Părul ondulat natural este un vis pentru orice femeie, dar de multe ori, mulți dintre cei cu părul ondulat doresc să aibă părul drept și nu au visuri despre bucle frumoase. Fetele cu părul cârlionțat recunosc că acesta necesită multă îngrijire și că, de fapt, recurg la metode mai ușoare de întreținere, care nu le dau bătăi mari de cap.
Am dorit să aflu părerea mai multor crețoase despre îngrijirea părului, secretele sale pentru întreținere și alte amănunte care la sigur le-ar fi utile deținătoarelor unei podoape capilare ondulate.
Xenia Chirilov
„Sunt îndrăgostită de părul meu, însă nu a fost mereu așa. În adolescență obișnuiam să folosesc placa în fiecare zi, asta pentru că nu știam toate trucurile pentru aranjarea părului creț. După ce am descoperit aceste secrete, am uitat de placă.
Iau în calcul anumite trucuri prin care îmi evidențiez buclele. O dată la trei luni îmi tund părul cu un centimetru, nu mai mult. Am găsit șampon compatibil cu părul meu, la fel și balsam. Prietenele mele știu că eu niciodată nu am pieptene în geantă, asta pentru că, pieptănatul distruge forma buclelor și imediat te transformi într-o ciufulită. Dacă totuși mă pieptăn, atunci cu o perie cu dinți rari.
Uneori glumesc pe seama asta, zicând că dacă folosesc pieptenele, atunci nimeni nu va avea loc în casă din cauza volumului părului. Eu niciodată nu folosesc uscătorul de păr, ci îl las să se usuce natural. Mă strădui să fac măști hrănitoare în fiecare săptămână. De obicei, ingredientele principale sunt: ulei de măsline, ulei de ricin, miere și gălbenuș de ou.
Dacă las modestia la o parte, atunci pot spune că primesc complimente atât de la prieteni, cât și de la oameni necunoscuți. De multe ori se întâmplă ca unele doamne să se apropie și să-mi zică ce creți drăguți am, și să mă întrebe în ce salon mi-am făcut coafura, neștiind că am avut norocul să moștenesc creții de la tatăl meu.”
Gabriela Slivca
Lucru interesant, dar și Gabriela a moștenit părul de la tatăl ei. „Tund părul de trei ori pe an maximum. Pe săptămână încerc să îl spăl de două-trei ori. Nu fac nimic neobișnuit ca să-mi mențin părul ondulat frumos, doar după spălare folosesc uscătorul de păr, ca buclele să pară mai rebele. Cred că n-aș schimba nimic la părul meu, îmi place și așa. Avantajul creților este că mai mereu sunt în centrul atenției și, aceasta îmi oferă o anumită încredere. E fain că atunci când oamenii îmi observă creții, au o reacție pozitivă. Consider că e mai bine să ai păr creț, decât drept.”
Helena Abegaz
„Toți cred că părul creț este greu de îngrijit, dar cred că este totuși mai ușor. Nu folosesc un șampon special. Folosesc balsamul la spălarea părului și îl pieptăn doar ud. Sunt norocoasă că am un păr sănătos de la natură. Nu folosesc fixatoare pentru păr, nu îl îndrept. Aceasta mă ajută să-l păstrez sănătos, iar un păr sănătos mereu arată bine.
Multe fete cu părul drept vor păr creț, iar crețoasele vor păr drept. Eu nu sunt așa, îmi place și așa, m-am plictisit un pic că e lung și recent l-am tuns mai scurt. Părul creț mereu arată mai copilăresc, mai nebunatic. Fiindcă sunt mai puține crețoase la noi, părul meu atrage multă atenție. Cred că am moștenit buclele de la ambele bunici, de la una creții, iar de la cealaltă bunică structura părului.
Lucrul care nu-mi place atunci când sunt întâlnită de oameni necunoscuți este că mă roagă să le permit să pună mâna pe păr și mă întreabă dacă îl pieptăn. M-am săturat de aceste întrebări. Cred că toate fetele cu păr creț se confruntă cu aceeași problemă.”
Cristina Zeamă
„Îngrijirea părului, în general, mai ales pentru o fată este foarte importantă. Părul creț, trebuie să recunosc, este rebel, acesta iubește să fie răsfățat. De obicei, îl spăl de două-trei ori pe săptămână. Folosesc șampon obișnuit, cel mai important este balsamul pentru păr și măștile. Prefer să-l alint cu uleiuri de măsline sau cocos, mai rar, ce-i drept, pentru că uneori e prea moale și nu-l pot aranja. Trebuie să recunosc că părul creț crește greu, prefer să-i tai doar vârfurile, o fac mai rar, cu mare durere, dar știu că trebuie.
Consider că e important șamponul ales și procesul de uscare. Creții cel mai mult se formează în dependență de ultimul proces, cel de uscare. Îmi place creții mei. I-am moștenit de la tata. Dintre cele patru surori, eu îs creața familiei, chiar dacă și surorile au un pic părul ondulat. Eu însă sunt creață, creață.
Cred că e un dar de la Dumnezeu să ai părul creț, sincer. Părul e ceva sfânt! Să ai părul creț natural e ca și cum ai purta zi de zi cu tine o bijuterie, care-ți colorează existența, care-ți oferă splendoare, care face ca băieții să întoarcă capul pe stradă și de multe ori să stârnească invidia fetelor. E o responsabilitate, totodată, pentru că părul creț mereu te pune în vizor. De multe ori am fost observată de la distanță dintre zeci de fete, e un lucru pozitiv, însă mai sunt momente când vrei să devii neobservată, iar părul te „trădează”. Admir părul creț la alte fete, fac comparație. Uneori, merg pe stradă și dacă dau ochii cu o fată creață, ne privim lung și apare și un zâmbet schițat pe față. N-aș renunța la părul creț, e bijuteria mea dragă.”
Alexandrina Graur
„Părul creț are avantajul și dezavantajul de a fi destul de rebel, așa că nu necesită frizură specială. Încerc să-l spăl de două ori pe săptămână, pentru că părul creț are avantajul de a se îngrășa mai greu decât părul drept. Anul trecut am descoperit un șampon special pentru bucle care într-adevăr le sculptează mai bine după spălare. Nu am secrete pentru bucle, ele există pur și simplu, însă mă și strădui să le pieptăn mai atent, pentru a le păstra forma.
Ceea ce nu-mi place la părul meu este faptul că uneori e greu de aranjat, iar dacă te prinde un vânt mai puternic, se înfoaie. În plus, se încâlcește mai repede. L-am moștenit de la ambii părinți și pot spune că, să ai păr creț este cumva special și drăguț, pentru că nu e la fel de des întâlnit ca părul drept. Multora le place părul meu, iar când eram mică, unii colegi nu credeau că e natural.”
Nicoleta Ciobanu
„Părul creț necesită atenție și grijă. Folosesc produse numai pentru păr uscat, nu lipsește din baia mea o mască hidratantă sau un balsam și, după spălare, aplic și ulei hidratant. Fac măști cu ulei de cocos sau măsline. Cu toate astea, este necesar să îl tund o dată la trei luni ca să împrospătez capetele. Recunosc că o parte din salariu îl las în magazinele specializate de îngrijire a părului. Nu am niciun secret, buclele sunt de la sine și nu trebuie să mă preocup de forma lor. Oricât de mult m-aș strădui să le îndrept, buclele rămân meru cu mine.
Când eram în liceu, aveam tendința să îmi îndrept părul. După un an de chinuri cu foenul de îndreptat părul, am înțeles că împotriva naturii nu mergi și m-am liniștit. Am moștenit părul de la tatăl meu, care are la fel un păr creț și neascultător. Este pe alocuri straniu să fii domnișoară cu părul ondulat, specific chiar aș spune, dar până la urmă, părul îți dă o notă de individualitate.
Oamenii de obicei când mă cunosc pun o serie de întrebări standarte, de genul: este creț natural? Îl piepteni dimineața? Nu te-ai săturat de el? Cui îi semeni cu așa păr? Până la urmă, ăsta este un set de întrebări care fac parte din viața mea, este un lucru cu care m-a înzestrat natura și fără el nu aș mai fi eu.”
Material realizat de Stela Franțuz