Eurovision este cel mai longeviv show de televiziune, cu 60 de ani de istorie în spate, fiind martorul unor schimbări majore la nivel muzical și politic. Cu câteva excepții, artiștii participanți nu devin foarte populari după competiție, dar cu siguranță, reprezentațiile deosebite ce au reușit să atragă atenția prin diversitate și non-conformism, au rămas memorabile. Revista Pitchfork a făcut un clasament al celor mai ciudate reprezentații din istorie.
Peter, Sue & Marc — „Djambo Djambo” (Elveția, 1976)
Cântecul a fost o baladă dedicată unui clovn pe nume Djambo, care visa să se întoarcă în glorie. Clovnul a însoțit trupa pe toată durata reprezentației.
LT United — „We Are the Winners” (Lituania, 2006)
Chiar dacă au „cerșit” la propriu telespectatorilor voturile lor pentru a deveni câștigători, surprinzător sau nu, aceștia nu au reușit să ia acasă trofeul mult râvnit.
Scooch — „Flying the Flag (For You)” (Anglia, 2007)
De departe cea mai „zburătoare” performanță înregistrată. Vedeți mai jos dacă concurenților le-a reușit sau nu să-și ia zborul.
Dschinghis Khan — „Dschinghis Khan” (Germania, 1979)
Nici până acum, nimeni nu a putut înțelege legătura existentă între Ginghis Han și Germania, însă concurentul german a reușit astfel să devină remarcat.
Lordi — „Hard Rock Hallelujah” (Finlanda, 2006)
Reprezentanția lui Lordi a făcut posibilă înțelegerea conexiunii dintre muzica metal și Scandinavia.
Buranovskiye Babushki (The Grannies from Buranovo) — „Party For Everybody” (Rusia, 2012)
Grupul de bunicuțe a reușit să stârnească atât simpatie cât și amuzament, mai ales că acest cântec a fost cântat într-un dialect al limbii ruse.
Verka Serduchka — „Dancing Lasha Tumbai” (Ukraina, 2007)
Cu un stil vestimentar futurist, Verka Serduchka și trupa sa au impresionat prin spectacol colorat dar și mix de limbi în piesa lor: Ucraineană, Germană, Engleză și Rusă.
Dustin the Turkey — „Irelande Douze Points” (Irlanda, 2008)
Cel mai faimos turc din Irlanda, iar cu asta am spus totul.
Cezar — „It’s My Life” (România, 2013)
Cezar a mai fost numit și „vampirul regal” în urma acestei reprezentații.
Conchita Wurst — „Rise Like a Phoenix” (Austria, 2014)
Cu siguranță, în cazul Conchitei Wurst, interpretul a fost spectacolul în sine, catalogat de către unii comentatori drept „o trecere dintre Isus șiKim Kardashian”.