(foto) Feteasca – vinul caiselor necoapte. Zeci de sânziene au degustat vinurile albe la Women Feteasca Dă-i

IMG_3956

O întâlnire între sânziene cu un vin fetesc răcoritor, numai bun pentru o seară călduroasă de joi, astfel a fost atmosfera de la „Women Feteasca Dă-i”, eveniment la care au fost degustate vinuri de Feteasca Albă și Regală. La această serată, cele mai frumoase femei ale vinului au prezentat cinci vinuri de Fetească de la cinci producători diferiți.

Nata Luca (Carpe Diem, Wine Shop & Bar), Cristina Frolov (Castel Mimi), Ludmila Gogu (Chateau Vartely Wine. Culture and Leisure Resort), Lena Davidescu (Vinaria din Vale), Ina Runtova (Gitana Winery 1953) sunt acele inițiatoare care cu un singur pahar de vin în mână au reușit să creeze o atmosferă plină de flori de câmp, cu miros de salcie și arome de caise necoapte. Deși sunt făcute din aceleași soiuri, fiecare vin este diferit, trezește senzori gustativi diferiți, are conotații diferite. Astfel, pentru a le descoperi ne-am oprit pe rând, la fiecare producător, pentru a înțelege câtă legendă se poate ascunde într-un pahar de vin.

Feteasca mixaj de la Carpe Diem

Feteasca de la Carpe Diem este un mixaj dintre Feteasca albă și Feteasca Regală. Este un vin mariaj dintre aceste două soiuri. Strugurii pentru acest vin au fost crescuți cu mare grijă în regiunea Codru și au fost culeși în momentul maturității optime, în prima jumătate a lunii septembrie. Acest vin se recomandă să fie servit la o temperatură de la +8 până la +10 grade cu bucate precum: carne de pasăre, brânzeturi lejere și fructe, preparate din carne de porc.

 

IMG_3755

Prezentarea acestui vin a fost făcută de către Nata Luca, care a fost și gazda evenimentului. „Scopul nostru este să promovăm vinul Fetească în toate ipostazele lui. Vrem să arătăm lumii cât de bun poate fi acest vin.  Feteasca de la Carpe Diem este un cupaj unic din cele două soiuri, Regală și Albă. Suntem primii din Moldova care au încercat să facă un asemenea vin. Ideea ne-a dat-o un consumator străin care a gustat vinul nostru în magazin. Acest exemplu sper că este unul de încurajare pentru ceilalți producători de vinuri să revină la tradiție și să planteze cât mai multe soiuri autohtone și să demonstreze lumii întregi că avem cel mai bun vin”,  a menționat Nata. Vinul, deși are o denumire feminină, este apreciat atât de femei, cât și de bărbați, pentru că este o băutură proaspătă, numai bună să fie băută în perioada verii. Nata ne-a mai povestit că vinul pe care îl fac ei se produce în cantități mici, pentru a-i păstra calitatea și pentru a-l satisface pe deplin pe consumator. Pe lângă acest lucru, Feteasca de la Carpe Diem are o etichetă originală. Pentru că „Carpe Diem” înseamnă „Trăiește clipa” pe sticla acestui vin veți găsi oameni veseli și plini de emoții ilustrați într-un moment de fericire.

Feteasca Regală de la Chateau Vartely 

Acest vin proaspăt și răcoritor se remarcă printr-o culoare galben – deschisă și are un gust puțin mineral. Băutura, de asemenea, e caracterizată de arome fine de flori de câmp și caise. E un vin cu Indicație Geografică Protejată (IGP) din zona Codru.

IMG_3783

Ludmila Gogu a fost cea care le-a vorbit celor prezente la serată despre Feteasca Regală de la Chateau Vartely. „Dintre pionerii producători de vin, noi am fost primii care au evidențiat acest vin și care am ieșit pe piață cu o Fetească Regală bine conturată. Prin acest vin, noi am pus un mare accent pe promovarea soiurilor autohtone, lucru care ulterior a devenit o tendință și alți producători de vinuri au continuat această idee”. Ea este de părere că Feteasca Regală reprezintă Chateau Vartely în totalitate. Dovada acestui lucru sunt medaliile de aur, de argint, de bronz ale concursurilor internaționale pe care le-a primit compania pentru acest vin. „Consider că avem acest avantaj competitiv față de ceilalți producători anume în acest sens. De asemenea, faptul că volumul de vânzări crește din an în an ne demonstrează apreciarea consumatorului nostru față de acest vin”, a spus femeia. Referindu-se la aromele acestui vin, Ludmila Gogu ne-a povestit că Feteasca Regală de la Chateau Vartely se evidențiază prin arome florale, de prospețime, arome de măr verde și de cais necopt. De asemenea, acesta are un tiroar (acumularea zilelor cu soare, cu ploi, calitatea solului etc) deosebit. „Acest vin se consumă tânăr, reieșind și de la denumirea acestuia, observăm că el nu poate fi unul greu, cu nuanțe pronunțate”, a menționat Ludmila Gogu.

Feteasca Albă de la Castel Mimi

Este un vin ușor și elegant. Nuanțele de galben-verzui reconfirmă aromele citrice la început, iar treptat se deschid notele de caise proaspete. Vinul are un gust plăcut și aromat, cu o aciditate discretă. Se potrivește perfect cu gustările din carne albă, pește sau fructe de mare. Este recomandat să fie servit la o temperatură de la +10 până la +12 grade.

IMG_3775

Cu acest vin ne-a făcut cunoștință directoarea „Castel Mimi”, Cristina Frolov. „Feteasca Albă este un vin la fel de lejer ca o seară de vară. Feteasca înseamnă vin fetesc, ușor, lejer cu nuanțe de caise, reprezentativ pentru Moldova. Acest vin se potrivește foarte mult cu caracterul unei femei, iar o femeie este iubită atât de alte femei, cât și de bărbați. Acest vin este asemeni unei domnițe care zboară prin viață fără probleme”, așa ne descrie Cristina acest vin. Despre Feteasca Albă de la Castelul Mimi, aceasta ne-a destăinuit că este cultivat într-o zonă specială, pe malul râului Nistru. „Datorită pământurilor de acolo, vinul nostru este diferit”, spune ea, „El are un gust de caise coapte pe jumătate și este lejer”. De asemenea, Cristina ne-a spus că feteasca este unul dintre vinurile star ale acestei veri, e un vin în vogă acum. Este nepretențios și poate fi servit cu aproape orice.

Feteasca Albă Vinăria din Vale 

Vinul are Indicație Geografică Protejată din zona Valul lui Traian. E fabricat din struguri aleși, soiul de Fetească Albă, recoltați și selectați manual în zona vitivinicolă Valul lui Traian, în vecinătatea vinurilor de o calitate deosebită. Culoarea acestei licori este galben-pai, cu reflexii aurii strălucitoare. Are aroma fină și discretă de flori de câmp cu note citrice. Gustul este unul armonios, care trece într-un postgust lung cu nuanțe de miere de albini.

IMG_3745Cunoștință cu acest vin ne-a făcut Elena Davidescu, cea care a reprezentat Vinăria din Vale. „Denumirea acestui vin pe timpuri era Păsăreasca Albă sau Poama Fetei. De la aceste denumiri observăm că și vinul este unul gingaș, fin și elegant ca o tânără domniță, Fetească. Consider că astăzi avem foarte multe vinuri corecte, deja în dependență de preferințe și de ocazie îl putem alege pe acel potrivit fiecăruia dintre noi”, ne-a spus Elena. De asemenea, ea a ținut să accentueze că vinul Feteasca Albă de la Vinăria din Vale se potrivește perfect dacă aveți pe masă bucate precum paste, legume la grătar sau un pește mai puțin gras. Dacă optați pentru salate cu citrice sau mâncare mai grasă, ar trebui să alegeți un vin mai acid, pentru că vinul întotdeauna trebuie să fie un pic mai acid decât mâncarea. „Acest vin este consumat cel mai mult începând de primăvară spre vară”, spune ea, deci acum este cel mai oportun moment să ne potolim setea cu două pahare de vin.

 Feteasca Regală de la Gitana Vinery

Un vin extractiv și proaspăt din strugurii solului autohton, Feteasca Regală, recoltați manual din zona vitivinicolă Valul lui Traian din Sudul Moldovei. Puteți descoperi arome delicate de floare de salcâm, miere de albine și flori de câmp. Este un vin vioi și proaspăt, cu o aciditate plăcută. Gustativ este armonios, nobil, cu nuanțe de fructe citrice și cu un postgust fin de caramelă de berberis. Postgustul se închide treptat, lăsând o aromă persistentă și delicată.

IMG_3794Despre acest vin ne-a povestit mai multe Ina Runtova de la Gitana Vinery. „Feteasca Regală este un vin proaspăt și aromat. Vinul de la Gitana Vinery are un gust neobișnuit datorită cultivării strugurilor în zona de sud a țării. Vinul are o aromă de flori de câmp și de fructe tropice. Este un vin disponibil pentru fiecare. Vinul nostru are o calitate înaltă și un preț rezonabil. Astfel, îl veți putea bea de fiecare dată când veți avea la masă carne albă sau pește”, ne-a spus Ina Runtova de la Gitana Vinery.

Femeia a mai accentuat că Fetească este un vin delicat și poate fi băut zilnic în cantități moderate. „Noi ne străduim prin tehnologia vinului pe care o avem să producem o băutură prin care nu se va pierde gustul strugurilor. Pentru că acest vin se servește tânăr, noi am hotărât să producem un vin Feteasca Regală care ar avea o rezistență de trei luni, nu de șase, cum era anterior”, a menționat Ina Runtova.

IMG_3811

IMG_3838

IMG_3848

IMG_3850

IMG_3859

IMG_3865

IMG_3966

IMG_4117

IMG_4066

IMG_4114

IMG_4095

IMG_3797

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente