Căpșuni și cereale bio pentru piața europeană. Moldova își diversifică gama de produse exportate

capsuni-cu-frisca-03

Unitatea de Implementare a Proiectului Ameliorarea Competitivității (UIPAC) a aprobat spre finanțare alte trei dosare. Este vorba despre companii care vor să exporte în Uniunea Europeană căpșuni, cereale bio și vin.

„Impex Business Grup” din raionul Criuleni, specializată în creșterea căpșunilor în seră, conform tehnologiei hidroponice, și-a propus să-și îmbunătățească procesele de producție și calitatea produselor pentru a face față concurenței pe piața externă. Compania a exportat căpșuni în lanțul valoric iar acum intenționează să ajungă în rețelele de supermarketuri din Uniunea Europeană. Întreprinderea a solicitat de la PAC Granturi susținerea financiară pentru experți, inclusiv, din străinătate, în promovare și marketing și pentru expertiza unui consultant în hidroponică.

O altă companie care va beneficia de asistență financiară din partea PAC GRANTURI este „Vinăria Purcari”. Întreprinderea exportă în prezent în peste 25 de țări, printre care, SUA, Canada, Marea Britanie, Norvegia, Cehia, China, Polonia, Tarile Baltice, Coreea, iar în România a devenit chiar unul din liderii de piață. Chiar și așa, managerii companiei vor să-și sporească competitivitatea la export. În acest scop, întreprinderea a solicitat grant pentru studii de piață în piețele țintă, pentru consultanță agricolă, tehnologică și oenologică.

Și întreprinderea „Prograin Organic” a fost acceptată pentru finanțare din partea PAC GRANTURI. Activitatea de bază a companiei este de a dezvolta agricultura organică în Republica Moldova, prin inițierea și dezvoltarea unui întreg lanț valoric al cerealelor organice începând cu instruirea agricultorilor și finalizând cu comercializarea produselor organice. În prezent, compania colaborează cu 65 de gospodării țărănești cărora le oferă asistență pe parcursul întreg ciclului de producere organică, de la livrarea semințelor și hibrizilor spre plantare (floarea soarelului, porumb, mazăre, soia) atît și preparate de uz fitosanitar necesare în procesul de creștere, pentru a asigura respectarea cerințelor către produsele organice, inclusiv asistență consultativă. Întreprinderea a exportat în Federația Rusă, însă după impunerea embargoului la producția moldovenească de către autoritățile de la Moscova, managerii companiei au decis să se orienteze la piața Uniunii Europene, unde standardele de calitate sunt mai mari.

Cu susținerea financiară a PAC GRANTURI compania va aplica certificarea GMP +, un standard internațional de asigurare a securității hranei, va dezvolta un soft de procesare / baze de date pentru asigurarea trasabilității produselor în întreg lanțul de producere și va contracta un consultant tenhic.

„Remarcăm faptul că dosarele care sunt depuse spre finanțare la PAC Granturi sunt din domenii foarte diverse și prevăd servicii specifice, ce necesită expertiză și cunoștințe de nișă, care vor face afacerile moldovenești mai competitive pe piețele externe”, a declarat Aureliu Casian, directorul executiv al Unității de implementare a Proiectului Ameliorarea Competitivității. Aureliu Casian a subliniat că mai mulți beneficiari ai Proiectului au efectuat deja primele exporturi urmare a serviciilor de care au beneficiat cu sprijinul financiar al PAC Granturi și a îndemnat și alți antreprenori să aplice pentru finanțare.

Până în prezent au fost aprobate spre finanțare 29 de dosare, alte 8 sunt în proces de examinare.

Componenta de Granturi a Proiectului Ameliorarea Competitivității are un buget de USD 3 mil. IMM-urile din Moldova pot beneficia de granturi pentru servicii de îmbunătățire a competitivității produselor și accesarea noilor piețe de desfacere. Din bugetul total al proiectului, prin PAC II urmează a fi acordate finanțări nerambursabile pentru acoperirea a 50% din costul serviciilor de consultanță, dar nu mai mult de 200 de mii de lei per beneficiar.

Astfel, agenții economici își vor putea spori calitatea produselor și a serviciilor, lansa altele noi, optimiza procesele interne, îmbunătăți imaginea companiei, identifica clienți și piețe noi, dar și stabili parteneriate pe lanțurile valorice.

Pentru cofinanțare pot aplica întreprinderile exportatoare sau situate pe lanțul valoric orientat la export din patru sectoare prioritare: produse alimentare şi băuturi; fabricarea produselor electronice şi mecanice; textile şi tehnologii informaționale. Totodată, pentru finanțare pot aplica și întreprinderi din alte sectoare ale economiei, însă aceste patru sectoare vor avea prioritate.

Cu un buget total de 45 milioane de dolari SUA, PAC II va fi implementat în perioada 2015-2019. Proiectul își propune să îmbunătățească mediul de afaceri prin susținerea Guvernului în implementarea strategiilor orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea constrângerilor și costurilor pentru gestionarea afacerii.

Totodată, proiectul va contribui la dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii prin facilitarea accesului la finanțare pe termen mediu și lung, fortificarea capacităților instituționale ale ODIMM şi MIEPO, oferirea de granturi agenților economici privați pentru servicii de consultanță, care să contribuie la sporirea competitivității de export, etc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente