O echipă de specialiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și ai IPJ Iași, sub coordonarea procurorilor militari, se va deplasa în această seară către Republica Moldova, urmând să participe la cercetarea accidentului aviatic din Cantemir. Specialiștii Poliției Române vor aduce cu ei un laborator criminalistic dotat cu toate elementele tehnice necesare cercetării unui astfel de eveniment și cu Unitatea Mobilă pentru Identificarea Victimelor Dezastrelor.
Cei 4 membrii ai echipajului care și-au pierdut viața în misiune sunt:
Comandantul echipajului – comandor Gavril Doru, 53 de ani, împuternicit comandant al Unității Speciale de Aviație Iași. Acesta era încadrat în structuri militare din 23.08.1985, iar în Ministerul Afacerilor Interne din 01.05.2005 și avea o experiență de zbor pe elicopter de 4181 ore, era absolvent al Școlii Militare de Ofițeri de Aviație Aurel Vlaicu, era căsătorit și avea un copil.
Copilotul – căpitan-comandor Șocae Voicu, 36 de ani, pilot de elicopter, încadrat în structuri militare din 26.07.2003, iar in Ministerul Afacerilor Interne din 01.09.2008. Acesta avea o experiență de zbor pe elicopter de 1480 de ore, era absolvent al Academiei Forțelor Aeriene Henri Coandă Brașov din 2003, era căsătorit și avea doi copii.
Medicul Mihaela Dumea, în vârstă de 39 de ani, era din Iaşi, fiind şi asistent universitar la Universitatea de medicina si farmacie „Gr. T. Popa” Iasi şi a fost încadrată la Unitatea Primiri Urgenţe SMURD Iaşi de 11 ani, având o experienţă de cinci ani pe elicopter. Era căsătorită şi avea un copil.
Asistentul Sandu Gabriel – asistent medical principal medicină de urgență, avea 38 de ani, era încadrat la U.P.U. SMURD Iași de 16 ani, avea o experiență de 11 ani pe elicopter, era căsătorit și avea un copil.
Ministerul Afacerilor Interne din România precizează că misiunea de astăzi era al 12-lea zbor al acestui elicopter în Republica Moldova, în baza acordului transfrontalier pentru intervenții în caz de urgențe medicale.
Joi, cei patru, au plecat în misiune la ora 09.55, aeronava decolând din Iaşi cu direcţia Vulcăneşti, unde a aterizat la ora 11.00. La ora 11.30 echipajul a preluat o femeie în vârstă de 85 de ani, pe care au transportat-o la Chişinău. Imediat după ce a lăsat pacientul, elicopterul a alimentat şi a decolat din nou, în jurul orei 13.10, pentru a merge la Cahul. „În jurul orei 13.10 către Cahul într-o misiune aero-medicală pentru salvarea unei persoane în vârstă de 64 de ani cu accident vascular celebral. Înainte însă de a ajunge la pacient a avut loc accidentul.”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.
Aeronava era fabricată în august 2014 iar ultima inspecţie periodică a avut loc în februarie 2016.
Elicopterul care s-a prăbuşit aparţine de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi fiind detaşat pentru misiuni în Republica Moldova în urma unui acord încheiat în anul 2014 între România şi Republica Moldova.
O echipă formată din procurori militari şi poliţişti criminalişti din România va ajunge joi seara în Republica Moldova pentru a participa la cercetările la faţa locului, acolo urmând să ajungă şi secretarul de stat al României Raed Arafat.
(galerie foto) Primele imagini de la locul catastrofei aviatice de la Cantemir. Detalii aici.
Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, își exprimă profundul regret în legătură cu prăbușirea unui elicopter al Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), în satul Haragîș, raionul Cantemir, astăzi, 2 iunie, soldată cu pierderi de vieți omenești. Detalii aici.
Procuratura s-a autosesizat în cazul accidentului aviatic a elicopterului SMURD. Detalii aici.
Prim-ministrul Pavel Filip a cerut Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Autorităţii Aeronautice Civile, Procuraturii Generale să întreprindă toate măsurile pentru investigarea şi elucidarea cauzelor accidentului aviatic. Detalii aici.