David Smitt și Matthew Stallman sunt doi cetățeni americani care împreună cu partenerul lor de la Chișinău au decis să deschidă un restaurant american în Capitală. Cum a fost întregul proces de a-și deschide propriul local și „aventurile” birocratice cu care s-au ciocnit afaceriștii aflați într-un material realizat de newsmaker.md. În tot acest proces oamenii de afaceri au avut un singur principiu, acela de a nu da mită.
Atunci când au încercat să obțină un credit de la bancă li s-au cerut să lase drept garanție casa părinților. Făcând o analogie cu SUA, aceștia susțin că acolo li s-ar fi oferit cu ușurință o linie de credit în sumă de 10.000 de dolari imediat după înregistrarea companiei. Granturile la noi se oferă în baza unor proiecte. „Prin proiect deja am primit 400 de milioane de dolari. Dacă acești bani i-am da fiecărui afacerist, economia țării s-ar dezvolta mai rapid, dar banii din grant-uri se obțin greu. Poți primi acești bani dacă lucrezi cu Transnistria sau dacă angajezi un consultant care ți-ar spune cum să-ți dirijezi afacerea”, spune Shulianski.
Americanilor li s-a refuzat eliberarea unui permis de ședere în Moldova. Cu toate acestea, în iulie 2014 în Moldova a fost înregistrată compania Smoke House SRL. Angajații ei erau David Smitt, Matthew Stallman și Vladislav Shulianski.
Totuși, nu acest lucru a fost cel mai complicat pentru ei. Cel mai greu a fost să primească autorizație din partea Centrului Național de Sănătate Publică. Ei au avut dificultăți atunci când au încercat să se documenteze despre cerințele necesare pentru deschiderea unui restaurant.
Oamenii de afaceri cu proiectul restaurantului au mers la Centrului Național de Sănătate Publică. Aici i-au pus să îndeplinească mai multe cerințe precum: instalarea a 10 chiuvete pentru fiecare tip de produs, cumpărarea a câteva zeci de cuțite. O amendă li se putea impune chiar și pentru faptul că aveau magneți prea mici pentru cuțite sau pentru o suprafață prea mică a bucătăriei. „Bucătăria noastră e mai mare decât jumătate din sala restaurantului. În ea sunt patru camere. Într-o cameră era cu un metru pătrat mai puțin decât trebuia. Au venit la noi inspectorii de la Centru și au zis că trebuie să dăm jos peretele și să construim altul mai subțire cu 10 cm pentru a mări suprafața bucătăriei”, spune Vladislav Shulianski. Aceasta nu a fost unica provocare atunci când au obținut certificatul de la Centrul de Sănătate Publică. Obținerea lui le-a luat vreo două luni și jumătate.
O altă permisiune necesară pentru deschiderea localului era cea de la Primărie. Proprietarii trebuiau să trimită o fotografie a localului după care ei studiază fațada pe care nimeni nu avea dreptul să o schimbe. „Ulterior, tu plătești 50 lei pentru perfectarea documentelor, iar după două săptămâni vei obține autorizație”, a spus omul de afaceri.
Tot acest proces a durat vreo cinci luni. Astfel, pe 11 mai 2015 ei au primit actele necesare, iar peste o lună restaurantul și-a început activitatea.
Partenerii americani susțin că în tot acest timp ei nu au dat mită nimănui pentru a simplifica procedura de primire a autorizațiilor. Deși, după spusele lor, li s-au făcut aluzii că astfel și-ar putea primi mai ușor certificatele. Până acum acești trei afaceriști nu au avut vreo experiență în acest domeniu. Cu toate acestea, ei au patru scenarii de evoluție. Cel mai îmbucurător le promite recăpătarea propriilor investiții într-un an sau un an și jumătate. Conform celui mai rău scenariu, ei trebuiau deja să se închidă.
Acum în local lucrează 25 de persoane. Salariul mediu al acestora este de 3.400-3.500 de lei. „Eu sunt gata să le plătesc oamenilor și un salariu de 7.000 de lei, dar în acest caz angajatul să-și soluționeze singur problemele cu statul”, a menționat Vladislav Shulianski. Partenerii lui americani nu intenționează să se întoarcă acasă, pentru că sunt concentrați pe afacere. Aceștia mai au unele intenții de a elabora alte proiecte în Moldova. Pentru a citi despre alte „aventuri” birocratice ale businessmenilor, accesați blogul lui David Smitt.