Până în 2025 Orheiul Vechi se vrea a fi una din cele mai importante atracții turistice din Estul Europei

alinaorheiul
Foto:Dinu Bubulici

Joi, 21 aprilie a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Culturii, Agenția Turismului și Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova privind asistența oferită în vederea susținerii dezvoltării și promovării Rezervației cultural-naturală „Orheiul Vechi” ca destinație turistică în perioada 2016-2017.

Ce prevede acest Memorandum

Obiectivul general al Memorandumului este oferirea asistenței în vederea susținerii dezvoltării Rezervației cultural-naturală „Orheiul Vechi” și promovarea acesteia ca destinație turistică în perioada 2016-2017.

Printre acțiunile ce urmează să fie implementate se regăsesc:

#1. Elaborarea planului de amenajare a teritoriului Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” și a zonei de protecție cu Regulamentul de zonare funcțională internă pentru terenuri cu bunuri de patrimoniu cultural și pentru localitățile din componența Rezervației.

#2. Elaborarea Strategiei privind dezvoltarea turismului în Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” pentru anii 2016-2025, care prevede, printre altele: 

– elaborarea și promovarea unui nou concept de amplasare a semnelor rutiere și indicatoarelor în zona Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, inclusiv, în satele Trebujeni, Butuceni și Morovaia, pornind de la prioritatea asigurării protejării peisajului și a obiectelor de patrimoniu cultural și natural;

– elaborarea și instalarea panourilor informaționale la obiectele de patrimoniu cultural din cadrul Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”.

Balerine la Orheiul Vechi PC: Victor Garștea Model: Mashka Vidiulina
Balerine la Orheiul Vechi PC: Victor Garștea Model: Mashka Vidiulina

#3. Îmbunătățirea promovării Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi” ca destinație turistică

– sporirea prezenței în mediul online a Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, inclusiv prin elaborarea unei pagini web dedicate, precum și elaborarea materialelor promoționale, a unui ghid turistic virtual ș.a.;

– susținerea acţiunilor de îmbunătățire a serviciilor turistice în zona Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”;

– acordarea asistenței tehnice și financiare pensiunilor rurale și centrelor meșteșugărești din zonă prin intermediul Programului de granturi pentru diversificarea produselor turistice oferite, precum și îmbunătățirea facilităților și calității acestora. Acestea vor fi selectate în cadrul unui proces competitiv și conform regulamentelor și procedurilor USAID. Deja pentru un buget total de 100.000 dolari au aplicat 6 pensiuni din Butuceni și Trebujeni.

PC: Facebook/Gustar - ethno music festival
PC: Facebook/Gustar – ethno music festival

#4. Promovarea unor evenimente culturale și desfășurarea unor activități (sărbători tradiționale, muzică populară, muzică clasică).

În cadrul evenimentului ministrul Culturii, Monica Babuc, a reiterat importanța dezvoltării și valorificării Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, în contextul acțiunilor întreprinse de Ministerul Culturii în ultimii ani pentru promovarea sit-ului arheologic în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Oficialul a mulțumit partenerilor pentru implicare și colaborare în elaborarea unui proiect comun care va sta la baza complexului de acțiuni ce vor contribui la consolidarea integrității și autenticității Peisajului arheologic „Orheiul Vechi”.

La rândul său, directorul USAID Moldova, Thomas Rhodes, a menționat că acțiunile întreprinse împreună cu partenerii vor contribui la dezvoltarea regiunii ca fiind un obiectiv turistic sustenabil, fapt care va plasa Republica Moldova pe harta destinațiilor turistice mondiale și va avea efecte pozitive asupra economiei țării. De asemenea, Thomas Rhodes, a oferit echipei #diez mai multe exemple de implementare a unor proiecte similare atât în regiune, cât și în lume.

Exemple de succes ale unor proiecte similare

În Balcani, în țări ca Albania, Serbia Macedonia și Kosovo, USAID  investește pentru a avea Tururi de Aventură. De asemenea este un proiect de turism în Armenia. În Liban s-a creat un traseu de munte unde turiștii îl pot parcurge și să se bucure de frumusețile țării.

 

PC: www.lebanontrail.org
În Liban PC: www.lebanontrail.org

De asemenea, proiecte ca acesta de la Orheiul Vechi, a ajutat Insulele Galapagos să-și obțină statutul de sit al Patriomoniului UNESCO și în același timp să fie sustenabil economic.

Mai jos vedeți video de promovare a Turului de Aventură din Macedonia

Implicarea USAID

Începând cu anul 2013, cu sprijinul proiectului USAID CEED II și în prezent – prin Proiectul de competitivitate al USAID Moldova, au fost realizați pași importanți pentru brandingul, poziționarea și promovarea Republicii Moldova drept o nouă destinație turistică, fiind definită și oferta turistică a țării. Pentru a spori atractivitatea Moldovei din punct de vedere istoric, cultural și gastronomic, precum și pentru a valorifica tradițiile milenare în vinificație, turismul vinicol a fost identificat ca fiind produsul turistic cu cel mai mare potențial de creștere.

Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova a adoptat o abordare complexă a domeniului, care se concentrează asupra următoarelor aspecte: promovarea Moldovei ca destinație turistică pe piețele-cheie (campanii, expoziții, branding de țară cu Pomul Vieții și Vinul Moldovei, promovare în presa internațională etc.); modernizarea serviciilor turistice (vinării, pensiuni rurale, artizani etc.); dezvoltarea de noi produse turistice (tururi vinicole și gastronomice, drumeții, ciclism, MICE); îmbunătățirea forței de muncă a sectorului (cunoștințe despre produse, serviciul clienți etc.); creșterea calității furnizorilor de servicii turistice; asigurarea unui cadru legal favorabil pentru turismul intern; elaborarea unei politici de turism și a unei strategii în comun cu Organizația Mondială a Turismului.

 

PC: Dinu Bubulici
PC: Dinu Bubulici

Orheiul vechi în lista Patrimoniului UNESCO

Orheiul Vechi a devenit cartea de vizită a turismului rural din Moldova, fiind cea mai popular destinație pentru turiștii străini alături de vinării. Datele statistice arată că actualmente, peste 2000 turisti, din țara și de peste hotare vizitează lunar Orheiul Vechi, iar în perioada de vară numărul vizitatorilor ajunge până la 3000.

În conformitate cu obiectivele stabilite în Strategie, în anul 2015, Ministerul Culturii a elaborat și înaintat dosarul de nominalizare a Peisajului Arheologic „Orheiul Vechi” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, decizia respectivă a forului internațional fiind preconizată pentru anul 2017. În scopul evaluării sit-ului din perspectiva integrității și autenticității, o misiune a Consiliului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS) urmează să aibă loc în Republica Moldova în următoarele luni. După trecerea acestei etape, în iunie 2017 dosarul va fi examinat de către Comitetul Interguvernamental pentru protejarea Patrimoniului Mondial UNESCO, în scopul luării deciziei finale privind includerea Peisajului Arheologic “Orheiul Vechi” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente