Traian Vasilcău, laureat al Premiului Național 2016, a fost acuzat de Gheorghe Erizanu pentru că a plagiat o poezie scrisă de o autoare română, care publicase varianta originală trei ani mai devreme de apariția versiunii lui Vasilcău. Laureatul a reacționat la acuze și a spus pentru Ziarul de Gardă, că această publicare i-a fost înscenată.
„Materialul scris de Erizanu nu este nou. Această informație a apărut pentru prima dată în anul 1991. Apoi, din zece în zece ani se reactualizează această temă. De fapt, eu fiind în armată, am avut o parte de prieteni foarte buni care mi-au „înscenat” această lucrare/acest spectacol, pentru că nu am vrut să colaborez cu niște structuri. Această poezie a apărut în revistă în momentul când eu nici nu eram în Moldova, ci în serviciul militar pe Insula Sahalin. Eu nu am citit poeziile acestei autoare (Doina Uricariu, n.r.) și nu am nicio carte de a ei.
La Premiul Național am fost propus pentru trilogia „Regăsit în cer”, apărută în 2009. Poezia despre care vorbește Gheorghe Erizanu nu se regăsește în nicio carte de a mea. În cele 64 de cărți ale mele nu există o astfel de poezie… Am fost propus la Premiul Național pentru trilogie, 17 cărți traduse în 18 limbi și pentru activitatea de fondator și realizator a două festivaluri importante. Nuanța aceasta (acuzația de plagiat, n.r.) nu știu dacă are relevanță, pentru că nu am fost propus pentru activitatea literară din 1990”, a spus Vasilcău.
Poezia la care se face referire este „O fărâmă de bine”. Aceasta aparține Doinei Uricariu, în volumul Ochiul atroce, și a fost publicată în 1985 la editura Eminescu din București. Trei ani mai târziu, aceeași poezie a apărut și în revista Orizontul nr.4/1988, fiind semnată de Traian Vasilcău.
O FĂRÎMĂ DE BINE
Nu va mai umbla această iubire închisă în ea,
n-o să mai alerge şi n-o să colinde,
n-o să mai vină la tine
după îmbrăţişare şi merinde.
Şi nici în vis n-o să-ţi mai caute umărul,
n-o să se mai întoarcă spre tine
ca o fărîmă de bine
după o fărîmă de bine.
Reamintim că Traian Vasilcău a fost desemnat câștigător al Premiului Național, ediția 2016, pentru trilogia psalmodică „Regăsit în cer”, promovarea literaturii naţionale peste hotare și organizarea evenimentelor culturale de susţinere a tinerelor talente. Acesta va fi premiat cu 100 000 de lei.