Cum e să fii student basarabean la IT în București: Examene și să nu uiți să te distrezi

belibov3
Foto:gorobic.com/ Dan Belibov

Articolul este despre perioada de studenţie a lui Dan Belibov la București. Materialul face parte dintr-un proiect de-al lui Dmitri Gorobîc care colectează experiențele studenților din Moldova care învață în România.

„Pentru început am să mă prezint: sunt Dan Belibov, student la facultatea de Automatică și Calculatoare, specialitatea Calculatoare și Tehnologia Informației de la Universitatea Politehnica din București. Acum, în 2016, am terminat anul 1.

De ce scriu acest articol? Pentru că am primit în ultimul timp tot mai multe întrebări despre facultate. Mă întreabă lumea cât de grea este și cât trebuie să înveți la ea. Din acest motiv am decis să scriu aici cele mai relevante sfaturi (în opinia mea).

Tot ce urmează în acest articol constituie experiență proprie și a altor câteva zeci de persoane din domeniu cu care am avut ocazia să comunic. Printre aceste persoane sunt studenți, profesori sau specialiști în domeniul IT.” scrie Dan pe blogul lui Dmitri Gorobîc

Experiența lui Dan la București

gorobic.com/ Dan Belibov
gorobic.com/ Dan Belibov

Informatica și IT

Informatica și CTI (IT) sunt 2 lucruri diferite. Însăși din denumire înțelegem că Informatica ține de propriu zisa informație, însă IT e despre tehnologiile folosite pentru producerea, stocarea, crearea, replicarea, etc. a informației. Informatica constă în mai multă programare, algoritmică și diploma finală e de fapt o diplomă de informatician (se învață 3 ani). La CTI faci programare, dar și sisteme de operare, hardware, rețelistică, electrotehnică și diploma primită este de inginer în CTI (se învață 4 ani). Nu pot spune care este mai bună. Aș fi studiat la ambele, dar am ales CTI. Ambele nu sunt facultăți ușoare și deci la ambele e nevoie de muncă.

Universități

Cele mai calitative din punct de vedere al studiilor în IT sunt Clujul și Bucureștiul, pe care le-aș plasa cam pe aceeași poziție. Urmate acestea două fiind de către Iași, orașul în care moldovenii se fac cel mai ușor înțeleși. Nu dispun de suficientă informație despre celelalte facultăți pentru a le ierarhiza însă probabil ar urma Timișoara. Cert este că, această facultate, deoarece este necesară și întrebată, carte se face în orice oraș.

Nu uitați să țineți cont de media pe care o aveți, luând în considerație faptul că mediile de admitere nu sunt cele mai mici la această facultate.

După ce am făcut clasamentul de mai sus, e posibil cineva să mă contrazică. Vă rog să nu mă atacați și să nu vă apărați universitățile fără să-mi arătați o sursă de încredere cu un clasament diferit.

Proces didactic

Majoritatea materiilor sunt din categoria IT, Matematică, Fizică, dar conform legii (sau mai bine zis: din cauza legii), ai garantat o materie umanistică, în cazul meu aceasta a fost Filosofia. La facultatea de CTI veți învăța de la zero programarea și bazele electrotehnicii. Nu e necesar să aveți o experiență în programare, dar la fel ca și în alt domeniu, e binevenită.

Materiile sunt structurate în: cursuri, seminare și laboratoare.

Cursurile sunt orele de studiu făcute cu întreaga serie, ținute de regulă în amfiteatre. Aici implicarea studentului este minimă și a profesorului maximă. În mare parte e metoda clasică de predare a informației. Cursurile de cele mai multe ori sunt disponibile online. Prezența nu este mereu obligatorie (sunt de fapt puține materii cu prezența obligatorie) și rămâne pe seama voatră. Aș recomanda cel puțin la primele să mergeți, dacă sunteți anul 1. La cursuri dobândiți majoritatea materiei teoretice necesare în facultate.

Seminarele sunt orele la care participă o grupă și un profesor, uneori doi. Aici este abordată partea de exersare, calcul efectiv, rezolvare de exerciții. Aici sunt implicați studenții mai mult. La unele seminare se acoperă și subiecte teoretice. Seminarele, de obicei, influențează nota finală, motiv pentru care recomand să mergeți la toate sau la aproape toate. La seminare chiar înveți multe lucruri noi și utile.

Laboratoarele sunt cele mai practice. Se ține cu o grupă, sau uneori cu câte jumătate de grupă. Aici se realizează partea practică a lucrurilor. Aici faci programare propriu zisă, conectare a porților logice pe o placă, experimente folosind curentul electric, efecte fizice și altele. Laboratoarele la fel se punctează, deci recomand prezența la ele. Activitatea studentului aici fiind maximă. Din laboratoare am învățat cele mai multe lucruri.

Mai e un lucru important: temele de acasă. La CTI nu o să mai aveți teme care trebuiesc prezentate la fiecare lecție, iar profesorul nu o să stea să se uite peste ele (cu toate că se întâmplă și de acestea). Aici majoritatea temelor sunt pentru o durată mai lungă și au ca scop activitatea practică. O să primiți cele mai diverse task-uri pentru rezolvare, care vă vor fi și explicate. Din temele pentru acasă se învață partea practică a lucrurilor și deci merită o atenție deosebită.

La CTI există o regulă: progresând prin semestre, temele devin tot mai complicate iar sesiunile mai simple. Din acest motiv vă propun să vă faceți toate temele în anul 1 pentru a vă forma o deprindere de care veți avea nevoie ulterior.

Colegii

gorobic.com/ Dan Belibov
gorobic.com/ Dan Belibov

Majoritatea studenților din Republica Moldova încearcă să se țină împreună și să comunice între ei. Ceea ce nu este un lucru rău. Comunicați cu colegii români și nu ezitați să cereți ajutor de la studenții din anii mai mari. O să descoperiți că printre ei sunt persoane foarte inteligente și interesante, cu care vă va face o plăcere să comunicați.

Nu uitați că atunci când întâmpinați o problemă vă puteți adresa la colegi, care de cele mai multe ori vă vor ajuta, dar nu uitați și voi, la rândul vostru, să ajutați oamenii.

Dar cum profiți din plin?

Pe lângă banalele studii în cadrul facultății mai aveți o mulțime de șanse de a vă manifesta și de a învăța foarte multe lucruri noi, și aici încerc să enumăr câteva dintre acestea:

#. Participați la concursuri universitare de programare, algoritmică, inteligență artificială, etc. Indiferent de ce rezultat veți obține, va fi o lecție foarte bună.
#. Cereți profesorilor explicații dacă ceva nu vă este clar și dacă doriți materiale suplimentare, pentru că aceștia le au și vi le pot oferi.
#. Profitați de licențe gratuite de software. Având email universitar dispuneți de gratuitate la licențe, spațiu Dropbox extins, acces la resurse interne gratuite. Ex. Politehnica din București oferă licențe Microsoft (Office, Visual Studio și alte suite și servicii).
#. Participați la Hackathoane. Formați-vă o echipă împreună cu alți colegi și go. Există suficiente Hackathoane în timpul anului pentru a vă încerca capacitățile. Pe lângă șansa de a câștiga un premiu, este o ocazie foarte bună de a vă antrena să lucrați în condiții extreme, să învățați multe lucruri și să vă antrenați să nu dormiți 24h (util în sesiune).
#. Implicați-vă în activități de voluntariat, dacă vă permite timpul. Majoritatea facultăților de Automatică și Calculatoare au organizații studențești, care chiar fac chestii mișto și din care puteți face parte. În cadrul acestora obțineți experiență, acces la gratuități, timp petrecut cu folos și un punctișor în CV.
#. Nu renunțați la vise, acestea sunt cele care vă vor croi viitorul în IT. Aveți o idee de un Start-UP? Începeți să lucrați la el și indiferent de rezultat veți avea de câștigat din această practică. Vă doriți enorm să ajungeți la internship sau la niște cursuri gratuite oferite de companii cu renume? Aplicați, mergeți și demonstrați că meritați! Nu uitați să vă manifestați pozitiv oriunde mergeți. Faceți orice pentru realizarea visurilor și nu renunțați la ele din motiv că este grea sesiunea sau facultatea. Acestea vor trece și vor rămâne în trecut, iar voi veți merge demni înainte pentru că ați reușit și nu ați renunțat la dorințe și aspirații.

Sper că acest articol va fi de folos viitorilor studenți de CTI. Aș ruga alți studenți care învață la aceeași specializare să adăugați informații relevante în completarea celor spuse de către mine mai sus.

Text de Dan Belibov

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente