În luna august 2016, mai multe persoane, inclusiv redacția #diez, a primit pe poștă o scrisoare din partea Partidului Acțiune și Solidaritate /pas/ cu rugămintea de a ajuta la schimbarea modului în care se face politică și sunt finanțate partidele politice în Republica Moldova.
Iată textul scrisorii:
„Țara noastră a ajuns într-un impas, cauzat de politicienii aflați la putere în toţi aceşti ani și care au subminat dezvoltarea ţării – prin incompetență, demagogie, corupție și furtul banilor publici. Partidele politice au devenit adevărate pepiniere de corupție și incompetență din cauza finanțării lor nedemocratice și netransparente.
Adeseori, partidele sunt finanțate de grupuri restrânse de oameni sau chiar de un singur om, care își impun interesele, de grup sau personale, și conduc formațiunile după bunul lor plac, uitând de principiile democrației interne și de responsabilitatea față de alegători.
În majoritatea cazurilor, banii pentru finanțarea partidelor în Republica Moldova sunt colectați într-un mod total netransparent și vin din surse greu de identificat. Vedem cum partidele politice declară venituri sub nivelul real de cheltuieli, fapt care vorbește despre acumularea de fonduri la negru.
Acest mod de funcționare este inacceptabil pentru PAS.
Câștigând alegerile, acești politicienii transferă practicile nedemocratice de partid în procesul de guvernare: numesc în funcții de stat indivizi incompetenți, lipsiți de corectitudine și care promovează politici distructive pentru societate. În rezultatul conducerii dezastruoase, avem un mediu ostil pentru afaceri, avem cetățeni lipsiți de prezent și de viitor.
Am creat Partidul Acțiune și Solidaritate împreună cu o echipă de profesioniști, pentru a demonstra că modul în care se face politica poate fi altfel – onest, competent, transparent și democratic. Acest nou tip de politică presupune implementarea reformelor în domenii prioritare ca justiția, economia sau educația. Pentru a reuși, trebuie să construim o structură de partid care să ne permită să concurăm cu celelalte formațiuni politice și să ne îndeplinim obligațiunile asumate.
Așadar, PAS dă startul unei campanii transparente de colectare a fondurilor – de la cetățeni și de la agenți economici. Doar așa, vom fi independenți de grupurile de interese și de oligarhi. Modul în care finanțăm partidul ne diferențiază radical de celelalte formațiuni politice – suntem primii care își asumă o finanțare transparentă.
În acest scop, venim cu rugămintea să analizați posibilitatea de a ne sprijini.
Avem nevoie de ajutorul Dumneavoastră pentru a realizarea scopurilor propuse. Suma pe care ne-ați putea-o oferi rămâne la discreția Dumneavoastră, însă, indiferent de mărime, mică sau mare, donația dumneavoastră este foarte importantă pentru noi. Toată informația privind veniturile și cheltuielile operaționale și de activitate ale PAS (organizarea acțiunilor de consultare a cetățenilor, închirierea biroului, cheltuielile de promovare, imprimarea materialelor promoționale, cheltuielile de transport etc.) este publicată lunar pe site-ul nostru www.unpaspentru.md.
Angajamentul ferm al PAS este de a susține și dezvolta economia Republicii Moldova prin crearea unui mediu legislativ, fiscal, concurențial, transparent și favorabil pentru oamenii de afaceri”
Care sunt sumele maxime pentru donație
În calitate de persoană juridică, se folosește sistemul de plăți electronice al băncii Dvs. Iată rechizitele bancare ale PAS:
beneficiar: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS)
cont bancar: MD85RN000000022248011472
cod fiscal: 1016620003403
SWIFT RNCBMD2X
Banca Comercială Română Chișinău S.A. filiala nr. 2, str. Pușkin, 60/2.
/pas/ vă roagă să indicați descrierea plății (ex. Cotizație de membru sau Donație)
Suma maximă de donație este 200.000 de lei anual.
În cazul în care doriți să donați ca persoană fizică, o puteți face atât prin virament (la datele bancare indicate mai sus), cât și în numerar la oficiul central al partidului, care se află pe str. A. Mateevici 31, Chișinău. Donațiile efectuate de persoane fizice nu pot depăși suma de 5.050 lei dacă sunt efectuate în numerar. În cazul în transferului bancar, suma donației de către persoană fizică nu poate depăși 100.000 lei.