(foto) Oxana Chiperceanu, tânăra ingineră de la UTM ce reinventează copilăria

collage

Oxana Chiperceanu a ales specialitatea de design industrial din greșeală. Această întâmplare i-a schimbat viața și a transformat-o într-un specialist, apreciat la Universitatea Tehnică și la numeroase expoziții internaționale.

13177149_1276053875756881_7284915582929779949_n

Când am depus actele la Universitate, am fost dusă în eroare de cuvântul design. Eram convinsă: dacă e design, atunci e desen și pictură. La prima oră de specialitate, profesorul ne-a explicat ce o să învățăm și ne-a arătat machete de mașini și mobilier. Am rămas foarte impresionată”, povestește Oxana.

După numeroase proiecte realizate la universitate, lemnul a devenit materialul preferat al Oxanei, deoarece este ecologic, durabil și are o textură specială. Ca proiect final al ciclului de licență, Oxana a ales să confecționeze jucării din lemn pentru copii și o masă din același material. Cu aceste obiecte deosebite a venit la Maker Day Chișinău, expoziție destinată creatorilor din țară. Detalii aici.

13321787_1024853437552401_6968927250757429584_n

Ideea mea a fost să obținem câteva personaje, având la bază cele trei forme fundamentale: cercul, pătratul și triunghiul. Deocamdată, jucăriile sunt de culoarea lemnului, dar intenționez să implic și coloristica. În acest fel, se poate obține un joc interactiv pentru copiii de grădiniță”, relatează Oxana.

Multor părinți le-au plăcut jucăriile tinerei, iar acest interes a făcut-o pe Oxana să se gândească la producerea unei serii mici. După aceleași principii a fost construită și o masă transformabilă. În câteva clipe, o măsuță joasă, japoneză, se transformă în una de bucătărie. La două mișcări distanță, obținem o masă de cafea. Nu trece mult timp și Oxana reușește să strângă obiectul foarte compact, pentru a fi transportat.

Gândirea inginerească și creativitatea înnăscută i-au adus multe premii la expozițiile internaționale. Cu obiectele menționate, Oxana a luat medalia de argint la Infoinvent Chișinău și medalia de aur la Proinvent, la Cluj. Fiind una dintre cele mai bune studente, tânără a devenit în scurt timp asistent universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde își continuă studiile de masterat.

VOF_ 0311

În cadrul Maker Day Chișinău, a fost anunțată crearea unui atelier de lucru pentru tinerii creativi, dotat cu toate echipamentele necesare și amplasat în apropierea UTM. Oxana vede această platformă ca pe o valoroasă sursă de cunoștințe. „Atelierul va ajuta tinerii designeri, tinerii creatori și inventatori să-și producă propriile obiecte. Pentru mine, este o oportunitate unică să colaborez cu acest centru. Dacă merg la o întreprindere de mobilier, ar putea să nu înțeleagă ce vreau să obțin de la produs. În cadrul atelierului, sunt persoane din diferite sfere și, colaborând, eu ca artist, voi profita de ochiul unui inginer și voi afla, de exemplu, care tehnologie este mai rentabilă. Nu poți construi o casă de unul singur”, susține Oxana.

Atelierul urmează a fi va fi dotat cu facilități multimedia și echipament de producere datorită suportului financiar oferit de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova. O parte din mobilier va fi proiectat de studenții UTM, iar Oxana ar putea fi unul dintre autorii acestuia. În acest sens, inginera a proiectat deja trei tipuri de mese și câteva feluri de scaune.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente