Pe 7 aprilie a avut loc lansarea expoziției personale de tapiserie în cadrul centrului expozițional Contantin Brâncuși din Chișinău. Vernisarea a marcat debutul artistei Irina Burlaca, „Ecou Ornamental” fiind prima sa expunere publică a țesăturilor tradiționale moldovenești.
Tematica lucrărilor prezintă motive arhaice, trimiteri la cultura și tradițiile populare. Tapiseriile au avut menirea de a reînvia vechile datini strămoșești, cât și de a induce vizitatorii în starea de nostalgie după satul natal, tinerețe, copilărie. Artista însăși a pășit în lumea artei plastice din fragedă copilărie, urmând ulterior faculatea de Arte Plastice și Design la UPS „Ion Creangă”.
„Arta tapiseriei am descoperit-o pe băncile facultății, care era într-o formă mai autentică. Imboldul care m-a inspirat să creez aceste lucrări a fost probabil târgul național al covorului, unde s-a produs o explozie de idei în mintea mea la vederea covoarelor extrem de bogate atât cromatic, cât și ornamental. Prin intermediul acestor țesuturi aș vrea în primul rând să împrospătez memoria oamenilor vizavi de faptul că avem un patrimoniu cultural extrem de valoros. Ca sursă de inspirație a servit covorul tradițional basarabean, căruia am încercat să-i dau un suflu modern prin intermediul combinării mai multor materiale ca ceramică, lemn, fir metalic, lână, lut, fir sintetic, diptic și triptic”, menționează artista.
La întrebarea ce le-a impresionat cel mai mult, persoanele prezente la eveniment au împărtășit pentru #diez:
„Mi-a plăcut foarte mult tehnica de lucru. Este ceva nou, specific, original, neobișnuit. Țesuturile mi-au inspirat sufluri folclorice, sentimente naționale”, a relatat Artur.
„Coloristica, grafica design-ului, decorul, detaliile mici… Lucrările mi-au adus aminte de baștină, de natură, de câmpiile noastre. Am simțit doar sentimente pozitive, dorul de casă, dragoste față de plai natal”, a răspuns Tatiana.
Evenimentul a fost creat în parteneriat cu Ministerul Culturii și Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Expoziția găzduiește 45 de lucrări efectuate în aproximativ cinci ani. Aceasta poate fi vizitată până pe data de 24 aprilie în cadrul centrului expozițional „Constantin Brâncuși”.