Peste 600 de persoane au participat în prima zi a Moldova ICT Summit 2016

89e2f557-8cfd-4e76-99b7-9274da769d2d

Peste 600 de persoane au participat în prima zi a Moldova ICT Summit 2016, care și-a început lucrările astăzi, 27 aprilie, la Chișinău. Evenimentul a întrunit reprezentanți ai Guvernului, instituțiilor internaționale, partenerilor de dezvoltare şi, ai mediului de afaceri, experţi, investitori, profesioniști TIC.

 

Startul Moldova ICT Summit 2016 a fost dat de ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile Botnari, care a făcut o radiografie a sectorului TIC din Moldova, prezentând realizările de până acum, provocările și obiectivele pentru viitor.

Referindu-se la necesităţile sectorului TIC al ţării şi la direcţiile prioritare de dezvoltare, ministrul TIC Vasile Botnari a menţionat în discursul său: „Transferul tehnologic și de know-how, crearea mediului favorabil dezvoltării startup-urilor, susținerea inovațiilor, dezvoltarea de produse şi servicii proprii, conectarea la tehnologii moderne și ultramoderne – sunt obiectivele asumate pentru următorii ani pentru dezvoltarea sectorului TIC. Este necesar să ne preocupăm de dezvoltarea în pas cu noile tendințe tehnologice, pentru a face față concurenței regionale și globale. Încurajăm companiile locale să nu se autolimiteze, dar să fie deschise pentru discipline conexe între IT și alte domenii. în ultimele două luni, au fost realizați pași importanți, chiar revoluționari, care vin să impulsioneze dezvoltarea sectorului TIC din Moldova, prin adoptarea de către Parlament a două legi extrem de așteptate de sector – privind utilizarea partajată a infrastructurii de comunicaţii electronice și cu privire la Parcurile IT.”

678dc78f-262d-48b8-a5f3-baa4b686bd99

Prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip a avut cu un mesaj de încurajare pentru sector: „Dezvoltarea economică a Republicii Moldova are o legătură directă şi foarte strânsă cu domeniul tehnologiei informaţiei. Trebuie să recunoaștem că tehnologia informaţiei este cel mai recent element ce contribuie cel mai eficient în lupta cu corupţia. Astfel, vom utiliza în fiecare sector al ţării şi în fiecare domeniu al vieţii acest instrument care se numeşte tehnologia informaţiei.” Oficialul a mai subliniat că cele mai importante resurse ale Moldovei sunt oamenii și cunoșințele acestora, de aceea este absolut necesar să avem parte de cadre profesioniste în domeniul TIC.

Președintele Asociației Naţionale a Companiilor din domeniul TIC (ATIC) Veaceslav Cunev s-a referit la importanța inovațiilor în viaţa unei ţări şi la viteza cu care se dezvoltă lucrurile. În acest context a venit cu următorul îndemn: „În ziua de azi noi nu avem limite, noi avem tehnologii, internetul află şi face absolut totul pentru noi, iar limitele le avem doar în mintea noastră. Haideţi să scăpăm de aceste limite şi să luăm următoarea decizie: Noi putem realiza acest lucru, aceasta este în puterile noastre şi noi avem totul la dispoziția noastră în acest sens! Dacă noi înşine vom începe să credem în aceste puteri, credeți-mă că peste un an ţara noastră va deveni de nerecunoscut.”

În prima zi a evenimentului Moldova ICT Summit 2016, discuțiile, prezentările și dezbaterile au fost organizate în cadrul a trei secțiuni: ICT4Development, ICT Startups, ICT4Business.

În cea de-a doua zi, 28 aprilie, Moldova ICT Summit 2016 îşi va începe lucrările la ora 9.00 cu o sesiune dedicată protecției dreptului de acces la informație și libertatea de exprimare, protecția împotriva criminalității cibernetice, dreptul la viață privată și la protecția datelor cu caracter personal. Sesiunea va fi organizată de Ministerul TIC cu contribuția Consiliului Europei, ICANN, Institutului pentru o Guvernare Deschisă și alți parteneri.

În deschiderea sesiunii cu mesaje vor veni dl Vasile Botnari, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, dl José-Luis Herrero, şeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, dl Pirkka Tapiola, ambasadorul UE în Republica Moldova şi dl Dirk Van Eeckhout, reprezentantul Permanent al Regatului Belgiei în Consiliul Europei.

Concomitent, va avea loc şi deschiderea oficială a secţiunii dedicate domeniului educaţiei din Republica Moldova. În sesiunea de inaugurare vor veni cu mesaje de salut dna Corina Fusu, ministrul Educaţiei Republicii Moldova şi dl Gerhard Schaumberger, şef al Biroului Agenției Austriece pentru Dezvoltare.

***

Ediţia a VII-a Moldova ICT Summit este organizată de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC sub patronajul Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, în parteneriat cu Proiectul de Competitivitate al USAID, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, Consiliul Europei, Novateca, Ministerul Educaţiei, Microsoft, Orange, MUK, Endava, DAAC System Integrator, Intel, Tekwill și alți parteneri și sponsori.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente