(foto) „Moldova Pride”: „Fără frică” într-un flash-mob de solidaritate pentru comunitatea LGBT

DinuBubulici photo-9359

Pentru mulți dintre noi ținutul de mână este un gest inofensiv, pentru alții, o adevărată provocare care ar duce și la faptul că poți să-ți pierzi viața. Ieri, 17 mai, de Ziua Internațională împotriva Homofobiei, la Chișinău au avut loc două evenimente, un flash-mob și deschiderea Festivalului „Moldova Pride”, care au urmărit scopul de a se solidariza cu persoanele LGBT din societatea moldovenească.

Circa 40 de tineri, membri ai organizației neguvernamentale AIESEC, și-au exprimat susținerea pentru drepturile persoanelor LGBT din Republica Moldova printr-un flash-mob în tăcere chiar în centrul Chișinăului.

Tinerii au îmbrăcat tricouri albe pe care era inscripția „Fără frică”. Ținându-se de mâini ca niște perechi de îndrăgostiți, aceștia au format un pătrat al tăcerii. Voluntarii au optat pentru un asemenea gest deoarece pătratul este simbolul întregii campanii „Fără frică”. Tăcerea tinerilor a fost spartă de mesajul scris pe o pancartă: „Nouă nu ne este frică să ne ținem de mână în public. Persoanelor LGBT – Da”.

Mai multe detalii pe pagina de Facebook: Fără Frică

 

DinuBubulici photo-9337

DinuBubulici photo-9366

Din primele minute de când a început acțiunea oamenii din jur îi priveau pe acești tineri îngândurați. Deodată ce au rupt rândurile, lumea s-a apropiat de ei pentru a le adresa întrebări.

Alina, reprezentanta AISEC
Alina, reprezentanta AISEC

Alina, reprezentanta organizației AIESEC Chișinău, a explicat că prin acest flash-mob se dorește promovarea unui mod sănătos de viață în care frică nu mai presează moral pe nimeni. „Tinerii care am fost aici am avut posibilitatea să ne ținem de mână și am făcut acest lucru destul de sincer. Prietenii noștri care au ales un alt mod de viață nu au posibilitatea să facă acest lucru. Am ieșit anume în stradă deoarece anume aici se întâlnesc oameni diferiți, reacții diferite și anume în stradă oamenii încearcă să se manifeste.”

 

 

 

Vladislav, voluntar
Vladislav, voluntar AISEC

 

Un alt tânăr participant la flash-mob, care a confirmat scopul evenimentului, este Vladislav . „De cele mai multe ori oamenii se tem de un lucru, pentru că nu-l înțeleg sau nu-l cunosc. Noi îndemnăm oamenii să fie toleranți atunci când ar vedea în stradă o pereche care se ține de mână, chiar dacă această pereche e formată din două fete sau doi băieți”, a spus tânărul.

 

Evenimentul în sine dorește să comunice mesajul că ceea ce pentru toți tinerii este un comportament obiștuit, pentru persoanele LGBT este un pericol. Pentru ei gesturile prin care își manifestă afecțiunea în public reprezintă o provocare, deși au aceleași drepturi, aspirații, griji, frici ca și ceilalți.

Mesajul transmis de către tineri a trezit reacții diferite. Unii trecători i-au susținut, alții și-au manifestat neînțelegerea.

Fiodor, trecător
Fiodor, trecător

Reacțiile oamenilor au fost diferite. Mulțimea adunată lângă acești tineri nu împărtășea în totalitate mesajul acestui flash-mob. În acest sens, Fiodor ne-a mărturisit că: „Frica de Dumnezeu este începutul înțelepciunii tinerilor. Să aveți frică de Domnul și atuncea nici mama ta, nici tatăl tău nu se va teme că nu vei avea o viață normală în Moldova sau în societate. Tineretul zilelor de azi nu are frică de nimeni. Ei nu știu ce înseamnă dragostea adevărată. Acestea sunt doar dorințe și pofte”, a menționat Fiodor, un trecător.

 

Acest flash-mob reprezintă unul din suita de evenimente organizate în cadrul campaniei sociale „Fără frică”. Aceasta este construită în jurul conceptului de frică, care este și cel mai frecvent sentiment al locuitorilor Moldovei. De multe ori fricile sunt comune, pentru că majoritatea oamenilor se tem de sărăcie, de viitor, de respingere, de boală etc. Persoanele comunității LGBT au aceleași frici, numai că au diferite cauze ale acestor temeri.

Un alt eveniment care ilustrează aceeași tematică s-a petrecut la sediul Genderdoc Moldova, exact în același timp. Acolo a avut loc lansarea festivalului „Moldova Pride”, desfășurat tot ieri, de Ziua Internațională împotriva homofobiei. La deschiderea festivalului au participat ambasadorii SUA, Italiei și Suediei în Republica Moldova, precum și apărătorii drepturilor comunității LGBT.

 

IMG_20160517_134441

Ambasadorul SUA, James Pettit, a menționat că discriminarea împotriva minorităţilor sexuale există peste tot, inclusiv în America și că este nevoie de o schimbare de mentalitate și de una mare. Cel mai important lucru este ca societatea să înţeleagă că toţi sunt diferiţi şi această diferenţă e ceva ce se poate sărbători. „Cred că avem multe de făcut împreună și în America și în Moldova pentru a schimba lucrurile”, a menționat ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit.

Ambasadorul Italiei, Enrico Nunziata, a manifestat sprijinul Italiei pentru a proteja drepturile persoanelor LGBT în Moldova. „Astăzi este ziua în care în jurul lumii a fost lansat apelul de a respecta drepturile persoanelor LGBT. Cunoaștem că aceste drepturi sunt de foarte multe ori încălcate, de aceea vă  îndemn să continuați această luptă. O lume în care drepturile acestor oameni sunt încălcate nu poate fi o lume liberă”, a menționat diplomatul.

 

IMG_20160517_133030

Anul acesta festivalul poartă lozinca ca și campania „Fără frică”. Festivalul se va desfășura timp de șase zile și va finalizata cu un marș al solidarității cu aceeași lozincă. Ambasadorii prezenți la evenimentul de ieri și-au expus dorința de a participa și la acest marș, care va avea loc duminică, 22 mai. De asemenea, pe parcursul acestor zile vor fi organizate mai multe evenimente, inclusiv dezbateri publice, între altele, despre dificultăţile cu care se confruntă activiştii LGBT.

Menționăm că această campanie a început cu o serie de reportaje în care persoane publice, oameni simpli, inclusiv membri ai comunității LGBT își manifestă în public fricile și momentul în care ar depăși aceste frici.

Festivalul „Moldova Pride” este organizat la cea de-a 15-a ediție în acest an. La această ediție, Preşedintele Centrului de Informaţii GENDERDOC-M poate spune direct că lucrurile se schimbă în timp. „Dacă noi am fost blocați, blamați în timpul deschiderii edițiilor anterioare, astăzi situația este alta. Țin minte că într-un an poliția nu ne-a permis să depunem flori la monumentul jertfelor represiei. Peste ani, poliția deja ne apără. Trebuie să menționăm că nici noi nu mai mergem la acel monument. Aici avem un altul, instalat în cinstea jertfelor persoanelor LGBT care și-au pierdut viața. Acest monument conține o pietricică a monumentului LGBT din Olanda. Astfel, el a devenit un simbol de comemorare a persoanelor care și-au pierdut viața pentru simplul fapt că sunt altfel. Dacă mă veți întreba câți oameni și-au pierdut viața eu am să vă spun că doar în ultimii 10 ani au murit în jur de 15 persoane”, a spus Alexei Marcicov.

Conform organizatorilor evenimentului, ultimele studii demonstrează faptul că cel mai discriminat grup social din Republica Moldova este comunitatea persoanelor LGBT. Ceilalți membri ai societății percep negativ orice act de a-și manifesta afecțiunea în public. În țara noastră există frecvente cazuri în care membrii comunității LGBT au fost supuși violențelor fizice și verbale pentru că au o orientare sexuală diferită.

Mai multe informații despre campania socială „Fără frică” puteți afla, accesând pagina de Facebook a acesteia.

 

DinuBubulici photo-9351

DinuBubulici photo-9356

DinuBubulici photo-9362

DinuBubulici photo-9373

DinuBubulici photo-9374

DinuBubulici photo-9376

DinuBubulici photo-9387

DinuBubulici photo-9389

DinuBubulici photo-9399

Taguri: #Fără frică
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente