Tot ce trebuie să știi despre cel de-al doilea hackathon de media din Moldova

juriuputerea3
Foto:Media Hackathon

În perioada 1 – 3 iulie 2016, Centrul pentru Jurnalism Independent și Deutsche Welle Akademie desfășoară cea de-a doua ediție a Hackathon-ului – Puterea a cincea. De această dată, organizatorii își propun să încurajeze dezvoltarea unor idei de proiecte și aplicații, care să promoveze educația mediatică.

#1. La eveniment vor fi prezenți dezvoltatori IT, programatori, jurnaliști, designeri, bloggeri, activiști civici, consumatori media etc. În cadrul ediției din acest an, la hackathon vor participa și concurenți din Ucraina și Georgia. Experții invitați și mentorii evenimentului vor ajuta participanții pe parcursul hackathonului să-și dezvolte ideile.

#2. Trei echipe desemnate de juriu câștigătoare vor beneficia de granturi a câte 2.000 €

#3. Mai mulți experți invitați vor face prezentări și master-class-uri pe teme precum: „Educația mediatică – necesitate sau „tendință de moment”, „Elementele unei știri profesioniste pe înțelesul tuturor”, „Tendințe de manipulare și dezinformare din mass-media”, „Manipularea prin social media”

#4. La eveniment participă 79 persoane din Moldova și câte 5 din Georgia și Ucraina

#5. Cine sunt mentorii:

Mentori și experți
Mentori și experți

Anastasia Șerșun
Este o tânără profesionistă în domeniul dezvoltării aplicațiilor pe platforma Java. Iubește oamenii creativi și încercă să țină pasul. O inspiră entuziasmul celor din jur și vrea să contribuie dezvoltarea țării în care locuiește.

Kimo Quaintance
Este fondatorul unui startup. Locuiește în prezent în Munchen și activează în calitate de consultant independent. Mai mult decât atât, Kimo este lector în Relații Internaționale la George C. Marshall European Center for Security Studies în Garmish-Partenkirchen.

Onnik James Krikorian
Este jurnalist, trainer și consultant media originar din Marea Britanie, stabilit cu traiul în Caucazul de Sud începând cu anul 1998. Din anul 2007, acesta a activat în calitate de Editor Regional pentru Global Voices Online, iar în prezent activează, pe bază de contract, pentru BBC, EurasiaNet și Institute for War and Peace Reporting. Din 2012, Onnik James Krikorian a fost organizat traininguri și a prestat servicii de consultanță pentru OSCE, United Nations, European Union Monitoring Mission

Nicoleta Fotiade
Este trainer și cercetătoare în domeniul educației mediatice. Are o experiență de 13 ani în domeniul formării educației mediatice pentru copiii și adulții din România și Europa. Este coordonatoarea și coautoarea mai multor studii și cercetări media, dar și a mai multor materiale de suport informațional pentru educația mediatică. În anul 2006, Nicoleta a absolvit masterul în Arte și Comunicare la Universitatea Westminster din Londra. Ea este președinta și cofondatoarea Mediawise Society din România și membru-fondator al organizației pentru Drepturile Omului – ActiveWatch România.

Alina Țurcanu
Este editor (din septembrie 2014) al emisiunii TV „Pur și Simplu” a Radio Europa Liberă, difuzată la postul public Moldova 1. Anterior, timp de aproape patru ani, a fost redactor-șef al ziarului „Adevărul” Moldova. Are o experiență de 20 de ani în domeniul jurnalismului – a lucrat la agenția Moldpres, la ziarele „Flux”, „Jurnal de Chișinău”, „Timpul”, precum și la PRO TV Chișinău. Face parte din echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, este membră a Consiliului de Presă, instructoare la Școala de Studii Avansate în Jurnalism.

Sorina Stefârță
Este directoare a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism din cadrul CJI, editoare a portalului Mediacritica.md, dar și a unui supliment dedicat integrării europene. Până la și în paralel cu aceasta, a făcut „armată” la două ziare ce vor rămâne în istorie, a scris editoriale la al treilea, a coordonat câteva publicații – de la teatru până la miturile anti-UE ce au invadat Moldova -, și a făcut comunicare politică.

Tudor Darie
Este un antreprenor IT din Moldova cu investiții în media online (Agora.md, Privesc.eu, EA.md), în comerțul online (ZAP.md), publicitate online (AdCenter) și servicii IT (Sense Media).

#6. Cine face parte din juriu

juriuputerea1

Viorel Frunză
Este manager IT la Fundaţia Est-Europeană şi face parte din echipa Fundaţiei Eurasiatice încă din 2006. Anterior, acesta a fost consultant IT la Editura Cartier, Business Consulting Institute şi Agenţia pentru Asistenţă şi Restructurare a Întreprinderilor. Are experienţă în domeniul administrării sistemelor, consultanţă în domeniul hardware şi software, elaborarea şi dezvoltarea de reţele, web design şi management informaţional. Este licenţiat în ştiinţele informaticii, Universitatea Tehnică din Republica Moldova.

Nicoleta Fotiade
Este trainer și cercetător în domeniul educației mediatice . Are o experiență de 13 ani în formarea educației mediatice la copii și la adulți din România și Europa. Coordonează și este co- autoarea mai multor studii și cercetări media cât și a materialelor de suport pentru educația media. În 2016 Nicoleta a absolvit Masterul în Arte și Comunicare la Universitatea Westminster din Londra. Este președinte și co fondator la Mediawise Society din România și membru fondator a organizației pentru Drepturile Omului – ActiveWatch Romania.

Alexandru Lebedev
Alexandru Lebedev s-a implicat în domeniul comunicațiilor încă din primul an de facultate (2009). De atunci a lucrat în cadrul unei agenții digitale, iar mai apoi și-a creat și lansat propriul startup de media online care, de altfel, are o poziție de top pe piața media din Moldova. A participat la diverse conferințe digitale precum: WebIT, ICEEFEST sau ONE, precum și toate ICT Summit-urile organizate și desfășurate în R. Moldova. A fost desemnat câștigător al unui Hackathon în Uganda, al SICamp în Chișinău și a ocupat locul trei în cadrul StartUp Weekend Moldova. Alexandru Lebedev recunoaște că se simte ca peștele în apă atunci când este vorba despre comunicarea digitală și este pasionat de domeniul cu toate schimbările și provocările pe care trebuie să le înfrunte zilnic.

Ute Schaeffer
Este jurnalistă la Deutsche Welle. Datorită profesiei a călătorit în țări precum Africa, Europa de Est sau Arabia. Munca la DW i-a permis să adopte abordări consistente și să realizeze, pe termen lung, cercetări jurnalistice la subiecte precum democrația & new media sau politica externă germană.

Artur Gurău
Este fondatorul agenției Granat, Granat X, Rockit si Rockit Academy. Lucrează în marketingul digital din anul 2008. Are experiență în strategiile de marketing, social media, publicitate, relații publice și leadership.

#7. În prima zi de hackathon, autorii vor prezenta ideile înscrise la eveniment. În ultima zi de hackathon, echipele vor prezenta proiectele dezvoltate și variantele demo ale acestora. Prezentările trebuie să dureze maxim 5 minute, conform formatelor puse la dispoziție de organizatori.

#8. Evenimentul va avea loc la Generator Hub, bd. Ștefan cel Mare 202, bloc 2 etaj 4

#9. Organizatorii evenimentului sunt Centrul pentru Jurnalism Independent și Deutsche Welle

#10. Mai multe detalii despre eveniment vedeți aici: Puterea a V-a

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente