(foto) O familie moldo-americană a schimbat apartamentul de la oraș pe o casă ecologică de lut la țară

1
Foto:moldonova.eu

Liliana Botnaru și David Jesse formează o familie mixtă moldo-americană deja de mai mulți ani. Aceștia s-au mutat într-o localitate din raionul Criuleni și și-au făcut o casă ecologică, cu  baloți de paie, rogojine de stuf, carcasă de lemn, argilă și var, totul după un model văzut în Occident. Istoria celor doi a fost povestită într-un reportaj realizat de MOLDNOVA.EU.

Aceștia au vizitat 20 de sate până au ales Rîșcova din Criuleni. Doreau o localitate cu oameni care se implică în comunitate, nu unul care e mai mult de dormire. „Am ales să locuim în sat pentru că suntem preocupați de sănătate, natură și vrem să le lăsăm copiilor noștri un mediu mai puțin murdar”, spune femeia. Casa lor este una ecologică și are o eficiență energetică mult mai mare decât casele convenționale. Lutul și varul mențin temperatura constantă și reglează umiditatea. Pereții sunt făcuți din rogojine de stuf și paie cu lut, sunt fixați cu ajutorul carcaselor de lemn.

Photo Credit: moldonova.eu
Photo Credit: moldonova.eu

Circulația aerului în casă are loc altfel – nu se formează mucegai, afirmă Liliana Botnaru, iar la construcția casei pot participa toți membrii familiei și oamenii din sat. „Lutul e inofensiv. Pentru izolare am folosit eco-vata din hârtie reciclată. Procesul de contrucție nu se separă de familie, astfel construim împreună casa noastră. Sunt tehnici simple care pot fi învățate ușor de oricine. Stuful l-am luat de pe lacul din sat, la fel și lutul e material local. Geamurile se amplasează pe partea de sud, deoarece e cel mai mare adaos de căldură solară. Stuful de pe acoperiș l-am prelucrat cu acid boric și borax pentru prevenirea incendiilor. Pereții sunt vopsiți cu var în care am adăugat oxid de fier pentru a obține culoarea galbenă și oxid de potasiu pentru culoarea verde.

Photo Credit: moldonova.eu
Photo Credit: moldonova.eu

Astăzi familia împarte casa cu încă o familie de moldoveni cu doi copii, care la fel au ales să se mute cu traiul la sat. De asemenea, gazdele sunt deschise pentru a accepta turiști străini sau moldoveni care își doresc să petreacă câteva zile în inima naturii, pe teritoriul comunității Eco Village.

4
Photo Credit: moldonova.eu

În această localitate ei au amenajat un parc, au curățat stadionul sportiv și au fondat un club ecologic. În anul 2014, în curte au mai construit o casă ecologică din stuf, paie și lut prin proiectul Eco-Village.

Liliana lucrează în cadrul asociației Eco Visio, care dezvoltă proiecte în domeniul protecției mediului înconjurător, activismului civic și antreprenoriatului social. Soțul ei, David Jesse, este directorul Consiliului American din Moldova și mai activează în cadrul programului de burse FLEX dedicat tinerilor care își doresc să studieze în SUA.

Photo Credit: moldonova.eu
Photo Credit: moldonova.eu
Photo Credit: moldonova.eu
Photo Credit: moldonova.eu
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente