A doua zi de Moldova ICT Summit 2016 a adunat peste 500 de persoane care au participat la prezentări, discuţii şi dezbateri privind subiecte precum protecția dreptului de acces la informație și libertatea de exprimare, protecția împotriva criminalității cibernetice, dreptul la viață privată și la protecția datelor cu caracter personal, drepturile şi libertăţile fundamentale ale utilizatorilor de Internet din Moldova.
Pericole în spațiul online
În cuvântul său de inaugurare a sesiunilor din cadrul secţiunii dedicate Drepturilor Utilizatorilor de Internet, Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor Vasile Botnari s-a referit la drepturile, libertăţile, dar şi responsabilităţilor cetăţenilor în spaţiul online: „Ca orice nouă tehnologie, Internetul poartă şi un conţinut potenţial periculos, care poate fi folosit şi în scopuri criminale. Iar noi, cei care avem un cuvânt de spus în dezvoltarea sectorului, nu putem închide ochii la „pericolele” existente în spațiul online” a menţionat Ministrul TIC. În acest sens, el subliniat: „Libertatea de exprimare, accesul la informație, protecția vieții private, echilibrul între drepturile de proprietate intelectuală și drepturile omului, siguranţa online – toate aceste subiecte vor continua să fie esențiale pentru evoluția Internetului și a modului, în care acesta este și va fi folosit”.
Cu discursuri de salut şi declaraţii la această temă au venit şi dl Jose-Luis Herrero, şeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, dl Pirkka Tapiola, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, dl Dirk Van Eeckhout, Reprezentantul Permanent al Regatului Belgiei pe lângă Consiliul Europei, dl Michael Yakushev, Vicepreședintele ICANN pentru Europa de Est.
„În opinia mea, Internetul este un spaţiu foarte important. Uniunea Europeană şi Consiliul Europei sunt gata să susţină Republica Moldova în asigurarea drepturilor omului în acest spaţiu. Suntem deschişi să purtăm un dialog şi să promovăm practicile de aplicare a drepturilor utilizatorilor de Internet” a declarat Pirkka Tapiola.
Conferința dedicată Internetului a avut ca scop promovarea ideii de platformă multi-instituțională cu privire la Internet în Republica Moldova, în vederea abordării viziunii Consiliului Europei și a Republicii Moldova cu privire la politicile în domeniul internetului, centrate pe oameni.
Strategia e-Educație
Prezentările din cadrul secţiunii TIC pentru Educaţie au adus în prim-plan Strategia e-Educație și au pus în discuție viziunea Ministerului Educației asupra utilizării în educație a celor mai noi instrumente și inovative tehnologii. Participanţii au avut posibilitatea să cunoască cele mai recente proiecte şi tendinţe în ceea ce priveşte modernizarea procesului educaţional prin valorificarea oportunităţilor tehnnologice. Alte subiecte discutate în cadrul acestei secțiuni au vizat intervenţiile în vederea racordării procesului de pregărire a speciliştilor TIC la necesităţile industriei şi reducerii deficitului resurse umane care se confruntă în prezent sectorul TIC. De asemenea, au fost prezentate instrumentele pe care pot să le utilizeze universitățile pentru o gestionare mai eficientă și fluentă a proceselor educaționale, în baza exemplelor de succes internaţionale.
Specialiștii în domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor interesaţi într-o dezvoltare continuă şi comunicare cu colegii din domeniu, au participat la secțiunea TIC pentru Profesioniști / ICT4Professionals. În cadrul sesiunilor au fost prezentate tehnici, practici și metodologii de ultimă oră, cele mai recente tendinţe, tehnologii şi instrumente care pot utilizate de către specialiştii IT.
Ediţia a VII-a Moldova ICT Summit este organizată de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC sub patronajul Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, în parteneriat cu Proiectul de Competitivitate al USAID, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, Consiliul Europei, Novateca, Ministerul Educaţiei, Microsoft, Orange, MUK, Endava, DAAC System Integrator, Intel, Tekwill și alți parteneri și sponsori.