Parcarea ca dovadă de civilizare. Șoferii cu probleme locomotorii își doresc practicile UE și în Moldova

Foto1
Foto:geograph.org.uk

Conducătorii auto cu probleme locomotorii din Republica Moldova vor ca toate edificiile de menire publică, fie că sunt de stat sau private, să aibă locuri de parcare special amenajate. Pentru aceasta, ar trebui preluate practicile europene, unde șoferul în scaun rulant nu se simte discriminat atunci când urcă la volan…

În Chișinău, locurile de parcare pentru șoferii cu probleme locomotorii pot fi numărate pe degete. Conducătorii auto în cârjă sau în scaun rulant spun că le este foarte greu să-și parcheze mașina. „La două centre comerciale sunt indicatoare care arată că locurile sunt destinate șoferilor în scaun rulant, iar la un alt centru comercial aceste locuri sunt amenajate cu bare speciale care se încuie. Când vine mașina, paznicul permite accesul”, ne spune Igor Meriacre, directorul Asociației „Motivație”, un ONG care apără persoanele cu dizabilități locomotorii.

Potrivit lui, Moldova trebuie să preia practicile europene în privința persoanelor cu dizabilități. „Polonia, bunăoară, a modificat legislația privind accesibilitatea persoanelor cu nevoi speciale încă pe când nu ratificase Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CDPD). Deja în 2003, când am fost pentru prima dată în această țară, am văzut locuri de parcare marcate cu simbolul scaunului cu rotile. Niciun alt șofer nu are voie să parcheze pe aceste locuri și nimeni nu încălcă legislația, căci amenda este foarte mare”, adaugă Igor Meriacre.

Într-adevăr, Polonia are reguli foarte stricte în acest sens, dar și permisive față de șoferii cu nevoi speciale. Astfel, portalul Europa.eu menționează că, în Polonia, „deținătorii unui tichet de parcare pentru persoanele cu dizabilități pot să nu respecte (dacă dau dovadă de o extremă prudență) mai multe semne de circulație: „circulație interzisă în ambele sensuri”; „acces interzis autovehiculelor, cu excepția motocicletelor”; „acces interzis motocicletelor”; „parcare interzisă” etc.

În Chișinău, doar în faţa a câtorva centre comerciale sunt locuri de parcare pentru șoferii cu dizabilităţi. Photo Credit: Lilia Zaharia
În Chișinău, doar în faţa a câtorva centre comerciale sunt locuri de parcare pentru șoferii cu dizabilităţi. Photo Credit: Lilia Zaharia

Condiții egale pentru toți cetățenii UE

În prezent, statele Uniunii Europene au transpus în legislația națională prevederile CDPD, document ratificat în anul 2011 de aceste țări. Odată cu ratificarea, aceste state și-au luat angajamentul să respecte drepturile persoanelor cu nevoi speciale și să ia „măsuri adecvate pentru a le asigura acestor persoane accesul, în condiții de egalitate, la mediul fizic, transport, informaţie şi mijloace de comunicare, inclusiv la tehnologii şi sisteme informatice şi de comunicaţii, precum şi la alte facilităţi şi servicii deschise sau furnizate publicului, atât în zonele urbane, cât şi rurale…”.

În România, potrivit Europa.eu, cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar niciodată mai puțin de două locuri, din apropierea serviciilor publice sau din parcările organizate sunt adaptate, rezervate și marcate cu semne recunoscute pe plan internațional pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, administratorul responsabil de distribuirea locurilor de parcare pe domeniul public alocă în mod gratuit spații de parcare persoanelor cu dizabilități care au nevoie de ele în apropierea locuinței și depun o cerere în acest sens.

Și în Lituania, pe drumurile publice și în parcări, locurile de parcare rezervate persoanelor cu dizabilități sunt marcate cu simbolul scaunului cu rotile.
În Portugalia, locurile de parcare rezervate persoanelor cu dizabilități sunt marcate cu simbolul scaunului cu rotile, cu simbolul unei femei însărcinate sau cu cel al unei femei care ține un copil în brațe. În această țară, unele autorități locale creează locuri de parcare rezervate în apropierea locuințelor persoanelor cu dizabilități.

„Legislaţia UE asigură participarea persoanelor cu dizabilităţi la viaţa comunităţii. Carta drepturilor fundamentale a UE stipulează că „Uniunea recunoaște şi respectă dreptul persoanelor cu dizabilităţi de a beneficia de măsuri care să le asigure autonomia, integrarea socială şi profesională, şi participarea la viaţa comunităţii”.”

În Chișinău, doar în faţa a câtorva centre comerciale sunt locuri de parcare pentru șoferii cu dizabilităţi. Photo Credit: Lilia Zaharia
În Chișinău, doar în faţa a câtorva centre comerciale sunt locuri de parcare pentru șoferii cu dizabilităţi. Photo Credit: Lilia Zaharia

Lilia Zaharia

Articol realizat de Asociaţia Presei Independente (API) cu suportul financiar al National Endowment for Democracy (NED). Citiţi „Obiectiv European” pe pagina web www.api.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente