Avem o medalie olimpică, și câteva calificări în top 10. Cu toate acestea, sportul nu este doar despre victorie și medalii. Un rezultat nu este un singur număr, este un efort depus timp de ani de zile de antrenament. Sportivii lotului olimpic de la Jocurile Olimpice de la Rio 2016 au făcut auzit numele Republicii Moldova pe arena sportivă internațională. După încheierea celei de-a 31 ediție a JO, noi am hotărât să facem o cercetare pentru a vedea ce rezultat a avut fiecare sportiv în parte, care ne-a reprezentat țara. Vă mulțumim!
Iată rezultatele sportivilor noștri.
Alexandra Mîrca, tir cu arcul
Tânăra de 23 de ani a reușit să se califice în șaisprezecimile probei de tir cu arcul de la Jocurile Olimpice de la Rio, după ce a învins-o cu scorul de 6:4 pe adversara sa mexicană, Aida Roman. Mai târziu, însă, a fost eliminată cu un scor de 6:0 de chinezoaica Jiaxin Wu. În calificările de la JO 2016 sportiva din Republica Moldova a ocupat locul 27 din cele 64 de sportive care au participat la proba de tir cu arcul.
Alexei Sancov și Tatiana Chișcă, natație
Alexei Sancov a participat la proba de natație de 200 m stil liber. Alexei a înotat distanța în 1:48.85, clasându-se pe locul 34 în calificări.
Tatiana Chișca a participat la proba de natație de 100 m stil bras. Tatiana a înotat distanța de 100 m în 1:11.37, clasându-se pe locul 36 în calificări.
Radu Albot, tenis
Reprezentantul Moldovei la proba tenis din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, Radu Albot, cel mai bun tenismen moldovean din toate timpurile, a părăsit Jocurile Olimpice, în runda a doua, după ce a pierdut în fața legendei tenisului croat, Marin Cilic, poziționat pe locul 14 în clasamentul mondial. Radu Albot este singurul jucător de tenis din Moldova care vreodată a ajuns în runda a doua de la Jocurile Olimpice.
Valeriu Duminică, judo
Valeriu Duminică a reușit să-și întreacă adversarul din Muntenegru în tururi, calificându-se în optimile de finală, unde l-a înfruntat pe italianul Matteo Marconcini, ultimul reușind să se califice mai departe.
La judo au mai concurat trei sportivi moldoveni, doar că pentru echipa Emiratelor Arabe Unite. Dintre ei, Sergiu Toma a reușit să câștige medalia de bronz. Astfel Sergiu Toma a devenit primul sportiv de origine din Moldova care a câștigat o medalie la Jocurile Olimpice de la RIO de Janeiro.
Serghei Cechir, Alexandru Șpac, Natalia Prișcepa, haltere
Alexandr Șpac a reușit să înregistreze cel mai bun rezultat pe care Republica Moldova îl are în acest an la Rio, până acum. Cu o greutate totală de 347 de kg, halterofilul s-a clasat pe locul 5 la categoria sa, fiind la o distanță de 14 kg de o medalie olimpică.
Serghei Cechir s-a clasat pe locul 6 și a reușit să intre în top zece cei mai buni halterofili de la olimpiadă, la categoria sa, aflându-se la o distanță de 17 kg de bronz.
Natalia Prișcepa, a treia reprezentantă a echipei de haltere în delegația olimpică a Republicii Moldova, a ocupat locul 12 în clasamentul final al categoriei de 75 de kilograme. Ea a obținut la stilul smuls 97 de kilograme, la stilul aruncat 116 kilograme, totalizând astfel la suma exercițiilor 213 kilograme.
Zalina Marghieva (aruncarea ciocanului),Marina Marghieva (aruncarea ciocanului), Dimitriana Surdu (aruncarea greutății), atletism
Zalina Marghieva și Marina Marghieva au concurat ambele la proba aruncării ciocanului. Ele au debutat în competiție în grupe diferite, însă doar Zalina Marghieva a reușit să se califice în finală. Conform clasamentului actual, Zalina Marghieva s-a clasat pe locul 5, reușind o performanță de 71.72 m la aruncare.
Dimitriana Surdu a încheiat calificările la proba de aruncare a greutății cu rezultatul de 15 m 25 cm. Conform rezultatelor finale, atleta din Republica Moldova a încheiat calificările pe locul 35.
Aaron Cook, taekwondo
Unul dintre cei mai titraţi luptători de taekwondo din lume, moldoveanul Aaron Cook, a ajuns până în prima rundă a turneului olimpic de la Rio. Sportivul nostru a cedat în faţa lui Wei-Ting Liu din Taipei, scor 2-14.
Ultimele reuşite ale lui Aaron Cook în componenţa reprezentativei Republicii Moldova, cum ar fi adjudecarea „bronzului” la Europenele de la Montreux, Elveţia, reprezintă o încunurare a unei munci asidue a sportivului nostru sub îndrumarea noului său antrenor Patrice Remarck
Atleta Lilia Fisikovici
Atleta Lilia Fisikovici a încheiat proba de Maraton de la Rio de Janeiro pe locul 27. În total la probă s-au înscris 157 de sportive.
Fisikovici Lilia a încheiat cursa pe locul 27 cu un rezultat de 2 ore 34 minute 05 secunde. Medalia de aur a fost câştigată de Sumgong Jemima Jelagat din Kenia care a înregistrat un timp de 2 h 24 min 04 sec. Argintul a mers la Kirwa Eunice Jepkirui din Bahrein, cu un rezultat de 2 h 24 min 13 sec, iar bronzul de Dibaba Mare din Etiopia cu un timp de 2 h 24 min 30 sec.
Atletul Vladimir Letnicov
Vladimir Letnicov a concurat la triplu salt la olimpiada de la Rio. În urma competiției, atletul s-a clasat pe locul 38, cu rezultatul 15.29 m.
Vladimir Letnicov este un atlet moldovean specializat pe triplu salt. Deține recordul național în aer liber de 17,06 metri, stabilit la Belgrad în 2002, și recordul național în sală de 16,85 metri, înregistrat în 2008 la Chișinău. La Campionatul Mondial din 2003 s-a clasat pe locul 9. A participat la Jocurile Olimpice din 2004 de la Atena și la ediția din 2008 de la Beijing, dar de fiecare dată nu a putut trece de calificări. În iunie 2016 a câștigat concursul de la Brest, Belarus, cu distanța de 16,86 metri, îndeplinind baremul pentru Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro.
Natalia Stratulat, aruncarea discului
Natalia Stratulat a concurat la aruncarea discului la Rio 2016. În urma competiției, sportiva noastră s-a clasat pe locul 30 din 34 de participante. Natalia a înregistrat un rezultat de 53.27 m, clasându-se pe locul 30, fapt care nu i-a adus însă, calificarea în finală.
În grupa sa, sportiva a concurat cu încă 16 sportive. Anterior, la Jocurile Europene de la Baku din 2015, Natalia a reușit să ia medalia de aur pentru o aruncare de 55,08 metri a discului.
Ivan Emilianov, aruncarea greutății
Ivan Emilianov a evoluat în grupa B, joi, 18 august, la proba de aruncare a greutății. Atletul din Republica Moldova a încheiat calificările cu rezultatul de 17 m 83 cm, un rezultat prea slab pentru a trece în finală. Normativul olimpic la această probă a fost de 20 m 65 cm.
În total, sportivul a avut trei încercări: primele două încercări Ivan Emilianov le-a ratat, iar în cea de-a treia a aruncat greutatea la o distanță de 17 m 83 cm.
Conform rezultatelor finale, Ivan Emilianov a încheiat calificările pe locul 32 din 34 participanți înscriși la probă.
Canoe simplu 1.000 de metri, Serghei Taranovschi
Republica Moldova a obținut prima medalie la Jocurile Olimpice de la Rio 2016. Canoistul Serghei Tarnovschi a cucerit medalia de bronz la canoe simplu, distanța 1000 de metri. Sportivul a reușit performanța de a se califica direct în finală din preliminarii, iar în urma finalei care s-a disputat pe 16 august. Tarnovschi a luat bronzul olimpic. Timpul pe care l-a înregistrat sportivul este de 4:00,85.
Acesta l-a întrecut pe sportivul din Rusia, Ucraina și din Cehia. În același timp medalia de aur a fost luată de sportivul din Germania Sebastian Brendel, argintul a fost câștigat de Isaquias Queiroz dos Santos, Brazilia.
Atletul Serghei Marghiev
Cea mai bună aruncare a atletului nostru a fost la 74,14 metri, realizată din a doua încercare. Cu acest rezultat, Serghei Marghiev a ocupat locul 10 în clasamentul general al probei.
Mariana Cherdivara – Eșanu, lupte libere
Sportiva Mariana Cherdivară Eșanu s-a calificat în optimile Jocurilor Olimpice la proba lupte libere. Sportiva din Moldova a învins-o pe spaniolă cu (3-0). În optimi, Mariana Cherdivară Eșanu a luptat cu indienca Sakshi Malik, de la care a pierdut.
Oleg Taranovschi, canoe sprint 200 de metri
Canoistul Oleg Tarnovschi a evoluat până la proba în care urma să se califice în finală la canoe sprint 200 de metri, din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio. În semifinale el a terminat al treilea în seria a doua cu timpul 40.715 secunde.
De asemena, acesta urma să participe în finala probei canoe dublu – 1000 de metri, împreună cu fratele său, Serghei Taranovschi, deținătorul medaliei de bronz la canoe simplu. Acest lucru nu a fost posibil din cauza suspendării provizorii lui Sergei Taranovschi provocate de rezultatele pozitive la testul antidopaj.
Nicolae Ceban, lupte libere 97 kg
Luptătorul Nicolae Ceban, portdrapelul Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de la Rio a părăsit competiția, în optimi, după ce a pierdut în fața sportivului din România, Albert Ramazanovici Saritov, cu scorul de 1:3. Acesta a luptat la categoria de 97 de kg.
Menționăm că Nicolae Ceban este la a treia prezență la Jocurile Olimpice. Sportivul este multiplu campion naţional, premiant al Campionatului Europei. De asemenea, el reprezintă Clubul Sportiv Republican „Dinamo”, fiind înrolat în Departamentul trupele de carabineri cu gradul militar de căpitan. Ceban, discipol al antrenorului emerit al Republicii Moldova Nicolae Oriol, este deţinător al medaliei de bronz la Campionatul European de lupte libere, ediţia 2011, finalist al Campionatului Mondial Universitar 2012.
Evghenii Nedealco, lupte libere
Luptătorul din Republica Moldova, Evgheni Nedealco, în vârstă de 26 de ani, a ajuns până în calificările probei de lupte libere 74 kg. Luptătorul din Republica Moldova, Evgheni Nedealco, a fost învins de sportivul din Kazahstan, Galymzhan Usserbayev, cu scorul de 13:2.
Roman Prodius, maraton
Roman Prodius a reușit să termine cu bine maratonul de la Rio de Janeiro, cu un timp de 2 ore, 27 minute și 1 secundă, ocupând locul 105.
Roman este pentru a doua oară în carieră la Jocurile Olimpice. În 2012 acesta a abandonat după 25 de km, iar în 2016 a reușit să se poziționeze pe poziția 105, la mai puțin de 15 minute de câștigătorul medaliei de aur.