Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a emis un ordin în care solicită ca toate obiectele funerare amplasate pe marginea traseelor din țară să fie scoase. Astfel, toate crucile dar și monumentele urmează să fie dezinstalate în cel mult șase luni de la data emiterii acestui ordin, adică din 16 august.
Astfel, MTID în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Culturii, dar și Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei urmează să informeze cetățenii despre această decizie. În cazul în care aceste obiecte nu vor fi scoase de către rudele persoanelor decedate, atunci urmează să fie duse în locuri speciale și date preoților care vor înhuma persoane social-vulnerabile sau fără adăpost.
La momentul actual Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor gestionează 9.344 km de drumuri, dintre care 3.336 km sunt drumuri naționale. Potrivit normele în vigoare, viteza de circulație maximă admisă în intravilanul localităților este de 50km/h, pe când în extravilan se circulă cu o viteză de peste 90km/h. Datele statistice arată că aceste obiecte reprezintă pericol și pentru șoferi. În urma accidentelor rutiere, multe persoane decedează sau ajung la spital cu răni, în urma impactului cu monumentele funerare.
În primăvara acestui an, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a organizat un grup de lucru format din specialiști din domeniul transporturilor, dar și membrii ai ONG-urilor și societății civile, unde au analizat această problemă. Ulterior, documentul elaborat a fost supus dezbaterilor publice.
În anul 2013 autoritățile municipiului Chișinău au făcut un total de 106 cruci și monumente. Cu toate că reprezentanții clerului au criticat această practică lipsită de suport canonic, de atunci și până în prezent fenomenul doar a luat amploare.
În urma unei inspectări a drumurilor publice, efectuate de către Î.S. ”Administrația de Stat a Drumurilor” în luna mai 2016, au fost identificate 2126 de cruci și alte obiecte funerare amplasate în zonele drumurilor naționale și 1051 de cruci și alte obiecte funerare amplasate în zonele drumurilor locale.
Astfel, atât în intravilan cât și în extravilanul localităților continuă să apară noi obiecte funerare, instalate ilegal și care periclitează siguranța participanților la trafic, iar adesea amplasarea unui obiect funerar în zona drumului public, atrage după sine amplasarea altor însemne funerare în imediata vecinătate.
Totodată, crucile și alte obiecte funerare instalate în zonele drumurilor împiedică executarea lucrărilor de deszăpezire pe timp de iarnă, precum și amenajarea acostamentelor și profilarea rigolelor.
De asemenea, crucile și alte obiecte funerare instalate în zonele drumurilor înrăutățesc semnificativ aspectul drumului public, fapt ce creează un disconfort pentru cetățenii Republicii Moldova, iar în raport cu turiștii care ne vizitează este afectată chiar și imaginea țării.
Experiențele altor state
Ca și în Republica Moldova țările vecine (Ucraina, România, Rusia, Belarus.) se confruntă cu problema obiectelor funerare amplasate în zona drumurilor publice.
În Federația Rusă, la moment, de către un grup de deputați este elaborat un proiect de lege care prevede amendarea persoanelor care instalează, în zona drumului, obiecte funerare (cruci, monumente, tăblițe).
În Bielorusia nu se permite instalarea crucilor și obiectelor funerare în zonele drumurilor. Pentru a informa populația despre pericolul care există pe o anumită porțiune de drum au fost identificate sectoarele de drum cu o frecvență sporită de comitere a accidentelor rutiere. Aceste sectoare sunt marcate prin instalarea unor indicatoare de informare pe care este indicat numărul de decedați în anul anterior.
Această practică a fost parțial introdusă și în Republica Moldova. Sectoarele de drum cu o frecvență sporită de comitere a accidentelor rutiere „punctul negru”, fiind identificat conform următoarelor: 5 accidente cu 5 decese pe un sector cu o lungime de 1 km, într-o perioadă de 5 ani, au fost marcate cu un indicator de informare special.
În Germania pentru amintirea celor răposați în accidente rutiere Administrația publică locala eliberează o autorizație pentru amplasarea în locul accidentului crucilor și altor obiecte funerare pe o perioada de 40 zile după care APL le demontează pe cheltuiala titularului autorizației provizorii.
În Marea Britanie cei care au pierdut pe cineva drag în urma accidentului rutier plantează un copac, amenajează niște scaune pe care scriu numele răposatului sau un teren de joacă pentru copii. Toate acestea se amplasează în parcuri sau zone de odihnă și nici de cum în zona drumurilor publice. De cealaltă parte, autoritățile amplasează un panou informativ, provizoriu (30 zile), în locul producerii accidentului, prin care informează participanții la trafic despre data și ora impactului cu urmări letale.