În perioada 04 – 07 mai 2016 în orașul Santa Cruz din Tenerife, Spania a avut loc Campionatul European Deschis FIRST LEGO League 2016, tema concursului din acest an fiind „Cursa deșeurilor”. La competiție au concurat 90 de echipe din peste 40 țări ale lumii.
Republica Moldova reprezentată de echipa selecționată RC Moldova, compusă din 9 elevi și 3 antrenori, a participat pentru prima dată la acest concurs. A fost o experiență de neuitat pentru toți, atât copii, cât și adulți, de care își vor aduce aminte încă mult timp. Într-un articol anterior pe #diez poți afla cum s-au pregătit participanții noștri pentru această competiție.
Florin Cazac, antrenor: „Călătoria în Tenerife a fost unul dintre cele mai remarcabile evenimente care a avut loc vreodată în viața fiecăruia dintre membrii echipei RC Moldova. Datorită organizatorilor, ea nu a fost destinată doar competiției, dar și unui timp petrecut frumos pe insulă. Campionatul European Deschis FIRST LEGO League 2016 a fost o experiență extraordinară în ceea ce privește stabilirea relațiilor, vorba unui membru al juriului: „Aici poți vedea toată lumea adunată la un loc”. Am întâlnit copii din toate părțile lumii: Japonia, Coreea, India, Liban, Canada, Spania, Mexic, Chile, Brazilia, Italia, Germania și din multe alte țări.
Atmosfera a fost una nu atât competitivă, cât de colaborare. Am primit și oferit ajutor, am făcut schimb de contacte, cadouri, suvenire. Am văzut echipe pregătite la nivel foarte înalt, prin urmare stabilind noi obiective spre care să tindem pentru pregătirea de anul viitor la FIRST LEGO League. Copiii s-au întors de la competiție mult mai motivați, prietenoși și uniți. Astfel a fost realizată una dintre valorile fundamentale spre care tinde competiția, și anume promovarea spiritului de echipă.”
Cosmin Ciorbă, elev: „La competiție am făcut cunoștință cu copii de alte naționalități, am cercetat foarte atent proiectele lor de concurs, am văzut cum au construit și programat roboții săi. Am rămas foarte impresionat de ideile inovatoare pentru reciclarea deșeurilor propuse de unele echipe. Am reușit să vizităm insula, să mergem la o gradină zoologică imensă, acolo am văzut diferite animale: pinguini, balene, delfini și multe altele. Competiția și excursia din Tenerife a fost o experiență de neuitat.”
Bogdan Perju, elev: „Cel mai impresionant pentru mine a fost să întâlnesc copii din diferite colțuri ale lumii, să descopăr cât de diferiți suntem toți, dar ne unește pasiunea față de robotică. Mi-a plăcut să împărtășim informațiile despre țară și ideile de proiect.”
Alexandru Craevschi, elev: „Orice loc vizitat îți aduce o mare de impresii. În Tenerife am făcut cunoștință cu multe echipe din diferite țări. Ne-a prins bine cunoașterea limbilor străine: în mare parte engleza, dar și rusa, franceza. Ne-am distrat de minune vizitând parcurile „Loro” și „Siam”, iar pentru aceasta le mulțumim părinților. Impresiile din călătorie le voi ține minte mult timp”.
Cristian Comendant, elev: „Cea mai frumoasă impresie mi-a lăsat-o vizita la grădina zoologică ”Loro”. Diversitatea de animale m-a frapat. Toate clipele petrecute acolo m-au făcut să înțeleg că Tenerife este o insulă specifică și unică în lume. Am rămas cu impresii pe care nu le voi uita niciodată.”
Răzvan Andronachi, elev: „Această călătorie m-a impresionat prin frumusețea naturii insulei: copacii erau deosebiți de cei de la noi, florile înfrumusețau marginile monotone ale străzilor. Cea mai puternică emoție am trăit-o la concurs când așteptam să vedem evoluția robotului nostru. Am legat prietenii cu copiii din numeroase țări. Am trăit o adevărată experiență acolo și doresc să mai particip la alte campionate FIRST LEGO League.”
***
Participarea echipei din R. Moldova la Campionatul European Deschis FLL 2016 din Spania a fost posibilă datorită suportului financiar al Proiectului de Competitivitate al USAID, Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), Primăriei municipiului Chișinău, companiilor Moldtelecom S.A., Lagmar-Impex SRL, Elit Tehnica SRL și părinților copiilor din echipă.
Această inițiativă face parte din Programul de studiere a roboticii în instituțiile educaționale din RM ”ROBOCLUB”, lansat în martie 2014 cu suportul Proiectului de Competitivitate al USAID, Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), sub patronajul Ministerului Educației al Republicii Moldova și cu susținerea companiei Starnet.