Cum să te comporți când ești tratat nerespectuos într-un local sau de către taximetrist

1
Foto:bzi.ro

Zi de zi apelăm la diferite servicii ale agenților privați și avem așteptarea ca acestea să fie prestate la o calitate pe măsura banilor achitați. Asta ar fi într-o lume ideală, unde clientul este respectat. Realitățile demonstrează că în Republica Moldova clientul, nu întotdeauna, este tratat cu respect. Cu siguranță ați auzit fraze de la vânzătorii din magazin: „Dar Dvs. aveți suficienți bani să cumpărați această rochie?”,sau atunci când ați intrat în fugă într-o cafenea să pierdeți timpul până la o altă întâlnire: „Doar atât aveți de comandat, o cafea?”, sau când ajungeți la destinație șoferul de taxi vă reproșează: „50 de lei? Nu aveți mai mărunți? Dacă nu aveți alergați la magazinul de după colț și schimbați!”.

Exemple de acest fel sunt nenumărate. Dvs., ca și client care achită bani pentru un anumit serviciu, trebuie să știți cum reacționați la un asemenea comportament lipsit de respect. În acest sens site-ul bizlaw.md, primul portal al avocaturii de afaceri, ne ajută  cu o serie de recomandări cum am putea să facem față situațiilor similare.

Cum să te comporți când ești tratat urât în magazin sau local

Photo Credit. catavencii.ro
Photo Credit. catavencii.ro

Este important să știți că Dvs. sunteți consumator, iar pentru a vă proteja drepturile trebuie să faceți cunoștință cu Legea privind protecția consumatorilor. Această lege obligă toți agenții economici care prestează anumite servicii sau vând anumite bunuri să posede așa numitele Condici de reclamații sau Registre de reclamații. Astfel, odată ce Dvs. considerați că un vânzător sau chelner nu a manifestat un comportament respectuos, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să solicitați acest Registru de reclamații în care să completați toate rubricile goale.

Atunci când veți solicita acest Registru, vă veți întâlni cu reacții de genul: „Registrul e la contabilul companiei și acesta nu este la moment pe loc”, „Registrul nu mai are pagini disponibile” sau „Nu avem Registru de reclamații, dar puteți discuta cu administratorul”. În acest context, este important să cunoașteți că, în conformitatea cu legea sus menționată, vânzătorii/prestatorii de servicii sunt obligați să dețină Registrul de reclamații într-un loc vizibil la care să aibă acces consumatorii. Scoaterea Registrului din incinta unității (localului respectiv) este strict interzisă. Mai mult ca atât, vânzătorii şi prestatorii de servicii, vinovaţi de încălcarea modului stabilit de ţinere a Registrului de reclamaţii, precum şi de refuzul de a-l prezenta la prima cerere a consumatorului, care a prezentat bonul de casă sau alt document ce confirmă actul de cumpărare sau serviciul prestat, sunt traşi la răspundere administrativă, în condiţiile legii.

Cum să te comporți atunci când ești tratat urât în taxi

Photo Credit: nellsdish.com
Photo Credit: nellsdish.com

În cazul în care ați apelat la un serviciu de taxi, Registrul de reclamații ar trebui să se afle la sediul companiei. Asigurați-vă că ați recepționat bonul fiscal la sfârșitul călătoriei. Imediat ce ați urcat în taxi, insistați ca șoferul să pornească aparatul de taxat, astfel încât Dvs. să aveți proba necesară la completarea reclamației.

După ce ați făcut însemnările în Registru, asigurați-vă că toate paginile și reclamațiile sunt numerotate pentru a evita ruperea/excluderea reclamației și lăsați toate datele de contact pentru a fi ulterior contactat. În cele ce urmează, în conformitate cu reglementările în vigoare, conducătorul societății comerciale respective este obligat, în termen de două zile, să examineze reclamațiile înscrise în Registrul de reclamații și să ia toate măsurile necesare. În termen de 5 zile trebuie să primiți un răspuns în scris la adresa și/sau telefonul indicat.

În cazul în care nu va parveni niciun răspuns, în baza Legii privind protecția consumatorilor, sunteți în drept să pretindeți repararea prejudiciului cauzat de serviciile necorespunzătoare indiferent de faptul dacă v-ați aflat sau nu în relații contractuale cu vânzătorul sau prestatorul de servicii.

Și nu uitați, clientul întotdeauna are dreptate. Iar pentru acest lucru trebuie să vă cunoașteți drepturile.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente