Moldova ICT Summit 2016: Recomandările de îmbunătățire a ecosistemului antreprenorial pentru sectorul IT

ict1
Foto:Moldova ICT Summit

La data de 27 aprile a avut loc deschiderea Moldova ICT Summit 2016, evenimentul anului în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Toate temele discutate în cadrul celor trei secţiuni desfășurate pe parcursul primei zile au avut drept obiectiv principal consolidarea sectorului TIC din Moldova pentru dezvoltarea unei economii bazate pe tehnologii și cunoștințe.

Unul dintre subiectele centrale în cadrul Moldova ICT Summit 2016 fost crearea mediului favorabil pentru dezvoltarea antreprenoriatului tehnologic. Autoritățile din RM au întreprins pași concreți, precum Legea privind Parcurile IT, care vine să simplifice administrarea afacerilor și să le reducă povara fiscală. Experţii apreciază progresele înregistrate şi încurajează autorităţile din Moldova să vină în continuare cu îmbunătățiri în acest sector, și anume crearea unei agenții care ar servi drept punct central pentru coordonarea eforturilor tututor actorilor implicați, StartUp Moldova.

În cadrul sesiunii oficiale de deschidere Moldova ICT Summit 2016 a fost exprimată opinia celor 20 de experți internaționali invitați din 16 țări, care fac parte din grupul „The Changers Challenge” – liderii comunităților de startup-uri.

 

Moldova ICT Summit
Moldova ICT Summit

Acest grup s-a reunit în perioada 23-24 aprilie în Republica Moldova pentru a face schimb de experiență, pentru a generaliza practicile de succes din țărilor lor, dar și pentru a le adapta la situația din țara noastră în ce privește dezvoltarea startup-urilor IT. Reuniunea a fost organizată de către Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, care se implică activ în dezvoltarea ecosistemului antreprenorial pentru sectorul IT din Moldova.

Printre recomandările experților internaționali către autoritățile din RM se numără:

  • Educația și promovarea antreprenoriatului, dar și a programelor de dezvoltare (crearea unor incubatoare de creare a startup-urilor durabile și promovarea educației antreprenoriale de la vârste fragede);
  • Deschiderea pentru dialog mai eficient între autorități și comunitate, dar și crearea unor puncte de informare pentru startup-uri;
  • Simplificarea înregistrării și administrării afacerii, dar și taxe și reglementări mai favorabile, servicii și consultații pentru antreprenori străini;
  • Acces ușor la finanțare, precum și acces la mentori care să împărtășească experiența și cunoștințele proprii, dar și asigurarea de capital propriu prin crowdfunding;
  • „Startup Visa” (import de talente) – elaborarea şi implementarea unor reglementări care să încurajeze antreprenorii de peste hotarele țării să-și deschisă startup-uri în RM.
Moldova ICT Summit
Moldova ICT Summit

Mai mult, cei 11 speakeri din țări precum Chile, Ucraina, Bulgaria, Belarus, Macedonia, Polonia, Lituania și Azerbaidjan au continuat să împătașească experiența din țările lor în ce privește dezvoltarea ecosistemului pentru startup-uri, importanța accesului la finanțare, dar și motivațiile unui tânăr antreprenor. În cadrul primei zile a evenimentului Moldova ICT Summit 2016 au fost abordate și alte subiecte, precum: tendinţele globale, dar și de nivel național, în domeniul integrării TIC pentru susţinerea economiei digitale şi valorificării oportunităţilor tehnologice, trenduri în dezvoltarea tehnologiilor ultramoderne, soluții actuale şi platforme în domeniul infrastructurii convergente, cloud computing, utilizarea soluțiilor și infrastructurii IT pentru dezvoltarea afacerii.

Ediţia a VII-a Moldova ICT Summit este organizată de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, sub patronajul Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, în parteneriat cu Proiectul de Competitivitate al USAID, Agenția de Dezvoltare Austriacă, Coansiliul Europei, Microsoft, Orange, MUK, Endava, DAAC System Integrator, Intel, Tekwill și alți parteneri și sponsori. Parteneri media ai evenimentului: AGORA, Allmoldova, Diez, Moldova 1, NewsMaker, Privesc.eu, Publika TV, Revista Economică „Logos Press” și Unimedia.

Moldova ICT Summit
Moldova ICT Summit

Despre domeniul IT în Moldova

Industria IT în Republica Moldova are un ritm rapid de dezvoltare și a înregistrat o creștere de 20 de ori a exporturilor de servicii IT în ultimii 10 ani. Având capacitatea de a influența pozitiv asupra stării economice generale a Moldovei, IT-ul este plasat în topul priorităților de competitivitate ale țării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente