Cinci școli și grădinițe au fost selectate pentru a participa în proiectul pilot de creștere a consumului de fructe proaspete în instituțiile pre-școlare și școlare din Moldova, anunță PNUD Moldova.
Beneficiarii proiectului sunt:
# Grădiniţa nr. 91;
# Școala-grădiniţă nr. 152 “Pas cu Pas”;
# Școala-grădiniţă nr. 199;
# Liceul Teoretic Universul;
# Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”.
„Apreciem importanța alimentației bogate în vitamine de la o vârstă timpurie. Impactul benefic asupra sporirii imunității copiilor se va resimți și asupra dezvoltării lor generale. Sperăm că de la lozinca Tot ce-i mai bun pentru copii să se treacă la fapte concrete”, susține Valentina Lungu, directoarea Școlii-grădiniţe nr. 152 “Pas cu Pas”.
Evaluarea aplicanţilor a avut loc în baza:
- formularului de aplicare, în care instituția de învățământ a confirmat intenţia de a contribui financiar la implementarea proiectului cu surse din bugetul său şi a specificat cota pentru alimentaţie pe care instituţia îl va redirecţiona pentru gustările din fructe proaspete;
- declaraţiei de participare, semnată de cel puţin 10% din părinţi;
- unei scurte descrieri a modului în care instituţia va asigura distribuţia de fructe către copii.
„În continuare, vom lucra îndeaproape cu instituţiile selectate pentru a garanta un proces organizat de stocare și distribuire a gustărilor și vom monitoriza la fiecare etapă reacțiile copiilor, pentru a studia cât mai bine interacțiunea lor cu gustările de fructe proaspete, a căror popularitate vrem să o creștem. Între timp, donațiile sunt binevenite și încă foarte necesare pentru o derulare de succes a proiectului.” afirmă Dumitru Vasilescu, Manager de proiect la PNUD Moldova.
Campania „Coolege Vitamine” este în proces de colectare a fondurilor pentru implicarea cât mai multor copii în programul de promovare a deprinderilor alimentare sănătoase. Până acum, s-a reușit colectarea a 71% din suma necesară pentru prima tranșă de 4000 de dolari (54% pe platforma internațională Indiegogo și 17% pe pagina web a campaniei picivoinici.md, și prin intermediul terminalelor de plată). Fondurile colectate vor fi dublate de PNUD Moldova și utilizate pentru a asigura în jur de 2000 de copii cu gustări de mere proaspete și feliate, pe parcursul întregului an școlar.
Inițiativa curentă face parte din proiectul „Dezvoltarea afacerilor inovatoare pentru o creștere economică durabilă la nivel local”, susținut financiar de Guvernul Norvegiei și PNUD Moldova, care își propune promovarea inovației în sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, prin transferul și absorbția de cunoștințe, tehnologii și comunicare între întreprinderi. Proiectul se desfășoară în perioada 2014-2017.