Cea de-a 15-a ediție a festivalului „Moldova Pride” 2016 vine cu un apel de libertate în tăcere. Centrul de Informații „Genderdoc – M” invită comunitatea să participe la un marș al tăcerii cu logoul „Fără frică” care se va petrece în cadrul Festivalului comunității LGBT „Moldova Pride” 2016.
În cadrul unei conferințe de presă organizatorii, alături de câteva persoane publice și reprezentanții unor organizații internaționale, au îndemnat toți doritorii de a fi solidari cu această manifestație să vină la marș cu intenții bune și să-și depășească fricile.
Angela Frolov, coordonatoare de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT în cadrul centrului Genderdoc M a afirmat: „Anul acesta este unul deosebit pentru comunitatea LGBT deoarece vine în urma campaniei „Fără frică”. Acest sentiment ne face mai puțin toleranți și prin această campanie, dorim să facem primul pas de a scăpa de fricile noastre. Campania se va finaliza cu un Marș al solidarității care se va desfășura duminică”.
Jurnalista Natalia Morari, prezentă la conferința de presă, a mărturisit că intenționa să vorbească comunității despre fricile ei. S-a răzgândit atunci când a văzut mesajul care instigă la ură față de membrii comunității LGBT. „Când am citit această postare zâmbeam și mă întrebam de ce politicienii din țara noastră sunt atât de marginali și se tem atât de tare să accepte că Moldova este o țară diferită. Noi vorbim limbi diferite, noi avem viziuni diferite, noi câștigăm banii diferit. Dacă suntem atât de variați, atunci de ce ei se tem să recunoască acest lucru? Acest lucru confirmă faptul că politicienii noștri sunt complexați și nu doresc să aducă lumină. Elita este aceea care aduce lumină în societate, nu întuneric. Eu voi merge la marșul de duminică din simplul motiv că mie îmi este frică. În țara noastră mie îmi este frică să fiu jurnalist, un jurnalist care critică, deoarece această meserie implică anumite riscuri. Atâta timp cât ne vom teme, noi vom trăi tot așa și nimic nu se va schimba”, a declarat jurnalista.
Mindaugas Kacerauskis, expertul politic în cadrul Delegației UE în RM a menționat că Uniunea Europeană își manifestă respectul față de principiul egalității și demnității tuturor oamenilor indiferent de orientarea lor sexuală. „Vă reamintesc că în ciuda progresului din lume, 80% dintre țări au teritorii unde relațiile de același gen sunt interzise și pedepsite prin lege, chiar dacă aceste relații fac parte din realitatea noastră. În situația Republicii Moldova noi vrem să atragem atenția asupra curajului pe care îl au organizatorii acestei campanii, susținătorii ei, activiștii, jurnaliștii față de problemele minorităților. Munca lor are însemnătate la fiecare etapă”, a menționat reprezentatul Uniunii Europene. Oficialul a declarat că delegația Uniunii Europene va participa și va susține marșul solidarității de duminică.
Alla Donțu, producător muzical, a spus că va veni și ea la acest marș al solidarității care se va desfășura sub lozinca „Fără frică”. „Pentru mine prezența mea aici este una foarte importantă. Eu nu am venit să apăr pe cineva sau să acuz cu replici în favoarea cuiva sau în defavoarea altcuiva. Eu vreau să spun că frica ne motivează, dar ea ne și distruge. Azi vreau să vă vorbesc despre dragoste. Nu poți iubi atâta timp cât te temi. Eu doresc ca fiica mea să trăiască într-o țară în care să nu se teamă de ceva. Acest marș este un prim simbol al faptului că putem protesta și altfel. De această dată verbul „a tăcea” nu înseamnă „a te resemna”, ci a depăși o frică. Nu atacând pe cineva la persoană putem rezolva ceva, ci acceptând oamenii așa cum sunt ei”, susține producătorul muzical.
Paul G. Gradon a venit la eveniment în calitatea de reprezentant al Ambasadei Statelor Unite. Oficialul a ținut să menționeze că marșul de duminică este susținut de Ambasadă. „Români, găgăuzi, bulgari, ucraineni, ruși, persoane cu sau fără necesități speciale, creștini, catolici, persoane homosexuale sau heterosexuale, libertățile tuturor cetățenilor Republicii Moldova trebuie respectate”, a menționat Paul G. Gradon, reprezentantul Ambasadei SUA la Chișinău. De asemenea, în ziua desfășurării marșului, oficialul a confirmat prezența Ambasadei.
Yan Feldman, preşedintele Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, a mărturisit că atunci când a fost invitat să participe în cadrul acestei campanii, și-a dat seama că are foarte multe frici, frici legate de viitorul lui și al copiilor lui. „Am venit astăzi aici în primul rând pentru că sunt de părerea că atunci când nu ai frici, poți face mai multe. Dacă ne referim la drepturile omului, atunci menționez că de fiecare dată când îngustăm terenul și când lipsim pe cineva de anumite drepturi, trebuie să ținem minte că noi suntem viitorii. Dacă astăzi mai puține libertăți are un anumit grup socială, mâine din acest grup pot face parte oamenii dragi nouă”, a menționat acesta.
Activistul civic Oleg Brega nu a fost prezent la conferința de presă, dar a participat printr-o conexiune prin Skype la aceasta. Brega a menționat că pentru dânsul nu este pentru prima dată când va participa la un asemenea marș. O face pentru că îi pasă de drepturile omului și luptă pentru libertate. „Sunt alături de acești oameni și voi fi în continuare. Îndemn pe toată lumea să iasă duminică la marș cu bune intenții.”
Organizatorii preconizează numărul de 1.000 de participanți care se vor alătura duminică la marșul „Fără frică”. Acțiunea se va desfășura fără drapele și va fi susținută de mai multe oficialități precum: Ambasada Italiei, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Marii Britanie, Ambasada Suediei, Delegația Uniunii Europene și reprezentanții Agențiilor ONU în Republica Moldova.
Pe lângă persoanele publice care și-au exprimat intenția de a veni la marș, campania mai este susținută de mai multe persoane publice. Participanții la marș vor purta doar tricouri albe, cu logoul campaniei „Fără frică” și fără alte drapele. Marșul de susținere a comunității LGBT se desfășoară pentru al patrulea an consecutiv și va fi securizat de poliția municipală.