Marșul LGBT care urma să aibă loc în centrul Capitalei a fost marcat de incidente. Evenimentul ce avea menirea să sensibilizeze oamenii privind drepturile persoanelor LGBT nu a fost dus până la capăt, deoarece a fost periclitat de preoți și enoriași care promovează valorile unei familii tradiţionale.
Aceștia au încercat să treacă de lanțul polițiștilor care îi protejau pe cei care mărșăluiesc. Oamenii legii au ripostat, iar între cele două tabere au avut loc altercații și îmbrânceli.
Pentru că situația devenea tensionantă, participanții la marșul solidarității au fost nevoiți să se retragă utilizând mai multe autobuze. Nu se cunoaște dacă aceștia își vor duce până la capăt marșul.
Câteva sute de polițiști au asigurat ordinea publică.
Natalia Morari, jurnalistă, prezentatoare TV: „Oamenii tac, nu scandează nimic, iar alții aruncă ouă în ei. Trăim într-o societate bolnavă, totuși. Poliția a fost nevoită să evacueze toți participanții marșului. Am fost blocați – din spate și din față – de doua coloane agresive cu icoane. Acum ne scot cu autobuzele din centru și organizatorii ne roagă să scoatem maiourile „Fără Frică”. Pentru că e prea periculos.”
Cristina Guțu, Producător TV Media Sapiens: „Eu nu aparțin niciunei minorități sexuale, dar am ales să merg astăzi la marșul LGBT „Fără Frică”. Am făcut asta din mai multe motive, așa mi se pare corect, dar pana la urmă fiecare cu alegerea sa. Pot sa va zic ca acolo nu erau doar reprezentanții minorităților sexuale, erau și oficiali, jurnaliști, activiști, și alți oameni solidari. Ceea ce am văzut mă face să mă îngrozesc, oameni agresivi aruncând cu ouă în noi, țipete si icoane, cântece bisericești. După ce ne-au urcat în autobuze si ne-au purtat prin oraș, organizatorii ne-au rugat să ne schimbam tricourile, sau să le întoarcem pe dos, pentru că e periculos sa ieși din autobuz. Aș fi vrut să zic ca acest marș a fost fără frică, dar nu e așa. Societate bolnavă de frică.”
Reamintim că, acțiunea a început la ora 12.00, în fața Magazinului UNIC și urma să se încheie în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde participanţii urmau să formeze un pătrat şi, printr-un gest simbolic, să marcheze eliberarea de frică.
Scopul marșului este de a sensibiliza oamenii privind drepturile persoanelor LGBT din Republica Moldova, prin iniţierea discuţiilor despre frică, sentiment ce uneşte toţi locuitorii ţării noastre. Participanţii la Marşul de solidaritate au purtat tricouri albe, cu logoul campaniei „Fără frică”.
Marşul de susţinere a comunităţii LGBT are loc pentru al patrulea an consecutiv, este autorizat de Primăria mun. Chişinău şi securizat de poliţia municipală.
La acest marș și-au anunțat participarea mai mulți oficiali străini acreditați la Chișinău precum: ambasada SUA, ambasada Suediei, ambasada Italiei, ambasada Marii Britanii, delegația Uniunii Europene, agențiile ONU în Republica Moldova.