(video) Iată care sunt ideile propuse în cadrul primei ediții Chișinău Smart City Hackathon

13844042_1044906232261129_1605462481_o

În perioada 22-25 iulie în Capitală are loc evenimentul Chișinău Smart City Hackathon, care își propune să promoveze şi să susţină inovaţia şi tehnologiile pentru îmbunătăţirea imaginii Capitalei şi a traiului în mediul urban, să stimuleze şi să accelereze dezvoltarea soluţiilor tangibile şi să colaboreze cu autorităţile publice şi partenerii relevanţi pentru a moderniza oraşul. Cel mai important obiectiv însă este încurajarea şi abilitarea tinerilor să fie cât mai activi în identificarea problemelor şi provocărilor urbane stringente şi traducerea acestora în aplicaţii mobile şi web eficiente, menite să îmbunătăţească semnificativ traiul chișinăuienilor.

Iată care sunt ideile prezentate la prima ediție a Chișinău Smart City Hackathon:

#1. Oraș.md – o platformă pentru raportarea problemelor urbanistice, de exemplu defectarea liniilor de electricitate sau căderea copacilor, care are scopul de a construi o cooperare eficientă între autoritățile responsabile și locuitorii Capitalei prin intermediul unui algoritm special de raportare și recepționare a mesajelor respective.

#2. HAI WAY – proiectul presupune o aplicație datorită căreia locuitorii Chișinăului vor putea cunoaște cu precizie când mijlocul de transport public așteptat va atinge destinația dorită, precum și tot genul de informație legată de acesta (timpul pornirii, coordonatele etc.), fiind conectată cu șoferii transportului public și utilizând datele de geolocație.

#3. SMART BILLBOARD – proiectul presupune perfecționarea panourilor publicitare din oraș și transformarea acestora în panouri interactive care ar putea oferi informații necesare în timpul circulației în trafic.

#4. PARKER – un soft care are scopul de a informa șoferii despre cele mai apropiate locuri libere și legale de parcare.

#5. ActiveCity – platforma se bazează pe cooperarea între locuitorii Capitalei în cele mai diverse situații, cum ar fi intrarea mașinii în pană etc., fiind bazată pe principiul de oferire a ajutorului reciproc.

#6. SMART Lights – proiectul presupune optimizarea traficului rutier prin conectarea tuturor semafoarelor la un server care ar îmbunătăți funcționarea lor și ar lucra drept coordonator de trafic pentru șoferi.

#7. Need for Parking – aplicația are ca scop acordarea de ajutor șoferilor în căutarea unui loc liber de parcare.

#8. PARANOIC BOT – proiectul are ca scop oferirea posibilității de a urmări situația de acasă prin notificări și notificări reminder, pentru cei care nu sunt siguri dacă au deconectat sau nu aragazul, fierul de călcat sau sunt victimele unei situații similare. De asemenea, aplicația va înștiința utilizatorul în cazul unor situații excepționale în imediata apropiere de locuința sa.

#9. Digital Cards – proiectul presupune înlocuirea biletelor din transportul public cu carduri digitale pentru a face transparentă sfera respectivă și pentru a crea o sursă credibilă de statistică care ar putea fi folosită la îmbunătățirea acesteia.

#10. VREAU TROTUAR – aplicația are menirea să soluționeze problema mașinilor parcate pe trotuar care sunt un obstacol pentru pietoni.

#11. Emergency Team – platforma va oferi o conexiune între locuitorii orașului și cea mai apropiată echipă de intervenție în cazuri excepționale.

#12. Works Ahead – proiectul presupune o cooperare strânsă între prestatorii tuturor serviciilor urbane, atât din sectorul privat, cât și din cel public, cu scopul de a spori productivitatea acestora.

Chişinău Smart City Hackathon este organizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC şi Tekwill, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Proiectului „Dezvoltarea Centrului de Excelență în Domeniul TIC”, cu suportul Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Centrul de Guveranre Electronică, UNDP, MiLab, CTS, Primăria Municipiului Chișinău, AEE, Pentalog, Microsoft, RTSolutions, Bitdefender și Esempla Systems.

Detaliile evenimentului le puteți urmări aici sau cu ajutorul videourilor de mai jos. De asemenea, aici puteți face cunoștință cu echipa mentorilor care vor susține procesul lucrativ asupra ideilor de mai sus.

 

Taguri: #USAID Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente