Ziua internațională a romilor. Cunoaște câțiva dintre cei mai activi tineri de această etnie

page
Foto:colaj #diez

În fiecare an, pe data de 8 aprilie este marcată Ziua internațională a romilor. Originea acesteia datează din 1971, când la Londra a avut loc primul congres internațional al romilor. În Republica Moldova, această zi a fost celebrată prima dată în anul 2000.

Conform datelor neoficiale ale asociaţiilor acestei minorităţi etnice, în țara noastră, există o comunitate de circa 200.000 de romi. Potrivit președintelui Uniunii Tinerilor Romi din Republica Moldova „Tarnă Rom”, Marin Alla, 60% dintre copiii romi nu sunt școlarizați. În instituțiile de învățământ superior din Chișinău, din anul 2003 până la momentul actual, au fost înregistrați peste 130 de studenți, majoritatea dintre ei înscriindu-se la Drept, Asistență socială, Medicină, Limbi străine.

Mai multe detalii privind școlarizara copiilor de etnie romă în țara noastră, dar și a tinerilor înregistrați la instituțiile de învățământ superior din Chișinău, ne-a oferit Marin Alla, președintele Uniunii Tinerilor Romi din Republica Moldova „Tarnă Rom”.

11988472_503828779786811_3090880316242650414_nÎn mare parte, neșcolarizarea nu este din cauza copiilor, ci a dascălilor, numărul acestora și nivelul de pregătire fiind foarte redus. De exemplu, în comunitatea romilor din Schinoasa avem un profesor fără studii.

Sunt întâlnite multe cazuri de discriminare a copiilor romi, mai ales în instituțiile de învățământ primar sau gimnazial. La etapa universitară, cazuri sunt mai puține, iar asta pentru că atât profesorii, cât și studenții sunt mai informați în ceea ce privește discriminarea și când ar trebui să intervenim.

Uniunea Tinerilor Romi din Republica Moldova „Tărnă Rom” este organizația care a contribuit direct la modificarea și aprobarea noului Cod al Educației, totodată a recomandat includerea programului prelungit pentru toți copiii vulnerabili. Cu părere de rău însă, Guvernul Republicii Moldova și cabinetul Primului Ministru de atunci nu și-au asumat responsabilitatea de a găsi resurse financiare pentru ajustarea programului.

Mă bucur că în Republica Moldova etnia romă a înțeles care este diferența dintre țigan și rom, datorită faptului că în 1961 la Londra a fost aprobată Ziua Internațională a Romilor. Actualmente, este posibil ca Organizația Națiunilor Unite să includă și termenul de naționalitate romă.”
#diez a vorbit cu câțiva dintre cei mai activi tineri de etnie romă din țara noastră.

Natalia Duminică

11894998_1022173307806633_8086884389477291467_o„Am studiat Științe Economice la Universitatea de Stat din Moldova. Economia a fost subiectul pe care știam că îl voi studia încă din clasa a IX-a. Anii de studenție au fost cam plictisitori, mă rog, statistică, legi economice fundamentale, inflație, deflație, nimic interesant. Fiind deja în anul III de facultate, am simțit că de fapt economia nu este domeniul în care mă regăsesc.

Am avut multe situații de discriminare și am fost marginalizată în timpul anilor de școală (familia noastră fiind singura familie de romi din localitate). La facultate, colegii nu cunoșteau apartenența mea etnică, deci nu am fost supusă riscului de a fi discriminată și exclusă, doar că mă simțeam absolut neconfortabil când colegii sau profesorii făceau glume rasiste.

Imediat după ce am absolvit, m-am angajat la Centrul Național al Romilor, unde am început să descopăr drepturile acestora. Dintotdeauna mi-am dorit să ajut comunitatea mea cu ceva, iar în cadrul organizației am avut posibilitatea să lupt și să promovez drepturile romilor, ceea ce fac, de fapt, în prezent.

Acum activez în cadrul Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului, pe poziția de Consultant pe documentarea cazurilor de discriminare. De asemenea, mă implic în diverse activități ce țin de drepturile romilor în cadrul Centrului Național al Romilor. Deci, aș putea spune că profesia mea este de activist pentru Drepturile Omului.

Multe stereotipuri despre romi nu sunt bazate pe adevăr. Mă irită când aceștia sunt considerați ca fiind leneși și criminali sau când femeilor rome li se aplică eticheta de ghicitoare și dansatoare. Sunt o persoană de etnie romă și nu mă încadrez în nicio categorie menționată mai sus.

În fiecare an sărbătoresc Ziua Romilor fiind în proces de lucru. Particip la organizarea diferitelor evenimente care vin să combată stereotipurile și prejudecățile despre romi, precum și să promoveze o imagine pozitivă a acestora în societate. Sărbătoresc după lucru, de obicei cu prietenii sau colegii romi.”

Andriano Marian

10850062_434776193376277_4678047714171705586_n (1)„După absolvirea gimnaziului am început studiile la colegiul de muzică „Ștefan Neaga”, unde am avut marele noroc să o am ca profesoară pe doamna Tatiana Lupan, care mi-a luminat gândirea și m-a ajutat să-mi concep visurile profesionale de mai departe. Au urmat șase ani frumoși în România, unde am fost student la disciplina dirijat orchestră simfonică la Cluj-Napoca (licență) și București (masterat), respectiv la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și Universitatea Naționala de Muzică din București.

Datorită experienței din România, am învățat foarte multe de la profesori și am întâlnit oameni extraordinari cu care și în prezent realizez proiecte culturale. Actualmente, sunt directorul artistic al Asociației Muzical-Corale din Moldova și, în același timp, dezvolt proiectul meu de suflet Chișinău Youth Orchestra, pe care l-am și inițiat.

În ceea ce ține etnia mea, nu m-am simțit niciodată marginalizat. Poate au fost unele supărări în copilărie, în rest, m-am bucurat de mulți oameni frumoși lângă mine, care m-au respectat pentru ceea ce sunt. Etnia mea a avut doar influențe pozitive, deoarece am beneficiat de burse, ateliere de lucru și am întâlnit persoane de elită din diverse domenii din afara țării, reprezentanți ai comunității rome.

Orice stereotip despre romi, într-o măsură sau alta, este un exemplu regretabil de subiectivism și necunoștință de cauză, este o lipsă de dorința de a cunoaște lucrurile așa cum sunt ele în realitate. Eu întotdeauna am spus că este importantă calitatea umană, astfel, dacă o persoană are un stereotip față de o etnie sau un grup de oameni, aceste trăsături umane pot fi întâlnite la orice persoană, indiferent din ce grup etnic sau naționalitate face parte.

Provin dintr-o familie ce are diverse rădăcini etnice: moldoveni, români, ruși și romi, iar când sunt celebrate aceste zile, noi suntem mai mult cu gândul și cu speranța că lumea se va iubi și împăca sub umbrela toleranței și respectării umane reciproce.”

Tatiana Caldarari

10418848_1012511095473252_1406283767196609919_n1

 

„Eu sunt de etnie romă, hotărâtă să lupt împotriva stereotipurilor etnice, de gen, de orientare sexuală, naționalitate, religie, legate de hobby-uri, profesionale. Am urmat drumul pe temelia unui vis al mamei, absolvind Științele Economice. Anii de studenție… cu adevărat cei mai frumoși ani!

Îmi amintesc cum în prima lună de facultate mă întrebau colegii sau cunoscuții: „Cine sunt romii?”. Originea și cauzele migrației au rămas mult timp necunoscute, fapt ce a dus la multe speculații, iar mai apoi la prejudecăți și stereotipuri. Niciodată nu prea aveam timp să dezbat în amănunt problemele culturale. Astfel, voluntariatul a devenit parte din viața mea. Alianța Studenților din Moldova m-a încurajat să susţin mişcarea și cultura studenţească.

Nu m-am simțit niciodată marginalizată de colegii mei, dar mă gândeam: „Oare de ce m-am născut romă și nu…? Preferam, atunci, să mă uit în grădina vecinului, fără să realizez că, de fapt, eu proveneam dintr-o familie bună, de oameni gospodari, care toată viața au muncit. Regretul ținea de faptul că am fost prinsă și eu, cândva, în plasa generalizărilor, până să îmi dau seama că binele sau răul îl facem noi ca oameni, fără a fi influențați de etnie. Abia atunci când am realizat câte motive am pentru care să fiu mulțumită, am putut să mă mândresc și să mă bucur din plin de originile mele.

În prezent, sunt o persoana hiperactivă și agitată ca și cum aș fi mereu pe fugă, implicată constant în educație nonformală. Acum fac stagiere în Israel. De asemenea, am ales o serie de activități pe care urmează să le fac în viitorul apropiat pentru o școală de vară pe împuternicirea tinerelor rome în Moldova. În plan profesional nu am avut tangențe directe cu etnia mea, însa întotdeauna m-am implicat în activități sociale pentru cauza romilor, deoarece îmi pasă.

În familia mea sărbătorim cultura,  limba și tezaurul care s-a păstrat în ciuda faptului că romii, timp de câteva secole, au fost supuși discriminării, holocaustului și excluderii sociale. De asemenea, ziua de 8 aprilie este și un prilej de a atrage atenția publică asupra problemelor majore cu care se confruntă romii.”

 

Radu Marian

12512469_10209198938398959_2450924703171586682_n„De mic copil comunic nemijlocit cu semenii mei non-romi. Niciodată n-am avut probleme de integrare, pentru că sunt destul de comunicativ și deschis. Eu am fost educat într-un mod liberal. Pentru mine, aspectul etnic în interacțiunea cu alți oameni a fost mai puțin important, deși sunt mai mult decât conștient de discriminarea la care sunt supuși alți tineri romi.

Privind activitățile mele în momentul actual, sunt consultant în comunicare la Centrul Analitic Independent Expert-Grup, iar în paralel sunt director de marketing la Chișinău Youth Orchestra și membru al comunității Tinerilor Tehnocrați.

Eu pun calitățile umane înaintea aspectelor ce țin de naționalitate, etnie, atât când mă gândesc la mine însumi, cât și când interacționez cu alți oameni. În același timp, fiind de etnie romă, am învățat să am mult mai multă empatie față de alți oameni, să încerc să-i înțeleg și să nu-i judec după aparențe, așa cum o fac alții față de romi sau față de ale persoane din grupuri sociale discriminate. În rest, urmăresc ca lucrurile pe care le fac în viața asta să aibă o însemnătate, un scop mai extins, încerc să-mi pun în valoare calitatea mea de cetățean.

Oamenii sunt diferiți, există oameni buni și oameni răi în fiecare etnie, naționalitate etc. Este fundamental greșit să judecăm, discriminăm, blamăm un om după culoarea pielii sale, etnie, naționalitate, religie, orientare sexuală sau condiție fizică. Ceea ce contează în primul rând sunt calitățile umane ale respectivului om.

În familie nu sărbătorim Ziua Internațională a Romilor, întrucât familia este diversă din punct de vedere etnic. Însă astăzi, 8 aprilie, cu siguranță voi merge la expoziția organizată cu ocazia acestei zile și o să reascult Imnul Internațional al Romilor, interpretat și prelucrat de orchestra fratelui meu – Chișinău Youth Orchestra.”

Cu ocazia Zilei internaționale a romilor, la Chișinău sunt organizate diverse evenimente. Reprezentanții Coaliţiei Vocea Romilor și cei de la Biroul Relaţiilor Interetnice vor participa la ceremonia de depunere de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Capitală, iar la ora 11.00, în incinta Casei Naţionalităţilor va fi vernisată expoziţia de fotografii, cu genericul „Liderii romi: trecut, prezent şi viitor” şi degustarea bucatelor tradiţionale ale romilor. În timp ce vor învăța mai multe despre cultura și problemele care afectează comunitatea, oaspeții vor putea degusta din bucătăria romani. Va fi un program scurt, cu remarci de la Ambasada SUA și alți oaspeți.

Manifestațiile vor continua şi în următoarele zile şi includ evenimente de promovare a valorilor culturale și limba romani, dar şi evocarea multiplelor probleme din viaţa romilor pe dimensiunile integrării sociale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente