Cei cu încălzire autonomă ar putea să plătească mai puțin pentru energia termică livrată în cadrul blocului

ris213

Ministerul Economiei propune să reducă factura pentru energia termică consumată în cadrul blocului până la 10% pentru proprietarii apartamentelor cu centrală de încălzire autonomă, care s-au deconectat de la sistemul termic colectiv.

În acest sens, instituția a efectuat o serie de amendamente la cadrul normativ existent, care vine să răspundă numeroaselor adresări ale consumatorilor din municipiile Chișinău și Bălți. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost transmis autorităților pentru avizare și în timpul apropiat va fi înaintat Guvernului spre aprobare.

Potrivit proiectului, începând cu 1 aprilie 2016, proprietarii de cazane termice autonome din cadrul blocurilor conectate la sistemul de încălzire centralizat vor achita 10% din volumul de energie termică consumat de bloc, în loc de 20% calculate în prezent. Principalul argument al deciziei este că 20% din costul unui metru pătrat este o povară financiară pentru deținătorii de centrale autonome de încălzire, deoarece facturile achitate de ei pentru consumul de gaze naturale sunt mult mai mari decât cele ale consumatorilor conectați la sistemul centralizat.

De asemenea, conform regulamentului, unitatea termoenergetică este în drept să ceară penalități pentru întârzierea plății energiei termice facturate, fapt care constituie o încălcare a prevederilor legale. Astfel, amendamentele operate vin să înlăture aceste constrângeri în beneficiul consumatorilor, numărul cărora numai în municipiul Chișinău se ridică la 22 000.

Totodată, Agenția pentru Eficiență Energetică elaborează Metodologia de repartizare a volumelor și costului de energie termică livrată între consumatorii unui bloc locativ, prin care va fi stabilită o diferențiere a procentului de calcul pentru apartamentele debranșate de la sistemul colectiv de alimentare cu energie termică în cadrul blocului în dependență amplasarea acestora (apartamente situate la primele și ultimele etaje, precum și cele din colț ș.a.).

În baza acestei metodologii urmează să fie efectuat auditul energetic al blocurilor, în rezultatul căruia va fi stabilit nivelul exact al consumului termoenergetic al fiecărui apartament și calculat procentul corespunzător pentru apartamentele deconectate de la sistemul termic centralizat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente