CRONOGRAF invită la o școală cinematografică cu actori, regizori și producători de filme

1
Foto:Facebook/Cronograf

Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF invită cineaștii, studenții facultății de film și actorie, cercetătorii, jurnaliștii și alte persoane interesate la o școală de film cu tematică cinematografică.

Cei ce vor susține masterclassurile din cadrul acestei ediții sunt: binecunoscuta actriță Cristina Flutur (România), precum și cineaștii cu o bogată experiență în domeniu: Barak Heymann (Israel), Pavel Cuzuioc (Austria) și Andrei Dăscălescu (România).

Masterclass-urile FIFD CRONOGRAF 2016 vor avea loc pe 14, 15 și 16 mai, în sala mică a teatrului Satiricus (str. Mihai Eminescu 55). Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.

Sâmbătă, 14 mai de la 14:00 o puteți vedea și asculta pe actrița Cristina Flutur la un masterclass despre actoria de film. Cristina Flutur s-a născut la Iași. După ce studiază actoria la Cluj, joacă timp de câțiva ani pe scena Teatrului Național din Sibiu. Pentru activitatea ei în teatru i se acordă în 2010 Diploma de Excelență pentru promovarea culturii, iar în 2012 debutează în cinema cu rolul Alinei din filmul După dealuri, regizat de Cristian Mungiu. Pentru acest rol primește Palm d’Or pentru Cea Mai Bună Actriță la Festivalul de Film de la Cannes.

Poartă CRONOGRAF

Tot pe 14 mai, de la ora 16:00, regizorul și producătorul israelian, Barak Heymann va modera masterclass-ul: „Realizarea filmelor fără scenariu”. Barak Heymann semnează regia și producția unei serii de filme documentare cu un bogat palmares internațional. Documentarul său Dancing Alfonso a obținut în 2010 trofeul Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF, ediția a VIII-a. El este și producătorul faimosului documentar Mr. Gaga, prezent în această ediție, la Secțiunea Principală. La moment Barak lucrează la mai multe proiecte de film și predă cinematografia la două instituții.

Andrei Dăscălescu, autorul faimosului documentar Constantin și Elena, revine la CRONOGRAF, unde pe 15 mai, ora 14:00, va discuta despre documentarul independent. Invitatul va povesti despre experiența realizării unui documentar – de la idee la premieră și festivaluri – „o călătorie cu peripeții care poate dura ani buni, cu povești și exemple video, unele în premieră absolută”. Pe lângă o listă lungă de filme realizate, Andrei Dăscălescu este inițiatorul și coordonatorul Festivalului de Film „Filmul de Piatră” de la Piatra Neamț.

Regizorul basarabean stabilit în Austria, Pavel Cuzuioc, vine să ne împărtășească idei și soluții practice pentru promovarea filmelor pe piața cinematografică și în circuitul festivalier. Vă invităm luni, 16 mai, ora 12:00, la o discuție cu subiectul „Cariera filmului în festivaluri”. Pavel Cuzuioc studiază regia și producția de film la Academia de Film din Viena. Printre cele mai sonore titluri din filmografia sa sunt: Trois Femmes de Moldavie (2006), Doina Groparilor (2010). Cel mai recent proiect, filmul Raisa este câștigător al numeroase premii pe la diverse festivaluri internaționale.

1

Cea de-a XIII-a ediție a FIFD CRONOGRAF va avea loc în perioada 12-18 mai la Chișinău. Biletele și abonamentele la festival pot fi cumpărate on-line pe iticket.md.

FIFD CRONOGRAF este până la ora actuală cel mai complex festival de film din Republica Moldova, o ocazie unică pentru cinefilii din Chișinău să vadă documentare de calitate din întreaga lume, să discute cu autorii lor și să descopere ultimele tendințe în materie de film documentar. Festivalul CRONOGRAF a fost lansat în 2001 şi este organizat de către OWH Studio, cu susținerea partenerilor săi.

Partenerul general al celei de-a XIII-a ediții a festivalului este SDC Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente