Etapa națională a Technovation Challenge și-a desemnat echipa câștigătoare. Trei liceene din Chișinău au acces astfel în semifinalele competiției internaționale. Indiferent dacă vor fi sau nu desemnate finaliste, datorită suportului financiar al sponsorilor locali, fetele vor beneficia de trainingurile ținute în luna iulie în California.
La etapa națională a Technovation Challenge Moldova s-au înscris inițial 17 echipe. În finală au rămas doar 9, care astăzi au luptat pentru a putea accede în semifinalele concursului internațional.
Technovation este un concurs de tehnologii pentru tinerele femei din toată lumea. Programul se desfășoară pe o perioadă de trei luni și include 50 de ore de lucru. În acest timp, echipele de tinere lucrează împreună pentru a crea și a dezvolta aplicații pe care le prezintă ulterior investitorilor. Fete cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani participă la competiția celui mai bun proiect la nivel local și apoi la nivel global. Timp de trei luni, cu ajutorul mentorilor, fetele învață să dezvolte aplicații mobile și să elaboreze un plan de afaceri pentru a soluționa o problemă concretă din comunitatea lor.
Sarah Hoi, ambasador național Technovation Challenge Moldova, voluntar Corpul Păcii: „Este prima oară când Moldova organizează o competiție națională pentru a trimite o echipă în semifinale la etapa internațională. Semifinalele se desfășoară online, în urma cărora sunt selectate 10 echipe pentru etapa finală. Acum, echipei câștigătoare îi rămâne să aștepte să vadă dacă va fi selectată pentru finale, iar apoi va trebui să se pregătească bine pentru finale. Datorită sponsorilor noștri: Girls Go IT, Un Women Moldova, Sun Communication și TechWill, echipa câștigătoare va putea participa la trainingurile ce se vor desfășura în California, având posibilitatea să învețe și să interacționeze cu ceilalți participanți”.
Diana Marusic, Sanda Nicolaev, Livia Chirica sunt membrele echipe Hand Made Goods Moldova, care sunt oficial semifinalistele competiției internaționale Technovation Challenge.
Sanda: „Lucrăm la idee din septembrie și am identificat acestă problemă pe care am decis să o transformăm într-un proiect de antreprenoriat social. Avem persoane cu dizabilități pasionate de arta handmade care au produse bune, dar nu au posibilitatea de a le vinde. Astfel ne-a venit ideea de a face această aplicație, ce lucrează ca un online shop și prin intermediul căreia utilizatorii își deschid un cont prin care pot posta aceste produse handmade confecționate de persoane cu dizabilități și pe care ulterior le pot vinde”.
Prezentarea echipei o vedeți mai jos:
Peste câteva săptămâni, fetele vor afla dacă se află în top 10 finaliste. Etapa din California se desfășoară în perioada 10-14 iulie.
În anul 2014, o echipă de fete din satul Ștefănești a ajuns în semifinale și apoi la etapa globală a competiției Technovation Challenge, care a avut loc în California. Provocarea a fost de a crea o aplicație pentru a rezolva o problemă comunitară. Ele au prezentat proiectul lor Apă Pură de verificare a calității apei potabile și au câștigat competiția mondială și 10.000 de dolari pentru realizarea proiectului lor.