Atunci când călătorim pe meleaguri străine şi luăm contact cu noi culturi, suntem predispuşi la greşeli. Anumite lucruri care ni se par normale nu sunt, de multe ori, văzute cu ochi buni în locurile în care suntem „musafiri”.
Fiecare loc are propriile reguli culturale cu care ar fi bine să ne punem în temă înainte de a-l vizita. Altfel, riscăm să jignim localnicii ori să dăm dovadă de lipsă de politeţe. Acest subiect s-a transformat într-o adevărată temă de dezbatere pentru utilizatorii Reddit, care au prezentat fiecare, din perspectiva localnicului sau a călătorului „păţit”, cele mai comune moduri în care putem jigni oamenii locului din ţările în care suntem turişti, scrie Adevărul.
Pentru brazilieni, semnul „ok” are o conotaţie negativă
În Brazilia, semnul „ok” face trimitere la o afirmaţie cu tentă jignitoare, similară cu fluturarea degetului mijlociu. Greşeala de a le arăta brazilienilor semnul „ok” a făcut-o şi fostul preşedinte american Roland Reagan, în timpul unei vizite.
Tot în Brazilia, este foarte important să îţi împarţi mâncarea, iar asta pentru că brazilienii consideră că este extrem de nepoliticos să nu îţi împarţi mâncarea cu persoana cu care vorbeşti încă înainte de a gusta tu însuţi din bucate. De asemenea, dacă mai ai o singură gumă în pachetul de mestecat şi te întâlneşti pentru prima dată cu o persoană, politicos este să o oferi, nu să o foloseşti tu.
În Marea Britanie, semnul victoriei realizat cu degetul arătător şi degetul mijlociu ridicate şi restul pumnului strâns este considerat jignitor.
În Iran, degetul mare ridicat în semn de aprobare are altă interpretare. Pentru iranieni, degetul mare ridicat nu este un semn de aprobare, ci este echivalent, ca mesaj, degetului mijlociu.
În România, la fel ca și în Republica Moldova, nu trebuie să oferi niciodată flori în număr par. Pentru români este o dovadă de nepoliteţei dacă unei persoane vii îi sunt oferite un număr par de flori, iar asta pentru că acestea sunt destinate persoanelor decedate.
Atenţie la cum folosiţi beţişoarele pentru mâncare atunci când vă aflaţi în China sau Japonia.
Este nepoliticos să îţi înfigi beţele pentru mâncare în orez sau în orice alt preparat culinar, dar şi să le ţii îndreptate către persoana cu care discuţi, atunci când gesticulezi. De asemenea, chinezii consideră la fel de nepoliticos să le strângi mâna cu putere sau să te aşezi pe scaun, să comanzi sau să începi să mănânci înaintea persoanei cu care te întâlneşti.
Coreenii nu privesc cu ochi buni bacşişul. Pentru un chelner coreean, bacşişul este o jignire, aceasta însemnând că tu crezi că sunt prea săraci să se descurce singuri.