RIO 2016: Victor Zubcu despre prestația moldovenilor până acum și riscurile existente de a pierde sportivi de valoare

olimpiada
Foto:olympic.md

Ministrul Tineretului și Sportului, Victor Zubcu, este prezent în tribunele competiției de la Rio de Janeiro, acolo unde susține lotul olimpic din Moldova. Într-un interviu acordat pentru olympic.md, ministrul a declarat că impresiile generale sunt pozitive, dar că, în același timp, așteptările au fost mai mari.

„Trebuie să luăm în calcul faptul, că ultimele ediții ale Jocurilor Olimpice precedente nu au avut o asemenea presiune deosebită. Tot ceea ce ține de problema dopajului este una foarte complicată și delicată. Dopajul a evoluat odată cu tehnologia. Și atâta timp cât el a început să erodeze ceea ce noi numim „sportul curat”, lucrul acesta trebuie să fie descurajat și penalizat. Faptul, că s-a ajuns la asemenea penalități (echipele de haltere și atletism ale Rusiei neadmise la Jocurile Olimpice de la RIO 2016.n.r.), confirmă amploarea acestui fenomen. Este o regula dură, iar noi ne dorim, ca împreună cu Comitetul Internațional Olimpic și Comitetele naționale, să promovăm olimpismul în lume, dar și sportul curat. Desigur, regulile trebuie să fie dure, iar sportivii să se conformeze cu acest lucru. Eu cred, că anumite penalități aduse Federațiilor de haltere și de atletism ale Rusiei, nu au redus din frumusețea Jocurilor Olimpice”, a declarat Victor Zubcu.

Despre prestația sportivilor moldoveni, ministrul a spus că aceasta a fost destul de bună: „Calculele pe probele sportive, care s-au desfășurat până la ziua de azi, coincid cu cele de acasă. Sigur, că așteptăm, ca cele ce urmează ulterior, să fie și mai bune. Să corespundă acelor schițe, pe care noi le-am prognozat de acasă. Mă bucur totodată, că sportivii și antrenorii au salutat inițiativa Ministerului tineretului și sportului de a acorda prime considerabile participanților la Jocurile Olimpice, care vor obține locuri onorabile în clasament”.

Ministrul a mai spus că, atunci, când a ajuns în funcția de Ministru, și-a propus să întreprindă trei pași importanți pe componența de pachet economic, legată de sport. Primul vizează mărirea recompensei pentru medaliile la Jocurile Olimpice. Cel de-al doilea vizează bursele sportive, lucru, care s-a realizat, spune el, și cel de-a treia inițiativă vizează revizuirea normativelor financiare existente. „Sunt lucruri absolut necesare, care ne-au costat până la ziua de astăzi mulți sportivi de valoare. Un exemplu clasic ar fi Sergiu Toma la judo, care a luat o medalie olimpică, dar, din păcate, a reprezentat o altă țară. Și dacă vrem ca sportivii noștri de valoare să reprezinte Republica Moldova, trebuie să înțelegem, că sportul de performanță costă foarte mult. Și noi trebuie să garantăm acel minimum necesar, care ar asigura dezvoltarea individuală la nivel mondial.”

Urmăriți evoluția moldovenilor la Rio 2016 pe #diez.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente