Partidul Acțiune și Solidaritate a fost constituit. Maia Sandu, aleasă președinta partidului

mspas4
Foto:Un PAS pentru Moldova

La 15 mai 2016 la Chișinău a fost constituit Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu. În cadrul primului Congres al Partidului, membrii delegați de organizațiile teritoriale din 18 raioane ale țării, precum și din municipiile Bălți și Chișinău au votat pentru crearea noii formațiuni politice.

Maia Sandu, fostul ministru al Educației, a fost aleasă, prin vot secret, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate.

Alegerea președintelui partidului, a vicepreședinților, a Secretarului General și a membrilor Biroului Permanent Național s-a făcut pe bază de moțiune. Conform Statutului PAS, moțiunea reprezintă oferta politică a candidatului la funcția de președinte, care include planul de acțiuni până la următorul Congres și lista persoanelor propuse pentru structurile de conducere ale partidului.

 

Photo Credit: Un PAS pentru Moldova
Photo Credit: Un PAS pentru Moldova

În discursul de introducere, Maia Sandu a spus: „La cât de discreditată este ideea de partid politic în țara noastră, faptul că oamenii trec peste decepții şi sunt gata să pună umărul la schimbare ne face să rămânem optimişti. Înţelegem că trebuie schimbat sistemul, dar acest lucru poate fi făcut doar prin oameni şi cu oameni. Dorim să fim un partid format de jos în sus, pe principii autentic democratice, deoarece considerăm că anume aşa poate fi reabilitată ideea de democraţie în Republica Moldova. Am mers pe o cale dificilă, dar singura corectă – cea de a asigura procese democratice pe tot parcursul și de a promova în partid oameni integri, care nu sunt suspectaţi de acte de corupţie”.

De asemenea, în cadrul Congresului de constituire au fost aleși vicepreședinții PAS – Liliana Nicolaescu-Onofrei și Sergiu Musteață. Aceștia au explicat că nu au ezitat să pună umărul la mișcarea lansată cu o jumătate de an în urmă de Maia Sandu, deoarece au văzut în aceasta o șansă pentru scoaterea Moldovei din cleștele corupției și asanarea clasei politice, prin aducerea unor oameni noi, integri și cinstiți la guvernare.

„Vom construi un partid al oamenilor pentru oameni, în care membrii sunt conștienți de apartenența lor politică și responsabili față de angajamentele asumate”, a declarat Sergiu Musteață.

Liliana Nicolaescu-Onofrei a menționat: „Sunt sigură că vom avea succes. Marea echipă a partidului PAS dispune de toate componentele pentru aceasta: oamenii, procesul și rezultatul. Oameni foarte buni, foarte bine pregătiți, proces corect, democratic și rezultate vizibile”.

Igor Grosu, ales Secretar General al PAS, a declarat că se va concentra pe construcția unor structuri teritoriale puternice, care să fie aproape de nevoile oamenilor și să facă auzită vocea lor în cadrul structurilor centrale de conducere ale noii formațiuni.

 

Photo Credit: Un PAS pentru Moldova
Photo Credit: Un PAS pentru Moldova

Potrivit lui Dan Perciun, membru al Biroului Permanent Național, „pe scena politică moldovenească a apărut în sfârșit un partid care crede cu adevărat în democrație internă, meritocrație și integritate. Modul în care a fost construit partidul, de jos în sus, participativ, a demonstrat acest lucru. Atâta timp cât PAS va rămâne fidel acestor valori, va fi o forță de neoprit, iar ceea ce s-a construit pe frică și interese financiare, inevitabil, mai devreme sau mai târziu, se va nărui”.

Delegații au adoptat Programul partidului axat pe: un sistem politic echilibrat și integru; lupta cu corupția; asigurarea independenței justiției; o economie puternică bazată pe inițiativa privată sănătoasă; modernizarea administrației publice; educație de calitate; agricultura și dezvoltarea rurală; protecția mediului și dezvoltarea durabilă; servicii de sănătate de calitate accesibile; protecție socială adecvată; politică externă și o diasporă puternică, activă și implicată în dezvoltarea țării.

 

Photo Credit: Un PAS pentru Moldova
Photo Credit: Un PAS pentru Moldova

Statutul PAS este un alt document adoptat în cadrul Congresului. Astfel, la nivel local, va exista Adunarea Generală a membrilor PAS și Biroul Permanent al Organizației Locale; la nivel teritorial (raional și al municipiilor Chișinău și Bălți), organele de conducere politică ale PAS vor fi Convenția Teritorială, Consiliul Politic Teritorial și Biroul Permanent al Organizației Teritoriale; la nivel național, organele de conducere ale PAS includ Congresul Partidului, Consiliul Politic Național și Biroul Permanent Național. De asemenea, în cadrul PAS va exista Comisia Națională de Integritate și Disciplină, formată din șapte persoane (membri de partid, dar și din afara acestuia), Comisia Națională de Audit, din care vor face parte trei membri, dar și Comisiile Sectoriale de Politici Publice. Statutul PAS prevede și posibilitatea constituirii în cadrul partidului a structurilor asociative pe categorii de vârstă, pe domenii de interese sau pe domenii profesionale.

În decursul acestei săptămâni, PAS va depune la Ministetul Justiției pachetul de acte necesare pentru înregistrarea noii formațiuni politice.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente