(foto, video) IMAGO.FM uimește și educă. Discutăm despre muzică pe un etaj „viu” al radioului

4
Foto:Photo Credit: locals.md

Muzica relaxează, radioul unește, de acest lucru v-ați convins nu o singură dată. Deja de un an mii de ascultători sunt uniți printr-o muzică special selectată, cântată și consumată de adevărați iubitori ai muzicii de calitate prin intermediul radioului IMAGO.FM. Despre culisele acestuia aflați dintr-un interviu publicat pe LOCALS.

În luna august va fi deja un an de când a apărut ideea creării radioului IMAGO.FM. Care a fost temeiul apariției și cum s-a întâmplat ne povestesc autorii acestuia, Olga Radu și Igor Buzurniuc.

 

Photo Credit: locals.md

Olga: „Odată, trecând cu familia printr-un sătuc din Grecia, în munți, am dat de o stație radio foarte interesantă. Atunci m-am gândit, dacă chiar și aici, în munți, există un radio cu o muzică atât de bună, atunci de ce nu ar fi și la Chișinău? Astfel s-a și născut ideea creării radioului Imago.

Muzica pentru noi întotdeauna a fost un „lipici”, cel care unește mai multe tipuri de activități creative. Playlistul este completat de activitatea unui designer, fotograf, ilustrator, iar de partea tehnică și de proiectul nostru special, Etaj Live este responsabil Pot Music”, a mărturisit Olga Radu.

Igor: „Noi, împreună cu proiectul POT, lucrăm la crearea unei scene muzicale în Republica Moldova. Etaj Live  – este o interpretare vie a muzicanților începători, precum și a celor realizați deja. Concertele se desfășoară chiar la Casa Imago, la etajul trei. Pentru colectivele muzicale locale, aceasta este practic unica șansă de a-și înregistra calitativ piesele, gratuit.

În procesul filmării unei sesiuni live, participă de la cinci, până la 20 de oameni. Totul trebuie să fie făcut calitativ: sunet, lumină, video, montaj. Printre primele formații de la noi de pe etaj a fost Subcarpati. Am început cu un nume mare pentru a da publicului de înțeles nivelul radioului nostru”, a spus Igor Buzurniuc.

 

Photo Credit: locals.md

Olga: „Formațiile muzicale locale, participanții proiectului POT Music, rămân încă pe frecvențele radioului nostru. Aici nu găsești muzică grea. Toate cele 1.036 de piese pe care le regăsești în playlist sunt cântate într-un regim „shuffle”, într-un format alternativ, indi, jazz, un rock melodic, foarte multă muzică nouă și muzică veche.

Ca să sune muzică diferită la radio și, în același timp, să nu se piardă din tonul melodic al acestuia, noi am creat o serie de podcast-uri, unde mai multe personalități ale culturii noastre își împărtășesc descoperirile muzicale.


Cea mai nouă muzică este asigurată de Gonzo, în podcast-urile sale Cuptoraș, Iris, fiind responsabil de piesele francofone. Jazz-ul nedescoperit este adus la cunoștința ascultătorilor datorită lui Cristi Aldea Teodorovici. Vlad Bolocan este cel care aduce underground-ul românesc. Când au apărut primele podcast-uri a apărut și dorința de a împărtăși această muzică. Astfel, regula de bază a acestor înregistrări este că muzica trebuie să sune diferit de cea pe care o putem asculta în emisie directă. Ele trebuie să aibă tematică și o anumită logică. Durata lor nu contează atât de mult, precum și prezența cuvintelor în piese. Principiul este unul – IMAGO.FM este radioul care uimește”.

Photo Credit: locals.md

Igor: „… și educă. Proiectul Pot Music a apărut în 2014, atunci când au fost depuse cererile a 14 formații muzicale tinere din țară. Al doilea proiect l-am început deja în 2016. Atunci când am început să facem selecția, nici noi nu credeam că mai avem tineri rockeri în țară, dar, în urma castingului și-au dat de știre 38 de trupe, multe fiind din raioanele țării. Acest lucru oferă o certitudine că proiectul este unul necesar. În același timp, noi nu lucrăm punând accent pe cantitate, ci și pe calitate. Spun cert că astăzi, în țară există cel puțin 10 formații bune și pregătite să participe la festivalurile internaționale. Din păcate, acești tineri nu au bani pentru tehnică. Da, dacă ai o chitară modestă nu înseamnă că nu vei putea să scrii niciodată un șlagăr, îl vei scrie, dar el va avea un sunet foarte prost, iar însuși sunetul, în muzică, este cel care generează idei. Cu Pot Music tinerii au posibilitatea de a participa la concerte, având un sunet calitativ”.

 

Photo Credit: locals.md

Olga: „Proiectul Ejat Live este o posibilitate în plus pentru tinerii muzicanți de a interacționa cu publicul. În viitor am dori ca radioul să aibă și un studio pentru interpretările live. În viitorul apropiat noi vom avea și unele surprize muzicale”.

Igor:„Eu deja știu în ce constau aceste surprize. Vor fi anumite sunete de clape pe care le-am cumpărat la Londra cu o liră sterlină. Olga încă nu le-a ascultat și nu și-a dat acordul, dar ea nu poate să refuze, ele sunt obligate să placă”.

Olga:„Ele deja îmi pac. Este important ca ele să fie autentice. Acest lucru aduce valoare oricărui produs. Pentru noi radioul este o plăcere și o responsabilitate socială. Tot ce facem noi la IMAGO.FM o facem din cont propriu și o facem pentru a fi interesant să trăim. Nu pentru a fi interesant milioanelor de oameni, ci mie, ție și altor 50 de prieteni de-ai noștri. Noi ne creăm o comunitate a noastră, un anturaj. Nu ne plângem pe țară, dar facem anumite realizări.

Noi ascultăm foarte multă muzică, pentru ca, într-un final, în emisie să dăm ce avem mai bun. Invităm muzicanți, descoperim nume, am lansat podcast-urile săptămânale, avem mii de ascultători și nu intenționăm să ne oprim aici. Mulțumim că aveți încredere în gustul nostru și că ascultați  IMAGO.FM”, a povestit Olga Radu.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente