La mai bine de 26 de ani de la Revoluţie, fosta reşedinţă a soţilor Ceauşescu din Bulevardul Primăverii de la București este deschisă în premieră pentru toţi cei curioşi să vadă vila în jurul căreia s-au ţesut atâtea poveşti. Este casa în care Elena şi Nicolae Ceauşescu au locuit mai bine de un sfert de secol.
Peste 80 de încăperi impunătoare, decorate cu mobilă scumpă şi cu accesorii de lux, robinete suflate cu aur şi tapet de mătase naturală are fosta reşedinţă a familei dictatorului. Membrii familiei Ceaușescu voiau să se relaxeze într-un decor verde tot anul, așa că au amenajat în interiorul casei o seră, unde luau masa și puteau să se relaxeze lângă un mandarin și un brad. Tot pentru confort, aveau la dispoziţie un cinematograf privat şi o piscină, scrie Digi24.ro.
Palatul Primăverii, aflat în administrarea RAAPPS, este deschis publicului, după 26 de ani de la căderea comunismului în România. Ultima oară, palatul a fost expus în 1989, când oamenii au luat cu asalt „palatul Ceauşeştilor” pentru a vedea dacă au robinete de aur sau nu. Mai târziu s-a dovedit că robineţii din „aur masiv” de fapt erau doar auriţi. O dată pe an venea o persoană care îi aduna pe toţi din casă şi îi ducea la Trezorerie pentru fi suflaţi cu un gram de aur, scrie MEDIAFAX.
Pentru turişti, turul în imobil începe din vestibul, unde este o garderobă pentru vizitatori. De aici se pot cumpăra bilete de intrare cu 30 RON pentru adulţi şi 15 RON pentru elevi, studenţi şi pensionari. Veteranii de război şi eroii revoluţiei pot intra gratuit.
Tot din vestibul, prin partea stângă, se intră în biroul lui Nicolae Ceauşescu, cu mobilier din lemn masiv de nuc şi pereţi acoperiţi în întregime cu lambriuri de lemn, decoraţi cu arabesc sculptat. Următoarea încăpere, care comunică cu holul principal şi biroul dictatorului, este un salon cu o tablă de şah.
Tot la parter este şi living-room-ul familiei, sufrageria şi încăperea pentru micul dejun. Deşi „legenda” spune că familia Ceauşescu era cumpătată în luatul mesei, sufrageria este expusă publicului cu masa pregătită pentru 12 musafiri, cu tacâmuri argintate, pahare din cristal. În living-room Ceaşuşescu o asculta pe cântăreaţa sa preferată, Ioana Radu.
Fiecare din cei trei copii avea câte un apartament în reşedinţă, cel al lui Valentin Ceauşescu este situat la parter, iar al Zoei şi al lui Nicu sunt la etaj. Tot la etaj este şi apartamentul de zi al Elenei Ceauşescu şi apartamentul de noapte, împărţit de cuplul de dictatori. În dormitorul comun al soţilor Ceauşescu este şi o canapea pe care dormeau cei doi labradori negri, câinii având şi o canapea specială pentru stat pe timpul zilei.
În apropierea apartamentului prezidenţial sunt un dressing şi o cameră de probă, unde acum sunt expuse unele din hainele dictatorilor. În timpul iernii, familia Ceauşescu se putea bucura de o seră cu plante exotice, din care a mai rămas un palmier şi un mandarin. Alături de grădina de iarnă este un salon de meditaţie.
Familia Ceauşescu avea la dispoziţie un centru de tratament şi două încăperi doar pentru îngrijirea părului. De asemenea, cuplul prezidenţial se uita la filme, cele mai multe româneşti, din sala de cinema aflată lângă cramă. Reşedinţa este dotată cu piscină, cu pereţii decoraţi cu mozaic monumental. Piscina găzduieşte momentan o expoziţie cu fotografii ale familiei, în posturi mai relaxate decât în pozele oficiale. De la piscină, turiştii sunt îndrumaţi către grădina de vară, unde încă mai sunt trei păuni. La teminarea turului, care durează în jur de 45 de minute, turiştii găsesc şi o cafenea, apoi trebuie să treacă prin pergolă pentru a ajunge la locul de pornire.