(foto) Studenți internaționali de la USMF și-au depus jurământul de medic: „Moldova ne-a oferit șansa să fim egali”

DinuBubulici photo-3118

În picioare, cu mâna la inimă, ochii țintiți spre ecran repetând cu atenție jurământul lui Hipocrate în limba engleză. Astfel au depus jurământul de medic cei 224 de cetățeni străini, care și-au făcut studiile la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” .

„Moldova ne-a oferit șansa de a fi toți egali, indiferent de țara din care provenim”, „Am învățat că indiferent de naționalitate, limbă, religie, pacientul are o singură identitate, este omul care trebuie ajutat”, „De astăzi sunteți responsabili ca oamenii, pacienții voștri să trăiască” – acestea au fost unele dintre mesajele celor care le-au vorbit de pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” absolvenților și familiilor acestora care au venit la Chișinău.

Ei sunt cei care au plecat de acasă pentru șase ani, au venit în Moldova și au studiat medicina. Au ales să devină doctori din diferite motive, fie deoarece cred că este vocația lor, fie pentru a continua o tradiție de familie, fie că-și doresc să salveze vieți. Astăzi au pășit pe scenă să-și ia diploma 224 de studenți internaționali, la admitere însă au fost mult mai mulți. Ei se consideră învingători pentru că au ajuns până aici, pentru că nu au fost ei cei care au renunțat. Câteva file din poveștile acestor doctori tineri urmăriți mai jos.

3

 

Proaspătul absolvent Harb Maher a venit în Republica Moldova din Israel. El ne-a mărturisit că ziua de astăzi a așteptat-o foarte mult. „Astăzi sunt foarte emoționat. Acum când țin diploma în mâini vreau să mulțumesc acestei țări și acestor oameni pe care i-am găsit aici. În acești șase ani de studii am învățat multe. Universitatea a fost o lecție pentru mine. Moldova îmi va lipsi și mă voi întoarce cu siguranță în această țară pentru a o vizita. Moldova este în inima mea”, ne-a spus Harb.

 

 

2

Un alt student, Amin Muhamud, ne-a mărturisit într-o română perfectă că a venit în Moldova acum șase ani pentru că a dorit să studieze aprofundat limba engleză. De asemenea, un alt privilegiu pentru el au fost regulile de trecere mai lejere, în comparație cu alte țări. „Mă bucur că am devenit doctor și că pot împărtăși această fericire cu profesorii și cu familia mea, care îmi este alături și astăzi, și în acești șase ani. Moldova a fost o țară care m-a primit bine și căreia îi sunt recunoscător. În cinci ani sper să fiu un doctor bun.” La ceremonie Amin a venit împreună cu părinții și cu buneii. Toți s-au bucurat pentru succesul lui și abia așteaptă să se bucure și de performanțele lui profesionale.

 

1Cu diploma în mâna stângă și cu trei buchete de flori în mâna dreaptă Ester Arabov se declară fericită la pătrat în această zi. Pentru ea ziua de astăzi a fost una mai mult decât specială. Această diplomă îi va deschide în față multe posibilități. Acești ani de studenție au fost speciali pentru femeie deoarece ea a studiat alături de fiul ei. Băiatul a absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițianu” anul trecut. Femeia în schimb a făcut-o în acest an. Ester este din Israel și a hotărât să-și reînceapă studiile fiind motivată de experiența feciorului ei. „Sunt foarte fericită că am absolvit această universitate. Sunt nu doar o absolventă mândră, dar și o mamă mândră al cărei fiu a făcut studii tot la USMF”. În Israel era soră medicală, cu cinci ani în urmă însă a hotărât că dorește să devină stomatolog. „Medicina nu este o știință ușoară, dar cu multă forță și determinare am reușit să trecem peste toate obstacolele. Am mers la ore împreună cu fiul meu, ne-am pregătit împreună de examene și tot cu ajutorul comun am trăit acești ani”, a spus femeia.

7

 

Cei mai buni studenți ai promoției, Barbara Jowana și Mansour Ahmad, și-au exprimat și ei mulțumirea față de universitate și față de părinții care le-au fost alături. Ei au menționat că astăzi sărbătoresc educația. „Astăzi am primit o nouă identitate, cea de medici. Ne-am gândit ani întregi la lecțiile noastre și examenele pe care le-am trecut aici, de aceea nu-i vom uita niciodată pe profesorii noștri. Ei ne-am demonstrat că ar trebui să îți pese de om, fără ca să-i afli numele”, a spus Barbara Jowana.

 

8

 

Mansour Ahmad la rândul său și-a exprimat siguranța că fiecare dintre colegii lui sunt emoționați și fericiți. „Noi suntem cei care au ales medicina, și am făcut-o pentru că credem în ea. Acum deja credem în noi. Am venit în această universitate ca niște străini, astăzi o părăsim ca pe o familie. Profesorii ne-au învățat că trebuie să muncim din greu ca să ne câștigăm numele. Așa vom face!”, a spus tânărul.

 

 

9

Unul dintre profesorii care le-a fost alături în acești ani este și decanul Facultății de Medicină nr. 2, Mircea Bețiu. Acesta i-a felicitat pe tinerii medici și pe familiile acestora și a spus că din 1994, facultatea pe care o conduce a înregistrat peste 2.400 de absolvenți, originari din 37 de țări. „Universitatea de Medicină pe care ați absolvit-o este un beneficiu pentru fiecare dintre voi. Știu că nu a fost ușor, știu că viața unui student la medicină este foarte grea, știu că ați avut de riscat mult, dar ați reușit. Ați muncit mult pentru asta. Sper că banii pe care i-au cheltuit părinții pentru educația voastră vor fi înmulțiți de către voi. Absolvirea e începutul vieții voastre profesionale”, a spus profesorul.

