2 dintre 10 moldoveni vor ca furnizorul de televiziune să le ofere un număr cât mai mare de canale TV; Jurnal TV este preferat de o treime din participanții la studiu iar trei sferturi din populația Moldovei nu a auzit de tehnologia High Definition, acestea sunt unele dintre concluziile studiului „Indexul consumului de televiziune din Republica Moldova” anunțat astăzi, 23 iunie, de SES Astra România.
Studiul, reprezentativ la nivel național, evidențiază preferințele și obiceiurile de consum TV ale moldovenilor și faptul că televiziunea transmisă prin cablu și eter sunt foarte populare, dar pe de altă parte, satelitul și IPTV-ul reprezintă tendințe în dezvoltare. Recepționarea televiziunii prin satelit este modalitatea preferată de 16% dintre respondenți de a se uita la televizor. În același timp, peste o cincime din populație (22%) spune că motivul pentru care a ales conexiunea pe care o are stă în numărul mare de canale oferite.
Dacă la cei 22% de mai sus îi adăugăm și pe cei care au spus că au ales un anumit tip de conexiune pentru că „oferă cea mai bună calitate” ajungem la peste o treime din populație. Televiziunea livrată prin satelit este mult mai flexibilă, acoperă fără mari eforturi zone îndepărtate, nu are așa numitele ”zone albe” – care să nu poată fi acoperite cu semnal din varii motive geografice și are capacitatea de a livra un număr mare de canale TV. Acest tip de tehnologie ar acoperi foarte ușor nevoile și preferințele în materie de televiziune ale unei importante părți din populația Republicii Moldova.
Preferințele consumului de televiziune
În ceea ce privește tipul de conținut preferat, moldovenii sunt foarte interesați de știri (82%), filme, care sunt preferate de trei sferturi și canalele de divertisment (57%). În același timp, peste o treime preferă canalele românești, fără a specifica tipul conținutului. Întrebați ce posturi de televiziune urmăresc cu regularitate, Prime a obținut 43% din preferințe, Jurnal TV este preferat de o treime din populație iar RTR Moldova și ProTV Chișinău închid podiumul cu 20% din preferințe. Peste jumătate din respondenți privesc între 2 și 3 ore la TV în timpul săptămânii. În week-end, aproximativ o treime se uită la televizor între 4 și 6 ore.
Comparativ, conform studiului, derulat în paralel în cele două țări, românii petrec aproximativ același număr de ore în fața televizorului. Jumătate dintre respondenți (48%) se uită la televizor 2-3 ore pe zi în timpul săptămânii, iar 31% se uită în week-end între 4 și 6 ore. Românii de asemenea preferă canalele de știri (80%) și cele de filme (66%) dar sunt mult mai interesați de sport (45%) comparativ cu doar 35% în Moldova. Pe de altă parte canalele internaționale sunt foarte populare printre moldoveni, trei sferturi, comparativ cu puțin peste 25% dintre români.
O mare varietate de canale TV, de la știri și canale internaționale la filme și divertisment, este transmisă prin intermediul sateliților. Posibilitatea consumatorului de a se conecta la mai mulți sateliți în același timp și de a alege dintr-o paletă foarte largă de canale free-to-air (FTA) oferă satelitului avantaje nete în fața altor tehnologii de distribuție.
Doar un sfert dintre moldoveni (24%) spun că „au auzit de tehnologia HD/High Definition pentru serviciile de televiziune”. Astfel, doar 15% dintre ei consideră importantă abilitatea viitorului televizor de a reda în HD. În aceste condiții doar unul din zece (9%) moldoveni preferă să urmărească emisiunea preferată în HD.
High Definition este noul standard de calitate pentru imagine și sunet. Abilitatea de a transmite sunet și imagine asemeni celor naturale a transformat HD în formatul preferat al telespectatorilor. Există conținut produs în High Definition pentru cele mai variate preferințe ale consumatorilor de televiziune. Prin intermediul satelitului se pot transmite o multitudine de canale HD. În acest fel orice consumator poate să-și personalizeze grila de canale în funcție de preferințe.
În Republica Moldova, aproximativ 60% dintre moldoveni au mai mult de un televizor în gospodărie.
„Acest studiu ne-a oferit o nouă perspectivă asupra pieței de televiziune din Republica Moldova. Consumul de televiziune este aproximativ egal cu cel din România, dar indicatorii care se referă la HD indică o slabă penetrare a acestei tehnologii, în consecință un potențial imens. Preferința consumatorilor pentru High Definition este deja o normalitate în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană și sunt convins că această tendință va ajunge și în Republica Moldova cât de curând. Satelitul este tehnologia potrivită pentru livrarea imaginilor de calitate ridicată și poate, cu ușurință, să transforme HD-ul în vedeta pieței de televiziune din Republica Moldova. Pe măsură ce piața se dezvoltă și din ce în ce mai mult conținut este adăugat în ofertele companiilor de distribuție TV, cerințele consumatorilor vor crește, atât din punct de vedere al diversificării cât și al calității. SES este pregătită să aducă pe piață cea mai nouă tehnologie și să ofere, jucătorilor de pe piață, cele mai bune soluții de transmisie prin satelit,” a spus Mihai Ursoi, Director General SES Asta pentru România, Republica Moldova și Bulgaria.
Studiul „Indexul consumului de televiziune în Republica Moldova” este parte dintr-o cercetare mai amplă dezvoltată de SES Astra pe piețele din România, Republica Moldova și Bulgaria. Datele pentru Republica Moldova au fost colectate la finalul lunii aprilie anul curent și au un eșantion reprezentativ la nivel național. Marja de eroare a studiului este de +/- 5%.