Cunoașterea arborelui nostru genealogic este pentru unii o datorie, pentru alții un moft, iar pentru cei mai mulți dintre noi reprezintă o curiozitate. Dacă vrei să-ți afli singur rădăcinile și din ce neam descinzi, fără a plăti, află că acest lucru este posibil. Vezi mai jos care sunt etapele pentru a-ți afla proveniența pornind cu cinci sau șapte generații în urmă.
Să ne aflăm arborele genealogic pe cale proprie este un lucru care ne face mai entuziasmați, chiar dacă necesită răbdare și timp, însă odată ce am prins a depăna corect firul, totul devine o poveste reală și un document veridic, pe care-l păstrăm cu mândrie acasă, într-un loc de cinste.
Una din modalitățile pentru a-ți afla proveniența, ar fi căutarea informațiilor la Arhiva de Stat a Republicii Moldova.
Pașii pe care trebuie să-i faci înainte de a te duce la Arhiva Națională
#1. Pentru a merge acolo trebuie să știi mai întâi care au fost numele, prenumele bunicilor și a străbunicilor care s-au născut de la 1914 în sus. Dacă ai bunei care s-au născut până în acest an, e bine, dacă nu, atunci caută anul de naștere al străbunicilor etc. (deoarece Arhiva de Stat păstrează cele mai recente date doar până în acest an).
#2. Ulterior, mergi la Arhiva de Stat și suplinește o cerere pentru a-ți face un permis (în cazul în care nu-l ai), iar peste cinci zile ai deja permisul la mână.
Pașii pe care trebuie să-i faci fiind la Arhiva Națională
#3. Caută în registrele metricale ale parohiilor ortodoxe și ale altor confesiuni din județul (în sala de studiu a Arhivei Naționale, etajul doi, sunt afișate pe perete aceste date), raionul, satul sau orașul de unde ești.
Atenție, dacă nu găsești afișată acolo denumirea raionului, satului, regiunii tale, atunci caută care a fost denumirea raionului, satului la împărțirea teritorial administrativă pe anii pe care îi cauți.
#4. În drept cu regiunea ta din registrele metricale, vei găsi numărul dosarului și al inventarului (la arhivă fiind în jur de 15 inventare și peste 200 de dosare).
#5. Lângă registrele metricale, vei găsi mai multe rafturi. Anume acolo găsești numele registrului și inventarului regiunii tale (afișate pe coperți).
#6. După ce ai găsit numărul inventarului și al dosarului regiunii, ia documentul și caută datele în funcție de anii pe care îi ai (de exemplu, dacă ai unul din străbunei născuți în 1914, din regiunea județului Orhei, caută anul acesta, dacă ai și înainte de acest an, atunci e un bonus).
#7. După ce ai găsit anii respectivi, du-te în sala de lectură la arhivist și fă o solicitare de a găsi datele, care vor veni peste cinci zile.
#8. Când vin datele solicitate, o să găsești toate informațiile necesare pentru regiunea ta din anul respectiv. Informația prezentată va fi secționată în trei părți, naștere (anume aici găsești numele bunicii sau străbunicii tale. În această secțiune va fi indicată data nașterii fiecărui om din sat, numele, prenumele, sexul persoanei și cine sunt părinții săi), căsătorie (cine sunt însurățeii, vârsta lor, cine sunt părinții mirelui și ai miresei) și deces (data când s-a stins din viață persoana, cauza, numele, prenumele, cine au fost părinții decedatului).
Pașii pe care trebuie să-i faci când ți-ai găsit buneii/străbuneii
#9. După ce-ai găsit în secțiunea naștere numele străbunicii (bunicii), tot acolo află și cine sunt părinții acesteia (uia). De exemplu, acolo va fi scris „Ileana Movileanu, născută în 1914, fata lui Petre Movileanu, născut în 1892 și a Ioanei Miron, născută în 1896”. Astfel găsești în document descinderea de pe linia unei ramure a arborelui tău genealogic.
#10. Dacă vrei să continui investigarea pe linia tatălui, va fi mai simplu, întrucât numele de familie se păstrează, pe linia mamei în schimb, va fi mai complicat un pic, deoarece numele de fată va fi diferit.
#11. Dacă ai hotărât să faci cercetarea pe linia tatălui „străbunei Ileana Movileanu”, ia din nou dosarul și inventarul localității și vezi toți născuții din anul 1892, când s-a născut „tatăl acesteia, Petre Movileanu”. Acolo va fi scris iarăși, după exemplu: „Petre Movileanu, născut în 1892, băiatul lui Vasile Movileanu, născut în 1874 și al lui Ileana Costin, născută în 1875”. Astfel afli și a doua ramură a arborelui genealogic.
#12. După ce ai aflat cine au fost părinții străbunicii (străbunelului) și în ce an s-au născut, tot după această schemă afli și generațiile anterioare care descind din arborele tău genealogic. Arhiva de stat păstrează informațiile de acest gen de la 1914 până în 1810. După datele care se păstrează aici, ai putea să afli în jur de cinci-șapte generații de strămoși.
Trebuie să știi că informațiile din arhivă sunt mai greu de descifrat, pot fi scrise în chirilică și avea foile îngălbenite sau colțurile rupte uneori, întrucât informațiile au în jur de 100-200 de ani și sunt prăfuite de negura veacurilor. O metodă mai simplă și mai operativă ar fi să cauți descinderea arborelui genealogic în format electronic. Nu este nevoie decât de o înregistrare gratuită. Apoi fă click pe secția arbore genealogic și de acolo începe investigarea.
Dacă totuși ești interesat să-ți afli rădăcinile, dar nu ai datele din metodele enumerate mai sus sau nu ai răbdarea necesară, o altă metodă ar fi să apelezi la serviciile unui istoric, contra plată. Trebuie în schimb să fii asigurat că informația este veridică și că apelezi la specialiști în domeniu și nu la negustori de strămoși.
Dacă decizi să apelezi la un astfel de serviciu, investigarea acestora ar putea dura în jur de 3-4 luni, iar prețul ar putea fi de aproximativ 250 de euro, pentru a afla descinderea de pe linia unui singur părinte. Aceste servicii, afirmă istoricii, sunt cel mai adesea făcute cadouri la diverse evenimente ale familiei, cum ar fi nunți, Paște, botezuri sau cumetrii.