(foto) Cum e să fii student basarabean la arte la București: Dorința de a fi sculptor

mihaib1
Foto:Mihai Botnari

Articolul este despre perioada de studenţie al lui Mihai Botnari la București. Materialul face parte dintr-un proiect de-al lui Dmitri Gorobîc care colectează experiențele studenților din Moldova care învață în România.

„Nu am crezut că e posibil să fiu student la Universitatea Națională de Arte București, dar eram sigur că vreau să fiu sculptor. Documentele la ambasadă le-am depus fără mari speranțe. Această universitate m-a cucerit din prima, când am văzut pe site-ul lor portrete și nuduri modelate” scrie Mihai pe blogul lui Dmitri Gorobîc.

Experiența lui Mihai Botnari

Fiind fascinat mereu de corpul uman, am scris-o prima în listă fără multe întrebări. Eram conștient că am puține șanse să fiu admis, având media mică, fără liceu de arte, neștiind să desenez, concurând cu toți pictorii, sculptorii și graficienii din Republica Moldova, în plus erau doar 2 locuri. Totuși am fost unul dintre norocoși anunțat pe băncile Universitătii Tehnice a Moldovei că am fost admis. Am strigat tare de bucurie și am început pregătirile pentru cea mai importantă călătorie.

Universitatea

Universitatea Națională de Arte București are 3 departamente, lista întreagă și informații despre fiecare în parte pe site-ul unarte.org.

Secția de sculptură, pentru mine, are toate condițiile necesare, profesori foarte buni, materiale: lut, lemn, marmură, foaie de desenat etc. Clasele sunt în stare bună, dar desigur că totul depinde de student. Dacă dorești, înveți tototul neștiind nimic, trebuie dorință și mumcă. Aici fiind student sunt liber să fac ce vreau, nimeni nu-mi dictează ce trebuie să faci, important ca la sfîrșit de semestru să am toate lucrările și să mă prezint la examene. Pregătirea pentru ele durează vre-o lună sau mai puțin, totul depinde de student. În plus secția de sculptură este aparte de celelalte secții, avem locul nostru separat, ceea ce este foarte bine.

Despre celelalte secții nu știu multă informație dar am observat că toți au condiții bune pentru studii.

Căminul

Este doar un cămin și e aproape de facultate, la 5-7 minute de mers pe jos. Condițiile sunt bune, stăm 4, 3 sau mai rar 2 persoane în cameră. Din păcate nu avem bucătărie și sunt nevoit să gătesc în cameră. Cel mai simplu și avantajos e să mănânc la cantină. În cămin e libertate, de căldură nu duc lipsa nicicând, e cald tot anul. Hainele le spăl la spălătoria de aici.

mihaib2

Orașul

Din prima am observat că Bucureștiul este foarte aglomerat. Prima lună aici a fost mai dificilă, până m-am acomodat. Orașul e foarte frumos, merită vizitat. Un mare avantaj, care nu este în Chișinău, sunt evenimentele la care te poți promova și să faci noi cunoscuți. Sunt foarte multe evenimente, concursuri, în orice domeniu. La toate nici nu reușesti să participi. Piața de deschidere este foarte mare în comparație cu Moldova. Universitatea e amplasată în centrul orașului și foarte ușor ajungi în cele mai importante locuri. În weekend orașul e foarte liber, e perfect pentru excursii și vizitarea muzeelor. În plus, pentru studenții etnici români intrarea e gratuită. Sunt oameni de toate felurile, dar în comparație cu oamenii din Moldova, bucureștenii sunt mai amabili și mai deschiși. Din păcate sunt puțini basarabeni la universitate, dar deja mi-am făcut prieteni și m-am acomodat.

Banii

Bucureștiul nu e cu mult mai scump decât Chișinăul, aici salariile sunt mai decente, și e posibil de trăit pe cont propriu. O spun cu cea mai mare siguranță. La mine una dintre principalele probleme a fost cea financiară. Nu știam ce cheltuieli mă așteaptă, nimeni cu cine am vorbit nu mi-a dat un răspuns aproximativ, mulți doar mă duceau în eroare.

Combinând lucrul cu învățătura vei reuși tot. Vei avea mai puțină distracție, dar bună. Trebuie să ai încredere în tine și să fii sigur pe ce poți face.

Sfatul meu este să vii în București, este o diferență colosală față de Chișinău. Bucureștenii iubesc basarabenii, ei spun că suntem aceiași români. Nu vei regreta niciodată. Dacă dorești o alta viață începe să-ți strângi documentele, niște bani, forțe și mergi să înfrunți greutățile începutului, deoarece în ceputul e cel mai dificil. Ia-ți soarta în mâini și modeleaz-o cum dorești, fără ajutorul cuiva. E plăcut să fii independent. Drumul cel mai greu te duce cel mai departe. Succes!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente