peisagistica „Codrii Tigheci”
Este Arie naturala protejata de stat. Se intinde pe o suprafata de 2519 ha, intre satele Larguta si Capaclia, ocolul silvic Cantemir, Tigheci raionul Cantemir. Peisajul poate fi descris ca: padure naturala de tipul codrilor pe cumpana apelor si versanti abrupti, cu stejar pedunculat, gorun, carpen, frasin, tei, cires sorbul si scorus. Un traseul turistic prin Codrii Tigheciului il puteti gasi aici.
#2. Manastirea Adormirea Maicii Domnului din Cociulia
Este o manastire de calugari care se afla in satul Cociulia raionul Cantemir, la aproximativ 140 km de capitala Chisinau. A fost intemeiata in anul 1997, pe locul unei manastiri din care s-au pastrat doar cateva ruine. Aceste ruine marturisesc ca, aici s-a slujit si inainte Sfanta Liturghie. In prezent, credinciosii din satele invecinate ajuta noua manastire care, provizoriu, isi desfasoara randuiala slujbelor intr-un mic vagon aflat langa ruinele vechii manastiri, despre care nu s-au pastrat documente.
#3. Casa memoriala „Nicolae Sulac” din Sadic
Casa memorial Nicolae Sulac din localitatea Sadic a fost deschisa in anul 2006 si se afla la 82 km de capitala Republicii Moldova, Chisinau. Casa memoriala a fost ridicata pe locul in care a copilarit interpretul, dupa modelul locuintelor taranesti din acea perioada. A fost cladita din chirpici, are peretii varuiti si pragul din lut, fiind compusa dintr-o tinda si doua camere. Din 2006, cand si-a deshis usile, aceasta urma sa primeasca zilnic turisti si sa gazduiasca, o data la doi ani, un festival de muzica in memoria lui Nicolae Sulac.
#4. Rezervatia peisagistica „Chioselia”
Este Arie naturala protejata de stat. Se intinde pe o suprafata de 307 ha, la nord-vest de satul Chioselia, ocolul silvic Baimaclia, Chioselia raionul Cantemir. Peisajul poate fi descries ca: padure de stejar pedunculat cu amestec de stejar pufos, cu multe plante rare: ruscuta, brandusa, albastrita Angelescu.
#5.Muzeul de Istorie si Etnografie din Tartaul
Muzeul de Istorie si Etnografie din Tartaul este unul dintre cele mai importante muzee din raionul Cantemir. Muzeul a fost fondat in anul 1989 in incinta scolii din Tartaul, acum este situat in centrul localitatii. Muzeul de Istorie si Etnografie actizeaza in satul Tartaul, r-nul Cantemir intr-un local nou renovat. Dispune de circa 1496 de exponate din ele: documente istorice – 400, obiecte numizmatice – 351, obiecte tehnice – 260, fotografii – 173, obiecte etnografice – 166 si alte materiale ce tin de studierea tinutului natal. Din obiectele muzeului 123 de piese au fost computerizate.Muzeul de istorie si etnografie expune vestigii ale trecutuluisi da marturie despre traiul, munca si viata culturala a bastinasilor. Mai multe detalii despre muzeu aici sau aici
#6. Centrul de artizanat si tesut artistic din Ciobalaccia
In cadrul Centrului de artizanat si tesut artistic din localitatea Ciobalaccia sunt organizate expozitii de artizanat coordonate de doamna Natalia Crudu.
#7. Catedrala-mausoleu din satul Cania
Catedrala-mausoleu cu hramul „Sfantul Mucenic Dimitrie” si „toti Sfintii Romani” din satul Cania este un locas al Domnului, inchinat eroilor cazuti in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Catedrala este in proces de constructie.
#8. Orasul Cantemir
Orasul Cantemir are o istorie foarte tanara. Pentru prima data este atestat ca unitate administrativa in anul 1973, cand acestei localitati populata cu muncitori ai fabricii de conserve i s-a pus numele de Cantemir, in cinstea domnitorului Moldovei, Dimitri Cantemir. Obiectivele turistice ale orasului pe care le putem vizita sunt: Muzeul de istorie „Dimitrie Cantemir”, monumentul „Dimitrie Cantemir”, Casa alba (primaria), Obeliscul Eroilor cazuti in razboiul din Afganistan, Obeliscul Slavei consacrat Operatiei Iasi-Chisinau, etc.
#9. Cimitirul Romanesc de Onoare Tiganca
Se afla la 2 km de Cantemir, aproape de satul Stoianovca. Este un cimitir militar, unde au fost inhumate ramasitele pamintesti ale ostasilor si ofiterilor romani, 1020 de eroi cazuti in luptele din iunie-iulie 1941. Militarii romani cazuti in lupte sunt asezati in noua gropi comune – pe doua – patru randuri suprapuse. Cimitirul dispune de sistem de alimentare cu apa, care va permite ca vegetatia din interior sa fie ingrijita si mentinuta pe intreaga perioada a anului. Realizatorul proiectului de refacere si reconstructie a cimitirelor din afara granitelor Romaniei este Oficiul National pentru Cultul Eroilor din Romania. Cimitirul Romanesc de Onoare Tiganca a fost inaugurat pe 1 iunie 2006, zi in care a fost marcata si prin prima vizita a Regelui Mihai pe pamantul Basarabiei, insotit de membri ai familiei regale.
#10. Rezervatia peisagistica „Lunca inundabila de langa Antonesti”
Este o Arie naturala protejata de stat. Se intinde pe o suprafata de 93,6 ha, la vest de satul Antonesti, raionul Cantemir. Peisajul poate fi descris ca: sector de lunca inundabila a Prutului, partial acoperita cu apa si mlastini. Se intalnesc specii de animale rare: lebada, lopatarul, vidra. La baza malului autohton sunt izvoare cu apa potabila.
Harta traseului turistic:
Distanta si durata traseului: 106 km (2 h 35 min.)