 

5Viceministra Sănătății, Liliana Iașan, referindu-se la jurământul depus de către tineri a afirmat: „Cuvintele menționate în jurământul lui Hipocrate vin să cultive simțul demnității și responsabilității de a fi medic și de a vă îndemna să fiți permanent alături de pacient și de suferințele acestuia. Prin rostirea acestui jurământ intrați în familia comunității medicale. Esența jurământului constă în faptul că medicina nu este o profesie asemănătoare cu altele, ea este o artă. Medicina este o vacație, ea nu poate fi redusă la o simplă profesie. Vreau să aduc un omagiu și profesorilor alături de care ați fost zi de zi. Sunt ferm convinsă că sunteți destul de pregătiți ca farmaciști, dentiști, medici, pentru a profesa această meserie nobilă în țările voastre. Iubiți viața cu toate provocările sale, fiți optimiști”, a spus viceministra Sănătății.

 

6

Unul dintre părinții proaspeților absolvenți, Moussa Masalva, este și el medic de profesie. Acesta a ținut să felicite întreaga generație de absolvenți și să le amintească că visul de a deveni medici nu le aparține doar lor, ci și părinților acestora. Ei le-au fost alături pe parcursul acestor ani. „Faptul că ați ajuns până aici demonstrează că ați avut curaj să mergeți până la capăt. Știu că nu veți uita niciodată această țară, acest oraș, această universitate. Fiți convinși că această perioadă a fost una dintre cele mai frumoase din viața voastră. Probabil credeți că ce a fost mai greu a rămas în spate. Vă înșelați. Fiți onești cu voi și cu lumea din jurul vostru”, a menționat părintele în atenția proaspeților medici.

 

4

În fiecare an la Universitatea noastră vine un număr tot mai mare de studenți. Aș dori să cred că acest număr este proporțional cu creșterea nivelului calității studiilor. Acest lucru este demonstrat și de mai multe statistici din Israel. Acolo tot mai mulți absolvenți obțin din prima încercare examenul de licență din țara lor. Acest lucru este cea mai bună publicitate pentru noi”, a spus prorectorul pe Relații Internaționale, profesorul Mihail Gavriliuc. „Dacă am merge într-o excursie prin Israel de la nord la sud, vă asigur că prin fiecare spital veți da peste medici care au absolvit instituția noastră”, a adăugat acesta.

 

Astăzi sala era plină de oameni cu flori în mâini, de oameni care își spuneau felicitări și făceau fotografii. Această atmosferă nu a dăinuit permanent pe parcursul acestor ani. Studenții străini vin în Republica Moldova cu o anumită cultură, cu un anumit comportament, temperament și demnitate și o filosofie care se deosebește de cea a unui cetățean european într-o țară ortodoxă. „Pe an ce trece, ne străduim ca aflarea lor aici să fie una mai integrată. Încercăm să-i încadrăm nu doar la activitățile de învățare, dar și la cele culturale, care țin nemijlocit de cultura noastră”, a menționat Mihail Gavriliuc.

 

DinuBubulici photo-2987

Potrivit prorectorului, acești tineri aleg să studieze anume în Moldova, deoarece au la rândul lor multe rude care au studiat în țara noastră. Acestea se întorc acasă și le recomandă prietenilor și membrilor familiei să vină să învețe medicina la USMF. „Studenții noștri au familii mari, cu tradiții vechi în care există tendința ca ei să-și păstreze integritatea familiilor. Astfel, de multe ori se dovedește ca părinții lor să fie tot medici.

Costul pentru anul viitor al contractului pentru studenții internaționali va fi de 4.200 de euro. Acești absolvenți au avut de achitat 3.800 de euro, deoarece aceasta era taxa de studii în anul admiterii lor.

 

DinuBubulici photo-2989

Menționăm că anul trecut pentru un loc au optat 1,5 candidați. În acest context sesiunea de admitere a fost organizată pentru prima dată și în Israel. Tradiția va continua și în acest an. La USMF au studiat studenți străini din 32 de state. Astăzi au absolvit instituția studenți din opt țări: Israel, România, Ucraina, Rusia, India, Finlanda, Statele Unite ale Americii, Germania.

Pentru absolvenții internaționali astăzi a răsunat ultimul sunet de clopoțel și, tradițional, aceștia au înmânat studenților din anul I flacăra cunoștințelor, ultimii luându-și angajamentul să o păstreze cu sfințenie și devotament.

 

DinuBubulici photo-2990 DinuBubulici photo-2991 DinuBubulici photo-2996 DinuBubulici photo-2998 DinuBubulici photo-3000 DinuBubulici photo-3003 DinuBubulici photo-3015 DinuBubulici photo-3026 DinuBubulici photo-3032 DinuBubulici photo-3033 DinuBubulici photo-3034 DinuBubulici photo-3035 DinuBubulici photo-3041 DinuBubulici photo-3045 DinuBubulici photo-3047 DinuBubulici photo-3052 DinuBubulici photo-3064 DinuBubulici photo-3073 DinuBubulici photo-3082 DinuBubulici photo-3087 DinuBubulici photo-3102 DinuBubulici photo-3105 DinuBubulici photo-3108 DinuBubulici photo-3112 DinuBubulici photo-3116

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente