(foto, video) ADMITERE 2016: Ar trebui să luați în considerare și studiile la Școlile Profesionale

cristina111

Pentru unii tineri, școlile profesională reprezintă o opțiune – „în cazul în care nu voi fi admis acolo unde vreau”. Alți tineri aleg cu entuziasm educația vocațională și își construiesc o carieră în domenii precum marochinăria, croitoria, panificația, culinăria, construcții și altele.

După absolvire ai mai multe șanse de a fi angajat. Explicația e simplă, conform Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), la data de 24.05.2016 erau în evidență 8499 de locuri de muncă vacante. Dintre acestea, pentru persoanele cu nivel de instruire  profesional, ANOFM oferea 6159 locuri de muncă, în timp ce pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate erau oferite 2340 locuri de muncă vacante.

Studiile la o școală profesională îți dezvoltă abilități practice, ce pot fi aplicate, mai apoi, în gospodăria proprie, la o afacere inițiată în sat sau în oraș, la o întreprindere la care vei deveni angajat.

La o școală profesională, profesorii vor pune accent pe abilitățile și talentul fiecărui om. Studierea se va baza pe munca practică, și nu doar pe teorie. Perioada de învățare va fi mai scurtă (în funcție de domeniul preferat), și totuși vei avea timp să cunoști colegi cu aceleași interese, ceea ce te va ajuta să pătrunzi mai repede pe piața muncii.

În cazul programelor de formare profesional tehnică secundară în școli profesionale concursul de admitere se va desfășura în perioada 18 iulie-12 august, cu anunțarea rezultatelor până pe 15 august. Concursul repetatpentru locurile neacoperite va avea loc între 16-25 august, iar anunțarea rezultatelor se va face până pe 26 august.

La concursul de admitere în învățământul profesional tehnic (colegii, centre de excelență și școli profesionale) sunt invitați să participe:

# absolvenții de gimnaziu, cu Certificat de studii gimnaziale;
# absolvenții de liceu, cu Diplomă de Bacalaureat;
# absolvenții școlii medii generale, cu Atestat de studii;
# absolvenții cu Certificat de studii liceale sau echivalente acestora.

De menționat că pentru anul de studiu 2016-2017 se oferă 9428 de locuri în colegii/centre de excelență la 89 de specialități și 9550 de locuri în școli profesionale la 80 de meserii. Ministerul Educației a promovat meserii și specialități noi în diferite domenii pentru a apropia oferta educațională de necesitățile pieței muncii.

Exemple.

Gabriel

profe1
Mihai
profe2
profe3
Iosif
profe4
Nicoleta
profe5

Spotul face parte dintr-un proiect în cadrul căruia vor fi distribuite mai multe materiale informative pe portaluri web și la unele posturi tv din țară. Astfel, vă vom aduce poveștile de succes ale unor tineri care învață la școli profesionale din Republica Moldova.

Proiectul este implementat de către AO Centrul Media pentru Tineri în colaborare cu Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA), cu susținerea financiară a Agenției Austriace de Dezvoltare (ADA).

Taguri: #ADMITERE 2016
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente