Cum e să fii studentă basarabeană la Arad: O lume universitară despre care nu se vorbește

dianarcollage
Foto:Diana Rusu/ Facebook

Articolul este despre perioada de studenţie a Dianei Rusu la Arad. Materialul face parte dintr-un proiect de-al lui Dmitri Gorobîc, care colectează experiențele studenților din Moldova care învață în România.

„Drag absolvent de liceu, care îți dorești să ieși din zona de confort și să aplici la studii în România. Ești indecis în privința orașului sau a universității în care vrei să-ți faci studiile? Vrei să experimentezi traiul departe de casă, dar să-ți încerci și dorul? Vrei să-ți testezi aptitudinile și să devii independent? Vrei să-ți formezi un nou accent? Vrei să te integrezi într-o „lume nouă”? Sau poate chiar să te cunoști pe tine? Orice ar fi, acest articol este pentru tine și sper să-ți fie util”, scrie Diana Rusu pe blogul lui Dmitri Gorobîc.

Experiența Dianei Rusu la Arad

 

Photo Credit: Diana Rusu/ Facebook
Photo Credit: Diana Rusu/ Facebook

Eu sunt Diana, studentă în anul 2 la Facultatea de Științe Umaniste și Sociale, Specializarea Administrație Publică, universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, și am decis să îți relatez și ție experiența mea, care m-a marcat destul de mult. Am plecat de acasă când aveam 17 ani. Unde am apucat-o?! La celălalt capăt al României, la Arad. Ce să fac? Desigur, studii, dar și să devin independentă. No, și-acum să vă povestesc cum stă treaba.

Odată ce te gândești sau chiar ai și decis, că vreai să faci studii în România, trebuie să te documentezi despre absolut toate aspectele studiilor, cât și despre traiul în străinătate. Ține minte: Un om informat este un om puternic. Poți să ceri sfaturi de la alte persoane, dacă ai careva dubii, nu înțelegi ceva sau ai întrebări la care nu găsești răspuns, dar te rog, drag viitor student, nu aștepta „mură în gură”. Trebuie să vă zic că pe mine nu m-a ajutat nimeni personal cu informație despre tot ce ține de învățământul din România, dar m-am descurcat perfect.

De mică îmi doream să devin jurnalist, dar atunci când era timpul să aleg ce facultate voi urma, am devenit confuză, deoarece am început să întreb părerea altor studenți din Moldova, care urmează Facultatea de Jurnalism, iar acestea mi-au dat planurile peste cap. În final am aplicat la alte facultăți și nu am fost admisă în turul 1. Să știți, și insuccesul este un succes. Dorința mea de a studia în România era destul de puternică. Astfel, am decis să aplic și în turul 2, iarăși la o facultate la care nu visam, dar despre care aveam o părere ok, și uite că am fost admisă. Felicitări, Diana. În curând începe aventura. Și iarăși, drag viitor student, ține minte: alege să faci ceea ce-ți place, ascultă sfaturile și părerile altor persoane, dar nu le implementa neapărat. Dacă îți place ceea ce faci, devii specialist, ești căutat și nu contează domeniul. Important e ca tu să fii mulțumit și împlinit. „Monday`s don`t suck. Your job does.” Vă zic asta, pentru că eu tot cu gândul la Jurnalism sunt. Uneori e mai bine să înveți din greșelile altora, dar nu uita să te asculți pe tine! În fine, mie nu-mi pare rău că am ales această specializare, eu doream să ajung în România și am ajuns.

Fii optimist, nu te da bătut! Oportunități sunt mereu, trebuie doar să le descoperi, trebuie să ieși din zona de confort, dacă vrei senzații tari, experiențe de neuitat și rezultate frumoase.

 

Photo Credit: Diana Rusu/ Facebook
Photo Credit: Diana Rusu/ Facebook

Orașul

Arad este reședința și cel mai mare oraș al județului Arad. Este situat în vestul României, pe cursul inferior al râului Mureș. Acesta constituie un punct important pentru vestul României, în ceea ce privește industria, transporturile feroviare, rutiere, având și aeroport. Populația sa este de circa 155.000 de locuitori. Acest oraș nu duce lipsă de zone de agrement și obiective turistice. Printre acestea se numără: Ștrandul Neptun, Faleza Mureșului, Parcul natural „Lunca Mureșului”, Pădurea Ceala cu Lacul Măltăreț și Insula Mureș, Păduricea, Cetatea Aradului, Teatrul clasic „Ioan Slavici”, Palatul Administrativ, Atrium Mall, Patinoar etc. Deci, nu ai cum să te plictisești. Mie îmi place că aici transportul public este format din tramvaie, și nu autobuze, troleibuze sau mai rău, microbuze. Este un oraș frumos, liniștit, cu stil și arhitectură. O sumedenie de localuri îți stau la dispoziție, unde poți să mănânci la un preț foarte accesibil. În general, orașul nu este unul costisitor. Uneori bursa îmi ajungea pentru toată luna ca să mă întrețin.

Universitatea

Universitatea „Aurel Vlaicu” (inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale) este universitate de stat, Acreditată ARACIS. Aceasta are nouă facultăți și patru sedii în diferite zone ale orașului, printre care și un complex universitar. Anual universitatea oferă locuri pentru basarabeni la buget, atât cu bursă, cât și fără bursă. Concurența este moderată, deci șansele de admitere sunt destul de mari. Profesorii sunt tare de treabă, te ajută oricând ai nevoie, nu fac discriminare între basarabeni și români. Întrucât căminul este situat în altă zonă față de facultăți, se circulă cu transportul public (un abonament lunar costă 65 RON), iar jumătate din sumă se decontează. Încă un aspect important este Programul Erasmus+ prin care studenții au posibilitatea obținerii unei burse de studii în străinătate și cuprinderea în proiecte europene. Eu am reușit să obțin un grant de studii și am făcut schimb de experiență în Spania. A fost pur și simplu minunat. Vreau să menționez că studenții români nu se dau în vânt pentru acest program, așa cum o fac basarabenii. Deci, probabilitatea de a fi selectat este mare.

 

Photo Credit: Diana Rusu/ Facebook
Photo Credit: Diana Rusu/ Facebook

Căminele UAV

Sunt două cămine, unul mai vechi, iar altul construit recent, dar am auzit că și căminul vechi va fi renovat. Ambele sunt situate pe același teritoriu, într-o zonă liniștită a orașului. Basarabenii sunt cazați în căminul vechi. Acesta are patru etaje pentru băieți și fete separat. În cameră stau maximum patru persoane sau minimum două. Camerele dispun de: paturi, dulapuri, mese, scaune, chiuvetă, oglindă și cuier. Nu este frigider, iar grupul sanitar, bucătăria și spălătoria sunt pe fiecare etaj. Se oferă lenjerie de pat, pernă și pături. În privința internetului, se poate conecta în fiecare cameră și se achită lunar în jur de 30 RON. Este balcon pe fiecare etaj. Căminul este gratuit, dar se achită cantina 80 RON pentru 10 mese de prânz pe lună. La începutul anului universitar se achită cu avans, adică 160 RON. Cantina este situată alături de cămine. Dacă vrei să stai în căminul nou, trebuie să achiți și căminul, și cantina (250 RON). Camerele sunt de două persoane. Diferența de cel vechi este mobilierul nou și grupul sanitar în fiecare cameră. Căminul nou deține săli de lectură și camere de supraveghere, iar cel vechi, nu.

Liga studenților

Deoarece în Arad sunt puțini studenți basarabeni, nu a fost formată o asociație a basarabenilor ca în alte orașe. Deși eu m-am gândit să înființez ceva, am ezitat. Dar nu-i stres, poți să faci parte din Liga Studenților Aurel Vlaicu, care este o organizație destul de prosperă cu oameni tare faini și activi, deci poți să te încadrezi ușor și să participi la diferite activități.

Perspective de angajare

Nu este complicat să-ți găsești un job la Arad, fiind o zonă destul de dezvoltată. Trebuie doar să fii perseverent. Eu am avut un job part-time, la postul de funcționar administrativ pentru câteva luni, apoi am plecat în mobilitate.

Dacă ai și alte întrebări, nu ezita să mă contactezi. Îți doresc succes!

 

Photo Credit: Diana Rusu/ Facebook
Photo Credit: Diana Rusu/ Facebook

Text de Diana Rusu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente