Pentru al doilea an consecutiv, poezia devine pentru o zi monedă de schimb. Julius Meinl vă invită și în acest an, pe 21 martie, să vă alăturaţi campaniei-manifest „Plătește cu poezie”, eveniment ce va avea loc în 21 de locaţii-partenere din Chişinău.
Echipa #diez a decis să vă ajute un pic și să vă dea câteva idei de ce fel de poezii puteți scrie în localuri. Astfel, am selectat trei genuri de poezie scurtă care să vă intrige în timp ce vă sorbiți cafeaua.
Lista celor 21 de localuri din Chișinău unde vă puteți plăti cafeaua cu o poezie o găsiți aici: Plătește cu o poezie.
Haiku
Haiku este un gen de poezie cu formă fixă, tradițional japoneză, alcătuită din 17 silabe repartizate pe trei „versuri” formate din 5, 7, 5 silabe.
Haiku-urile trebuie să conțină cel puțin o imagine sau un cuvânt care să exprime anotimpul în care acesta a fost scris. De obicei subiectele se referă la natură, plante, flori, insecte etc:
Viața mea toată:
Frunze purtate de vânt
În prag de toamnă.
Tanka
Tanka este o poezie cu formă fixă din literatura japoneză, care constă din cinci unități cu o formă a silabelor în fiecare vers de tip 5-7-5 / 7-7.
Glicine – albastre
Oglindindu-se în lac –
printre pietricele,
Pe fundul apei limpezi
Vezi pietre prețioaseOTOMO NO YAKAMOCHI (716 – 785)
Triolet
Trioletul este o poezie cu formă fixă, alcătuită din opt (uneori șapte) versuri de câte opt silabe fiecare, pe două rime, la care primul vers este identic cu al patrulea și cu al șaptelea, iar al doilea vers este identic cu cel de-al optulea.
A doua rimă nu apare decât în versurile 2, 6 și 8. Dacă trioletul are numai șapte versuri, a doua rimă nu se mai repetă la sfârșit.
Trioletul poate fi scris în două catrene sau în opt versuri grupate.
Exemplu de triolet
În versuri scurte, ușurele
Țesând un șir de triolete,
n-avui de gând să-nșir mărgele
în versuri scurte ușurele…
trăiește-un suflet cald în ele
ademenit de-a vieții sete,
în versuri scurte, ușurele
țesând un șir de triolete.(J. B. Hetrat, Triolet)