„Rugina“ este o expoziţie sculpturală unică, accesibilă pentru orice vizitator, aflată în apropierea lacului Sculeni din Chişinău. Reprezintă sculpturi din metal uzat care au prins viață în mâinile a doi sculptori talentați – Nicolae Ischimji și Valeriu Moșcov. Vă arătăm în continuare ce bijuterie de fier ascunde Chișinăul și cum este sau nu este valorificată.
De la prima lucrare lansată în 1985 și până astăzi, expoziția a trecut prin numeroase schimbări. Dacă în perioada anilor 1990 – 2000 atelierele funcționau din plin, începând cu 2001, anul în care unul dintre inițiatorii expoziției, Valeriu Moșcov se mută cu traiul în Germania, Nicolae Ischimji, cel de-al doilea autor, începe să aibă probleme cu închirierea spațiului atelierului. Acesta se găsește în clădirea fostei fabrici de jucării, cea care ulterior a devenit clădirea „Zelenstroi” (Spații verzi). Unii vecini mutați în apropiere au început a construi garduri și au blocat astfel accesul către expoziție.
Atunci când spațiile închiriate au început a fi privatizate, Ischimji a reușit să achite 25 % din costul atelierului. Mai târziu, atelierul a fost invadat ilegal de către cineva (s-a demonstrat că ar fi unul din funcționarii primăriei). Ischimji a contactat organele de poliție, aceștia au sigilat încăperea, iar până astăzi sculptorului îi este imposibil să intre în atelier, pentru că nici o decizie legală nu a fost luată încă.
Din 2004 Asociația Obștească Globline a început o campanie pentru acordarea suportului şi protejarea expoziţiei „Rugina & Co. – Secolul XX”. În această campanie s-a implicat și Fundația SOROS în Moldova, procurând două obiecte expoziționale pe care le-a expus în fața sediului fundației.
Urmăriți în continuare un documentar video despre starea în care Rugina se găsește astăzi.