Seara trecută, pe 27 martie, moldovenii au dat ceasurile înainte cu o oră pentru a trece la vremea de vară. Acest lucru s-a petrecut la ora 3.00 spre 4.00 dimineața. Astfel, ziua de 27 martie are doar 23 de ore. De asemenea, ceasurile au fost date înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.
Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.
Ora de vară a fost prima dată propusă de un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, în 1895. 110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii. Trecerea la ora de vară afectează uneori ritmul biologic, iar organismul are nevoie de cel puţin o lună pentru a se adapta. Astfel, specialiştii recomandă odihnă şi plimbări în aer liber în primele două săptămâni de la schimbarea orei.