(video) PLDM și-a ales astăzi un nou Președinte! Cine este Viorel Cibotaru

cibotaru
Foto:shok.md

Ex-ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, a fost ales în funcţia de preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Decizia a fost aprobată cu o majoritate de voturi în cadrul Congresului VII al PLDM.

Alegerea preşedintelui a avut loc prin vot deschis, la această funcţie fiind propuse mai multe candidaturi. Valeriu Streleţ, Liliana Palihovici, Tudor Deliu şi Vadim Pistrinciuc, care au fost înaintaţi la funcţia de preşedinte de către delegaţii la congres, şi-au retras candidaturile în favoarea lui Viorel Cibotaru.

Preşedintele nou-ales s-a declarat onorat de încrederea acordată, subliniind că principala sarcină a partidului este consolidarea şi reformarea acestuia.

„Criza în PLDM s-a terminat. Cred că de acum încolo partidul va fi unul combativ care ştie să elaboreze politici publice şi să le implementeze. Vom continua să reformăm şi să consolidăm partidul, să fim activi în plan politic. Priorităţile cetăţeanului rămân sarcina de bază a PLDM”, a menţionat liderul PLDM.

De asemenea, Viorel Cibotaru a spus că PLDM se va implica cu mandat deplin în procesul de dialog pentru identificarea unui candidat unic al dreptei la alegerile prezidenţiale.

Congresul VII a operat modificări la Statutul şi Programul partidului, a ales o nouă componenţă a Consiliului Politic Naţional şi a adoptat o Declaraţie finală.

Cine este Viorel Cibotaru?

Viorel Cibotaru (n. 19 aprilie 1958, Chișinău) este un politician, fost jurnalist și analist politic din Republica Moldova, care din 18 februarie 2015 până la 30 iulie 2015 a îndeplinit funcția de Ministru al Apărării al Republicii Moldova.

Viorel Cibotaru s-a născut pe 19 aprilie 1958 în Chișinău. Între anii 1975-1980 a studiat jurnalismul la Universitatea de Stat din Moldova, iar între 1981-1986 și-a făcut studiile postuniversitare, devenind doctor în științe filologice.

În 1987 a susținut un stagiu la Facultatea de Jurnalistică de la Universitatea „M.Lomonosov” din Moscova și în același an obține titlul de doctor în științe filologice. Între 1985-1988 a fost lector la Facultatea de Jurnalistică de la Universitatea de Stat din Moldova.

În 1988-1992 a fost prim locțiitor al șefului Direcției educație și cultură, șef al Sectorului relații interetnice, șef al Centrului informațional al Consiliului republican al sindicatelor din Moldova și redactor-șef-adjunct la ziarul „Vocea Poporului”.

În 1992 i se conferă gradul de maior.

În anii 1992-1995 a fost redactor-șef al ziarului „Oastea Moldovei”, publicație a Ministerului Apărării. În 1995-1997 a fost șef al Secretariatului de presă al Ministerului Apărării.

În 1996 este trecut din serviciu activ în rezervă, iar în 1997 i se conferă gradul de de locotenent colonel.

Între 1997-1999 a fost șef al Direcției relații externe a Ministerului Apărării. În anul 1999 a fost locțiitor al Comandantului Forțelor de menținere a păcii ale Republicii Moldova, și pe parcursul lunilor iulie-decembrie a fost lector superior, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova. Din decembrie 1999 până în iunie 2013 a fost conferențiar universitar la catedra de jurnalism a Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova.

Între 2000-2006 a fost director de programe la Institutul de Politici Publice (IPP). Din 2006 este director al Colegiului Invizibil din Moldova, Director al Institutului European de Studii Politice din Moldova. Între 2008-2010 a fost director al Centrului de Informare și Documentare despre NATO din Republica Moldova. Din 2009 este membru Asociat Superior, coordonator de program în Nepal al Centrului de la Geneva pentru Controlul Democratic al Forțelor Armate.

Pe 18 februarie 2015 a fost numit în funcția de ministru al Apărării al Republicii Moldova, pe care a exercitat-o până la 30 iulie 2015, când în noul guvern a fost înlocuit în funcție de liberalul Anatol Șalaru.

Viorel Cibotaru este căsătorit și are un copil. Înafară de limba română el mai vorbește limbile engleză, franceză, rusă și italiană.

Distincții militare:

– Medalia ”În Slujba Patriei”, gradul 1
– Medalia ”20 de ani ai Armatei Naționale”
– Crucea ”Pentru Merit”, clasa 1
– Crucea ”Pentru Serviciu Impecabil”, clasa 1

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente