Cum e să fii studentă basarabeană la Constanța: Între dor de casă și ce fac mai departe

ange2
Foto: gorobic.com

Articolul este despre perioada de studenţie în Constanța potrivit experiențelor Angelicăi Goncear. Materialul face parte dintr-un proiect de-al lui Dmitri Gorobîc care colectează experiențele studenților din Moldova care învață în România.

„După ce am supraviețuit examenului de Bacalaureat, după ce am plâns că ne va fi dor de anii de colegiu și am deschis șampania în cinstea unui început de “viață nouă”, a apărut întrebarea culminantă… Și mai departe ce fac?” scrie Angelica pe blogul lui Dmitri Gorobîc

Angelica Goncear: Experiența unei studente basarabeane în Constanța

Ca mulți alți tineri eram indecisă cu profesia, dar eram sigură că nu vreau să îmi continui studiile în Moldova. După zeci de programe de învățământ citite, întrebări legate de admitere, primele dubii dacă voi face față, am hotărât că vreau să devin inginer economist în domeniul transporturilor. Luând în considerare că această specializare există doar în Constanța la Universitatea Maritimă, orașul dat a devenit prima opțiune, celelalte au fost puse ca variante de rezervă.

Photo Credit: gorobic.com
Photo Credit: gorobic.com

Am avut marele noroc, ca să fiu printre studenții acceptați la fără taxă, cu bursă. Fericire, felicitări din partea rudelor și mai departe… ceață. pentru un tânăr care nu a mai avut ocazia să plece de acasă pentru perioade lungi și așa de departe. Cu o saptamână înainte, împreună cu familia, umblam cu o listă destul de impunătoare care mereu se schimba, listă cu lucrurile necesare. Sper ca informația de mai jos să vă micșoreze puțin lista voastră și să vă ajute să evitați cât de cât stresul.

Căminul

Căminul la UMC (Universitatea Maritimă Constanța ) este mix, pentru basarabeni este gratis. Suntem 4 fete în cameră (3 basarabenci și o fată din Ucraina). Camera este destul de mare, bine mobilată (daca noi 4 fete încăpem cu hainele și cu cosmetica). În cameră este și baie proprie. Bucătăria este pe hol, dar la fel este dotată cu tot necesarul. Doar să ai dorință să gătești și eventual să savurezi mâncarea în sala de mese. Există și sală de lectură (suprasolicitată în timpul sesiunii). Holurile sunt supravegheate de camere video, doar pentru a preveni furturi din frigider sau cazuri excepționale. Ne sunt puse la dispoziție mașini de spălat, de la noi se cere doar praf de spălat. Cearșafurile le poți schimba o dată pe săptămână (ți le oferă căminul). Avem conexiune la internet în fiecare cameră, prin cablu, sau poți să cumperi modem pentru dacă vrei wi-fi.

Viața în cămin este una dintre cele mai frumoase experiențe a studenției. Cele mai multe petreceri, cei mai mulți prieteni și cea mai multă informație circulă pe holurile lui.

Photo Credit: gorobic.com
Photo Credit: gorobic.com

Universitatea și stundenții români

Desigur este alt nivel de învățământ, altă abordare. A fost puțin mai greu de la început, mai ales cu matematica. Nivelul pe care îl facem noi (profil real) este mult mai jos, în comparație cu ce învață ei la liceu. Deci, primul semestru adormeam și mă trăzeam cu Teorema lui Cauchy (partea “frumoasă” a profesiei de Inginer). Profesorii diferență între noi nu fac, doar mai întreabă încă o data unele cuvinte, datorită accentului. Există Sesiune Științifică unde poți participa, Erasmus+ (pentru unele specializări) etc.

În relațiile cu colegii nu am întâmpinat nici o problemă. O bună parte dintre ei sunt curioși să afle lucruri despre Moldova, vor să învețe înjurăturile în rusă, sunt fascinați de bomboanele Bucuria și nici de cum nu înțeleg cum basarabenii sunt așa tari la băutură. Pot să spun că am avut ocazia să întâlnesc oameni foarte faini, deschiși și prietenoși.
Acest lucru este valabil și pentru studenții nigerieni care își fac studiile aici. Desigur ei vorbesc o engleză puțin mai diferită, dar se merită să încerci să o înțelegi.

Voluntariat

În cadrul Universității există Liga Studenților care reprezintă și apară drepturile studenților când apar anumite probleme legate de cămin, profesori, taxe etc. Pot zice că are o istorie de circa 26 ani și este singura Ligă care la propriu a înființat o universitate, unde am ocazia să îmi fac azi studiile. Se organizează diferite concursuri cum ar fi Balul Bobocilor, Cupa Universității la Fotbal, Yachting etc. Desigur că nu este totul așa ideal, dar chiar se merită să te implici, având avantaje ca contract de voluntariat, cunoașterea oamenilor noi, înțelegerea drepturilor tale ca student și pur și simplu oportunitatea de a cunoaște niște oameni, studenți ca tine, la care poți apela pentru ajutor.

Organizația Studenților Basarabeni își are sediul la Universitatea Ovidius, deci cei la UMC sunt oarecum marginalizați. Oricum ai ocazia să te implici și să participi la Miss și Mister Barasabia, Ziua Basarabiei etc.

Sunt multe alte ONG-uri aici, unde te poți implica, de la ajutarea copiilor bolnavi, până la plantarea copacilor. Deja ține de tine ce te atrage mai mult.

Photo Credit: gorobic.com
Photo Credit: gorobic.com

Costuri

Să locuiești în Constanța este scump. Și iluzia că fiind aproape de mare vei avea parte în fiecare zi de produse ale mării se spulberă în foarte scurt timp. Mâncarea este cam scumpă, dar poți găsi multe la reducere în anumite zile. La transport public ai reducere de 50%, deci achitând 55 de RON pentru abonamentul la autobuze, jumătate din sumă ți-o decontează universitatea. Bursa este de 65 de euro, echivalent în RON, și vine stabil la sfîrșit de lună. Poți supraviețui pe banii aceștia, cu condiția că abții de la cluburi.

Fiind un oraș turistic, în perioada estivală există multe oferte de lucru, ca ospătar, ajutor de bucătar etc. În timpul anului poți lucra part-time, dacă îți găsești un job.

Merită sau nu?

Pot să spun cu siguranță că da, merită!

Bineînțeles că la început număram zilele până să pot pleca acasă, îmi venea greu cu gestionarea banilor, îmi era dor de prieteni, dar nu am regretat nici o zi că am ales să îmi fac studiile aici.

Mai există vreun alt oraș în România în care, atunci când te saturi de toți și de toate, să lași tot baltă, să cobori pe malul mării și 10 minute să respiri mirosul sărat al apei, să asculți cum valurile se lovesc de mal, să crezi că liber ești tu și viața abia s-a început?!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente