Start celui de-al doilea hackathon de media, „Puterea a cincea”

pitch

Trei zile, aproape 90 de participanți înregistrați, idei inedite, experiență de neuitat și premii pe măsură. Vorbim despre cel de-al doilea hackathon de media ”Puterea a cincea”. Evenimentul, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent și Deutsche Welle Akademie. Evenimentul începe azi, la ora 18:00, și se va desfășura timp de trei zile la spațiul de co-working Generator Hub (bd. Ștefan cel Mare 202).

Dacă în cadrul ediției din anul 2015 s-a pus accent pe îmbunătățirea interacțiunii dintre presă și public, cea de-a doua ediție a Hackathonului „Puterea a cincea” are scopul să îmbunătățească abilitățile consumatorilor de media de a percepe critic mesajul media, de a filtra informația cu ajutorul unor aplicații web sau mobile, precum și a altor instrumente IT inovatoare.

Astfel, timp de 3 zile, echipele vor munci la aplicații, care să îi ajute pe consumatorii de media să filtreze informația și să depisteze manipularea. La eveniment vor fi prezenți experți naționali și internaționali, care vor acorda asistență echipelor, dar și vor face prezentări și master-class-uri pe teme precum: educația mediatică, propaganda, instrumente de combatere a propagandei etc.

Este vorba despre experții/mentorii: Kimo Quaintance, expert (Germania), Onnik James Krikorian, jurnalist și trainer (Marea Britanie), Nicoleta Fotiade, trainer și cercetătoare în domeniul educației mediatice (România), Alina Țurcanu, editoră, Radio Europa Liberă (R. Moldova), Vasile Rusnac, Fondator CosmoThemes (R. Moldova), Anastasia Șerșun, dezvoltatoare de aplicații (R. Moldova), Sorina Ștefârță, directoarea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, editoră Mediacritica și Tudor Darie, antreprenor IT.

La eveniment s-au înscris aproape 80 de participanți din Republica Moldova, 5 din Georgia și 5 din Ucraina. Aceștia reprezintă diverse domenii de activitate: IT, jurnalism, comunicare, biblioteconomie, societate civilă etc. Lista participanților înscriși la hackathon poate fi vizualizată aici.

Hackathon

Trei echipe desemnate câștigătoare de juriu vor beneficia de granturi a câte 2.000 EUR pentru dezvoltarea proiectelor.

Membrii juriului sunt Uta Schaeffer, Directoare, Departamentul Dezvoltare Media, Deutsche Welle Akademie (Germania), Nicoleta Fotiade, trainer și cercetătoare în domeniul educației mediatice (România), Viorel Frunză, manager IT la Fundaţia Est-Europeană (R. Moldova), Alexandru Lebedev, jurnalist Diez (R. Moldova și Artur Gurău, fondator Granat (R. Moldova). Juriul va aprecia proiectele în baza următoarelor criterii: utilitate, cât de realizabil este proiectul, componenta IT/gradul de inovație și progresul atins de echipă în timpul hackathonului.

Această activitate este realizată în cadrul proiectului „Consolidarea libertății de exprimare în Republica Moldova” implementat de Centru pentru Jurnalism Independent cu sprijinul Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente