Moldova are un nou proiect de lege care reglementează obiectivele politicilor de tineret

Moldova EU Day
Foto: Youth perform a dance with EU flags during the Europe Day official opening ceremony in the European Village of Chisnau, Moldova on May 10, 2014. PHOTO AFP © EU/NEIGHBOURHOOD INFO CENTRE

Republica Moldova are un nou proiect de lege cu privire la tineret. Aceasta după ce Parlamentul a votat vineri, pe 15 iulie 2016, documentul. Acesta reglementează principiile şi obiectivele politicii de tineret, domeniile de intervenţie ale statului în domeniul de tineret precum şi cerinţele faţă de actorii politicii de tineret.

Scopul proiectului constă în asigurarea creării oportunităţilor de participare şi dezvoltare multilaterală a tinerilor în vederea participării active a acestora la toate aspectele vieţii prin integrare şi implicare deplină, prin acces la informare şi servicii de calitate în educaţie, sănătate şi domeniul social-economic.Proiectul propriu-zis de lege este structurat în șase capitole, înglobând în sine cele mai importante aspecte sociale, economice şi forme de participare a tinerilor la viaţa publică. Astfel, în baza legii se vor dezvolta şi elabora concepţii, strategii, planuri şi regulamente proprii domeniului de tineret, care vor avea misiunea de a asigura tinerilor oportunităţi egale şi condiţii adecvate.

Totodată, este de menţionat faptul că necesitatea elaborării unui nou proiect de Lege cu privire la tineret este prevăzută la acţiunea nr.1, anexa nr.2, din cadrul Strategiei Naţionale de Dezvoltare a Sectorului de Tineret 2020 şi a Planului de acţiuni privind implementarea acesteia, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1006, din 10.12.2014.

 

Photo Credit: mts.gov.md
Photo Credit: mts.gov.md

Astfel, noua Lege cu privire la tineret este o expectanţă a tinerilor, a celor mai importanţi actori din sectorul de tineret, ce reprezintă societatea civilă şi autorităţile publice. Noua lege este în conformitate cu actele şi recomandările internaţionale privind domeniul de tineret, având misiunea de a contribui calitativ la dezvoltarea politicilor de şi pentru tineret în Republica Moldova.

Proiectul de lege face parte din Programul legislativ de realizare a angajamentelor de transpunere asumate în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Pentru implementarea noii Legi cu privire la tineret vor fi prevăzute resurse financiare în limita alocaţiilor aprobate anual pentru autorităţile implicate cât şi din alte surse, în baza prevederilor legislaţiei în vigoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente